Mega Sloebertocht Zingem 13/06/2008

De Scheldestappers uit Zingem richtten naar aanleiding van hun 25ste Sloebertocht voor de tweede maal een Mega Sloebertocht in. Dit betekende dat ze hun normale maximum afstand van 60km voor de 2de maal uitbreidden naar 100 kilometer. Aangezien ik aan hun eerste tocht deelnam en zeer tevreden was over hun organisatie toen, was ik er als de kippen bij om opnieuw deel te nemen. Franco was er niet bij want 100km is niet meer aan haar besteed.

sloeberfles zingem

Om stipt 21 uur vertrokken we met 369 wandelaars. Na een korte doortocht door het centrum van Zingem werden we de scheldevallei ingestuurd. We wandelden door de meersen en over het jaagpad tot bij de traditionele brug die ons ieder jaar aan de andere zijde van de Schelde brengt. Direct na de brug werden we rechts afgestuurd en over een rustige weg bereikten we na een goeie 10 kilometer de eerste controle in Welden. Ik was weer op weg met mijn vaste compagnons op de 100km tochten namelijk Frans en Rik, maar vandaag hadden nog een aantal wandelaars ons groepje vervoegt.

Na de controle berikten we al snel de Ohio-brug in Eine waar we opnieuw de Schelde dwarsten en langs de Schelde liepen we richting Oudenaarde. Bij het binnenkomen van Oudenaarde kregen we een hevige regenbui te verwerken. We waren dan ook blij dat we na ons rondje over de markt, konden schuilen in de controle. De controle was opgetrokken in het centrum van de Ronde van Vlaanderen.

Na wat droogwerk vertrokken we opnieuw. Al gauw zetten we koers richting Koppenberg. Als iedereen zich stilaan opmaakte om de beklimming aan te vatten, werden we verrassend het veld ingestuurd. Een karrenspoor met diepe groeven, die meer op een glijbaan leek door de regen dan op een wandelpad, zette ons op weg naar de Koppenberg. Bij het verlaten van het pad net voor de beklimming maten we de schade op in ons groepje. Van de 5 wandelaars waren er 2 gevallen. Gelukkig geen blessures, wel een paraplu kwijt en een gsm in het water. Maar geen man over boord we gingen verder. Net als we weer in het ritme kwamen, begonnen we aan de Koppenberg. Boven werden we door het bos gestuurd en al snel werden we door de organisatoren op een drankje en een banaan getrakteerd.

We daalden af en genoten van de lichtjes in de vallei en het prachtig zicht op het lichtbaken Oudenaarde. We bereikten Leupegem en kleine verharde wegen leidden ons langs en niet over de Ladeuze naar de controle in Borgt.

Direct na de controle trakteerde de parcoursbouwer ons met de beklimming van de Eikenberg. Boven slaan we rechts af en via een modderpad bereikten we de Kapelberg. Ik gleed even uit en bezeerde mijn knie. De ganse tocht bleef mijn knie bij het dalen opspelen. Ik vreesde even voor het ergste, maar kon toch verder. We daalden de Kapelberg af en beklommen direct de Boigneberg. Die we afdaalden via een natuurpad om de voet van de Varent te bereiken. Het was nog te vroeg om die te beklimmen, dus wandelen we richting Schorisse waar het ontbijt ons na 38 kilometer opwachtte. Opvallend veel volk in de controle, bleek dat 50 man zich hadden vergist bij de Koppenberg en het parcours met een vijftal kilomter hadden ingekort.

Na de controle volgde voor mij een bekend stuk. We wandelden op 26/04/2008 in Louise Marie, de tocht dwars door Nukerke. Het stuk dat we nu voor onze voeten kregen was volledig identiek van toen. Een drassig bos, een doorsteek langs een mooie paardenmanage gevolgd door een stevige klim en een stuk dwars door de velden zetten ons af in de controle in Koekamer. De naam van de straat Koekamer, maar ook letterlijk te nemen want we zatten werkelijk tussen de koeien….

Bleek dat we hier op de grens met het Waals gewest zaten, want net voor we Ellezelles binnen gingen werden we rechts de natuur ingestuurd. Een zeer mooi stuk, jammer genoeg ook zeer slijkerig. De organistoren hadden op veel plaatsen palletten gelegd, maar die stonden weer bijna volledig onder water. Het was dan ook constant opletten om val- of glijbeurten te vermijden. UIteindelijk mondde dit avontuurlijk pad uit bij de beklimming van de fortuinberg en bereikten we het Muziekbos. Het was nog steeds donker en het was dan ook niet eenvoudig in het bos onze weg te vinden. Uiteindelijk bereikten we toch de controle in Louise Marie. We zijn halfweg.

Bij het verlaten van de controle merkten we dat het dag werd. Een natuurpad, wederom gelijkend op een glijbaan leidde ons uit Louise Marie. Snel bereikten we de beklimming van berg Ten Houtte. Boven werden we het bos ingestuurd voor een ware survivaltocht. Onder takken, over beken de weg zoekend in de vele modder liepen we verder. De natuurpaden wisselden elkaar af en enig mooi bereikten we opnieuw de controle in Koekamer. Nog 43km.

We wandelden terug naar de grens met Ellezelles maar werden nu links afgestuurd en bereikten al snel het mooie bos Ter Rijst, dat we dwarsten om via rustige wegen de controle in de voetbalkantine van Zegelsem te bereiken.

DSCN0233 DSCN0237

De tocht bleef bekoren en stuurde ons nu dwars door het naturrdomein de Burreken en zette ons af aan de voet van de Foreest. Een pittige beklimming en dito afdaling waren de voorbodes van een nieuw bezoek aan de controle in Schorisse. Tijd voor een zuivelprodukt en tweede maal bagage. Fluovest en zaklamp bleven achter in de bagage en wij gingen vole moed verder voor nog 27 kilometer. Op naar de brouwerij.

DSCN0253

Verharde wegen zetten ons af bij de beklimming van Berg Stene. Halfweg linksaf en direct opnieuw links. Ik wist direct wat er volgde uit vorige Sloebertochten, namelijk de gevaarlijke passage van de Schamperij. De Scheldestappers hadden er palletten gelegd en een verkeersbord gezet met aanduiding "gevaarlijk punt" maar het bleef opnieuw ware survival. Wandelend door een "beek" bereikten we een kasseiweggetje en al snel de voet van de Varentberg. De beklimming werd onderbroken voor een ommetje door de velden, maar we bereikten toch snel de brouwerij van de Roman. Het gekend controlepunt uit de Sloebertochten. Tijd voor wat rust en even genieten van een Sloeberbiertje of een Adriaan Brouwerbiertje. Ik genoot van dit laatste.

 brouwerij

Na onze pauze werd koers gezet richting Mater. Een mooi en gezellig dorpje dat we zeer mooi dwarsten met veel paadjes, trappen en kerkwegels. Voor we het goed beseften stonden we bij de volgende controle de voetbalkantine in Mater.

DSCN0262 DSCN0264

Met nog 17 kilometer voor de boeg vertrokken we in Mater. Het Ename bos was ons volgend speelterrein.  Het bos bood ons zeer mooie paden. Ploeterend in de modder bereikten we het centrum van Ename, waar het comite Ename 2000 de controlepost verzorgde op het gezellig dorpsplein.

DSCN0271

Langs de ruines in Ename bereikten we de Schelde. Afwisselend het jaagpad en de scheldemeersen leidden ons naar de laatste controle in Welden. Nog 6 kilometer te gaan.

De scheldevallei blijft de rode draad van het laatste stuk. Het begon lichtjes te  regenen als we de brug over de schelde dwarsten. De grote baan wees de weg naar Zingem. Op 1 kilometer van het einde boden de Scheldestappers ons nog een biertje aan. Moe maar voldaan bereikten we om 13u10 de aankomst van een mooie maar loodzware Mega Sloebertocht. De weersomstandigheden hadden er voor gezorgd dat deze tocht een ware survivaltocht werd.

In de aankomstzaal konden we dan ook onze volle stempelkaart omruilen voor een "flashy" groen t-shirt en een grote fles sloeberbier. We kaarten, na het nemen van een douche, nog even na en trokken voldaan terug naar huis.

DSCN0290

 

3 gedachten over “Mega Sloebertocht Zingem 13/06/2008

  1. Graag had ik mee gestapt, maar ik was net in Italië. De Scheldestappers hebben er zo te lezen weer een toffe uitdaging van gemaakt.
    Ik heb trouwens net op AVS er een fragment van gezien.

    Like

Reacties zijn gesloten.