Nacht van West-Vlaanderen Torhout 20/06/2008

De organisatoren van de Nacht hadden beslist hun parcours van de 100km volledig te wijzigen. Het traditionele parcours naar de kust moest plaats ruimen voor een parcours in het brugse ommeland. Dit idee kon mij wel bekoren en dus was ik van plan de week na de 100km in Zingem opnieuw een 100km te stappen.

kaart

Mijn knie was nog niet volledig hersteld van vorige week en het was dus met een bang hartje dat ik de start nam in Torhout. Opvallend veel volk op de 100km namelijk 633 wandelaars. Na een minuut stilte voor de overleden atleet Tom Compernolle vertrokken we na de lopers voor onze 100km in een overbevolkt Torhout. Samen met de lopers trokken we richting Groenhove bos, waar we onze startstempel kregen. Bij het verlaten van het bos werden de 100km wandelaars alleen op pad gestuurd richting Veldegem en kwam de rust terug.

We werden over rustige wegen naar onze eerste stook bos geleid, namelijk het Plaisierbos. Na deze bosdoorsteek bereikten we al snel het centrum van Veldegem. We werden er subliem ontvangen, de fanfare verwelkomde ons en de inwoners applaudiseerden en riepen ons proficiat toe. Na 12km?

Na Veldegem bereikten we al snel de volgende bosstrook namelijk Merkemveld, die we volledig doorliepen. Bij het verlaten van het bos werden we een mooie dreef ingestuurd. Die mondde uit op hoeve Stragier in Loppem waar de organistie ons van cola en suikerwafel voorzag. De onverharde wegen bleven elkaar opvolgen. Ze werden even onderbroken voor een brug over de snelweg, maar direct doken we weer het bos in. De duisternis viel in en de zaklamp kwam boven. Via een kasseiweggetje bereikten we de controle na 24 km aan café Vogelzang in Oostkamp. Tijd voor een banaan en een flesje water.

Een woonwijk begeleidde ons uit Oostkamp. Een rode kruis ploeg stond ons op te wachten en wenstte ons veel sterkte toe net voor we weer een bos indoken. Het was pikdonker. Ik dacht even aan de deelnemers die hier zonder lamp doormoesten… Maar we gingen verder. Het parcours bleef bekoren en al snel bereikten we Waardamme, waar in zaal Wara de controle na 30km was opgetrokken. Ook hier werden we verwend een frangipane met koffie of water.

Via enkele oordeelkundig gekozen wandelpaden verlieten we Waardamme. Eventjes enkele grote wegen brachten ons bij het volgende onverharde pad dat ons afzette op de rand van Herstberge. Een ommetje door een woonwijk bracht ons naar de volgende controle Bulskampveld.

Van hieruit doken we direct weer de bossen in. Onze zaklamp begeleidde ons eerst over verharde kleine wegen door een mooie villawijk, later over onverharde wegen van Sint-Pietersveld naar de volgende controle het opvangtehuis De Zande op grondgebied Ruiselede. We waren 43km ver tijd voor een yoghurtje.

Na de Zande zaten we direct weer in de natuur. Geleidelijk namen de typische dreven rond Beernem het parcours over. Ze leidden ons over de E40, over de spoorweg, achter een kleine industriezone tot aan de miseriebocht waar we het pad langs het kanaal Brugge-Gent kozen richting Beernem. Uiteindelijk dwarsten we het kanaal en bereikten de controle na 50,5km. Het was 3u10. Er was nog een fuif aan de gang in het zaaltje van de controle. De fuifgangers hadden dan ook meer oog voor de wandelaars dan voor de dansvloer. We kregen allerlei dwaze vragen en opmerkingen naar ons hoofd geslingerd. We besteden er geen aandacht aan. Raadpleegden even onze tas en trokken opnieuw op pad.

Het kanaal bleef onze leidraad op het volgende stuk richting Moerbrugge. Het jaagpad werd even onderbroken voor een karrespoor door het aardappelveld. Maar uiteindelijk bracht een mooi natuurpad langs het kanaal ons naar de controle. Nog 43km.

kanaal 

Eenmaal uit het centrum van Moerbrugge liepen we eerst nog een stukje langs het kanaal. Vervolgens door een kleine industriezone, naar de grote weg en al snel weer op onverharde wegen wandelden we richting Assebroek. Het werd dag. Samen met het invallen, van het licht kwam ik de man met de hamer tegen. Mijn tempo stokte en het was even harken om de controle te bereiken. De parcoursbouwer stuurde ons over enkele zeer mooie wandelpaden achter het ziekenhuis op degelijke wijze naar de controle in het Sparrenhof. We hadden nog 36km voor de boeg. Ik hoopte dat mijn dipje plaats ging maken voor nieuwe energie. Eventjes rustten in de controle en het eten van een yoghurt moesten soelaas brengen.

assebroek3 assebroek10

Na de controle liepen we langs de zeven torentje naar de baron Ruzettelaan die we dwarsten en langs het kanaal bereikten we Brugge. We staken het kanaal over en werden eventjes echte toeristen. We werden heel mooi door het minnewaterpark en langs de vestingen naar het station geleid, waar we een pijl mistten en eventjes het goede spoor kwijt waren. Maar alles kwam goed en we vonden al snel het wandelpad dat ons afzette in het Boudewijnpark, waar we de tweede maal onze bagage konden raadplegen. Al het overtollige werd achtergelaten. Ik begon blaren te voelen en rustte dan ook niet lang. Het volgende stuk richting Snellegem was er één van 8,8km.

brugge12 brugge13

 

We verlieten Brugge, dwarsten de ringweg en kwamen in Tillegembos. Was het nu de boslucht? Ik weet het niet, maar het tempo kwam terug. Het tillegembos moest plaats maken voor een volgend bos op het parcours namelijk de omgeving van Tudor en Beisbroek. We passeerden dan ook de sterrenwacht, dwarsten de E40 opnieuw en bereikten sneller dan verwacht Snellegem. Een vriendelijke mevrouw bezorgde me in de controle een banaan en 2 cola’s. Energie genoeg voor het volgende stuk richting Zedelgem.

beisbroek5 tillegem4

Even door een woonwijk en wat rustige wegen zetten ons af bij ons laatste bos namelijk Vloetemveld. Na het bos doken we direct de spoorwegbedding op en een vervelend lang stuk zette ons in een wijde boog af bij de controle in de Groene meersen te Zedelgem op 16km van het einde. Een reep chocolade moet de energievoorraad weer aanvullen.

vloetemveld6 spoorweg7

 

We verlaten Zedelgem via enkele wandelpaden door woonwijken. Op de rand van Zedelgem zien we al de kerk van Aartrijke, waar we naartoe moeten. Het wordt een ellenlange zwerftocht door de velden. Voor het eerst heb ik weer het gevoel van de vroegere Nachten, toen we de laatste 30km van kerktoren naar kerktoren wandelden. Maar een doorstek door een boerderij gevolgd door een opklimmend karrenspoor zet ons af in Aartrijke. Een ommetje door het centrum leidt ons naar de controle in de kantine van VV Aartrijke.

Ik laat het tempo even zakken op de grot
e weg, de kilometers wegen. Gelukkig houd mijn knie goed stand. Maar ik voel toch dat 2 weken na elkaar 100km wandelen niet van de poes is. We verlaten de grote weg en tussen de velden bereiken we Domein d’Aertrycke. We volgen het wandelpad door het domein en bereiken al gauw de laatste controle in Wijnendale. Nog een viertal kilometer. Het is 11 uur.

De laatste energie wordt aangeboord en op een degelijk tempo wandelden we over de groene 62 richting Torhout. We willen voor de klok van 12 uur binnen zijn en dat lukt ons. Om 11u38 (na15u38 wandelen) bereik ik de aankomstzaal. We luiden voldaan de bel en halen ons diploma, medaille, fluo-vestje en t-shirt op.

Ik wil hierbij de organisatoren feliciteren. Het parcours was stukken beter dan de voorbije jaren. De bevoorrading en de afpijling waren in orde. Ik zou zeggen voor herhaling vatbaar.

t-shirt8

 

 

3 gedachten over “Nacht van West-Vlaanderen Torhout 20/06/2008

 1. Gefeliciteerd met je prestatie tijdens de nacht van West-Vlaanderen. Als organisator ben ik verheugd dat de vernieuwing door de 100 km wandelaars gewaardeerd wordt.
  We hopen je op 19 juni 2009 voor onze jubilumeditie te mogen verwelkomen!

  Like

 2. gefeliciteerd dat je op 2weken tijd 2maal een 100 wandelt.Niet velen kunnen dit zeggen ook zijn de verslagen zeer goed geschreven.Groetjes uit moen.

  Like

 3. gefeliciteerd dat je op 2weken tijd 2maal een 100 wandelt.Niet velen kunnen dit zeggen ook zijn de verslagen zeer goed geschreven.Groetjes uit moen.

  Like

Reacties zijn gesloten.