Dwars door Groot Zwevegem 50km Moen 31/08/2008

Onze club, de 12 uren van Lauwe, richt 5 wandelingen per jaar in. Voor ons is de wandeling in Moen de mooiste. De streek heeft veel mogelijkheden en de parcoursmeester weet ze gewoonlijk goed te benutten. We waren er dan ook als de kippen bij om zondag te starten in Moen. De bedoeling was om samen het parcours van de 50km te wandelen.

Wanneer we rond 6u15 in de startzaal aankwamen, was het er nog behoorlijk rustig. We namen tijd voor een kop koffie en een heerlijke ontbijtkoek. Geleidelijk aan liep de zaal vol met bekende gezichten en bij ons vertrek rond 6u45 was het er behoorlijk druk.

We werden direct gesplitst van de andere afstanden en via enkele wandelpaden rond het voetbalveld op pad gestuurd. De opkomende zon vergezelde ons op onze eerste en zeker niet onze laatste kerkwegel richting Heestert. We liepen langs de kerk van Heestert en werden voortdurend van het ene pad naar het andere gestuurd. Niet alleen tegelpaden, maar ook leuke onverharde wegen zetten ons af bij de eerste controle op de grens tussen Heestert en Outryve. Een controle alleen voor de 50km stappers voor een garagepoort.

IMAG0001 IMAG0003

IMAG0004 IMAG0005

Na de controle leidde een heerlijke boerenwegel ons terug richting Moen. De spoorwegbedding en een nieuwe kerkwegel leidden ons letterlijk tot de nabijheid van de kerk van Moen. Hier werden we niet alleen opnieuw verenigd met de andere afstanden, maar ook getrakteerd op een Alpro. Een korte centrumdoorsteek leidde ons naar het Kanaal Kortijk-Bossuit, dat we dwarsten. Op de brug verrastte de parcoursmeester ons met een trapafdaling gevolgd door een mooi natuurpad dat ons door de berm leidde en afzetten naast het kanaal. We volgden even het kanaal langs de waterrand en werden vervolgens opnieuw het hinterland ingestuurd voor een volgende natuurstuk. Enig mooi liepen we over een graspad langs een recent aangelegd bos met jonge eiken. We verlieten dit domein voor een rustige verharde weg en de controle in een hangar. We genoten er van een koffie in de zon.

IMAG0007

IMAG0009

Na de controle werden we getrakteerd op een festival van stapwegels. Ik ben overtuigd dat Sint-Denijs de gemeente is met meeste stap- of kerkwegels van België. De parcoursmeester liet ze ons bijna allemaal zien. Ze werden op oordeekundige wijze aan elkaar gelinkd. De 8 kilometer vlogen voorbij. We rondden volledig Sint-Denijs en bereikten de controle op de Engelenhoeve na 22km.

IMAG0012

IMAG0013

IMAG0017 IMAG0018

IMAG0019

IMAG0023

Hier werden de 50km wandelaars weer afzonderlijk op pad gestuurd voor een lus van een achttal kilometer. Was de start van de lus nog gespijsd met kerkwegels, het vervolg was een aaneenschakeling van onverharde wegen. We rondden op enig mooie wijze een privaat-domein. Liepen langs de Tontekapel en genoten bij de afdaling van het vergezicht op de streek rond Kooigem en Dottenijs. Wandelden op sublieme wijze naar en door het Grandvalbos. Genietend van de natuur in een prachtig zomerweer kwamen we terug naar de Engelenhoeve. Tijd om onze dorst te lessen op de koer van de controle.

IMAG0025

IMAG0026

IMAG0028 IMAG0029

IMAG0031 IMAG0032

IMAG0034

IMAG0036

Wie dacht dat de ideeen van de parcoursmeester op waren, had het verkeerd voor. Wat nu volgde was subliem. We kregen als aperitief een doorsteek van het Mortagnebos. Als entree bood hij ons een zeer mooie natuurpad aan, dat opklimmend de Achterhoek verkende en boven een subliem zicht bood op de Kluisberg en Ruien. Een mooie grintweg bracht ons bij de hoofdschotel het Ortveybos die we met een prachtige klim betraden en op heerlijke graspaden doorkruisten. Als dessert kregen we een volgend natuurpunt namelijk een dichtgegroeide oude spoorberm. Via een mooie veldweg liepen we naar de controle in Zwevegem Knok. Waar we het verloren vocht opnieuw aanvulden, want het was snikheet geworden. Nog een 13-tal kilometer.

IMAG0037 IMAG0039

IMAG0038

IMAG0042

IMAG0045

IMAG0049

IMAG0050

IMAG0053

Samen met enkele clubleden trokken we op pad voor een lus van 7,2 kilometer. Die ons via een vijver op de oude spoorwegbedding bracht. Deze verlieten we om via verharde wegen richting Zwevegem te lopen. Het parcours leverde even wat kwaliteit in. Snel kregen we opnieuw enkele stapwegels onder de voeten en bereikten we opnieuw de controle.

IMAG0055

IMAG0058

De laatste 5,5 kilometer speelden zich af in de vallei van het kanaal. Pittig trappenwerk bracht ons enkele malen van de waterrand naar de bovenkant van de berm en terug. Uiteindelijk bereikten we opnieuw een natuurdomein, dat we zeer mooi volgden over enkele knuppelpaden in de heerlijke schaduw. Een zeer mooie natuurberm bracht ons uiteindelijk terug tot de rand van Moen, waar we nog getrakteerd werden op een heerlijk, frisse Rodenbach voor we de startzaal bereikten.

We hadden er weer van genoten. Een heerlijk parcours (nogmaals proficiat aan de parcoursbouwer), prachtig weer en de aanwezigheid van veel wandelvrienden zorgden ervoor dat deze tocht voor ons meer dan geslaagd was.

IMAG0059

IMAG0060

IMAG0063 IMAG0052

IMAG0064

IMAG0066

2 gedachten over “Dwars door Groot Zwevegem 50km Moen 31/08/2008

  1. Bedankt Krist enFrancine voor deze mooie reportage, ik wist niet dat jullie een blog hadden voortaan volg ik zeker jullie wandel avonturen. Groetjes Marie Madeleine

    Like

Reacties zijn gesloten.