50km van Baasrode 21/02/2009

Zoals vorige week aangekondigd, kozen we zaterdag opnieuw voor het grotere werk. Onze keuze viel op de 50km van de winterwandeling in Vlassenbroek met start te Baasrode. Een voor ons onbekend wandelgebied, we waren vroeger nooit in deze streek rond Dendermonde om te wandelen.

Na een uurtje bollen, bereikten we feilloos Baasrode en de startzaal. Het was rond 6u30 als we op koer van het schoolgebouw aankwamen. De verrassing was groot toen we daar een vijftigtal wandelaars voor de deur zagen staan. Blijkbaar waren de organisatoren hier nog niet en moesten we even wachten om in te schrijven. Veel bekende gezichten, tijd dus om wat bij te praten. Rond 6u40 gingen de deuren open en konden we aanschuiven om in te schrijven. Een kop koffie en de vertrouwde suikerbollen waren het laatste krachtvoer voor we op pad vertrokken rond 6u55.

Gelukkig was het nog donker want de eerste kilometers hadden weinig meer te bieden dan huisje kijken. Uiteindelijk splitsten we van de andere afstanden af en trokken over de Schelde. We daalden via een trap direct naar de Scheldevallei en volgden de stroom. De opkomende zon bezorgde ons idyllische plaatjes langs het water. We verlieten de dijk over een leuk onverhard pad en kregen natuurpaden tot we de N41 dwarsten. Parallel aan de baan trokken we verder. We kregen het gezelschap van Frans van Opwijk (en Jefke natuurlijk), maar ook van Brusselse Robert (beiden ook in Vichte Dhron vorige zomer). Pratend vlogen de kilometers voorbij en voor we het goed en wel beseften stonden we voor de deur van de controle na 11.1km in Grembergen. Na een korte pauze trokken we verder.

We werden terug geleid naar de Scheldeboorden en via een leuk natuurpad bereikten we opnieuw een brug. We dwarsten de Schelde en hadden een zicht op Dendermonde. We liepen op de dijk langs de Schelde met Dendermonde aan onze linkerzijde. We volgden de Schelde tot aan de samenvloeiing met de Dender. Hier werden we langs de Dender gestuurd. We dwarsten de Dender via een gigantisch sluis. Wat volgde was een minder stuk…Kilometers lang liepen we langs de Dender op de zijkant van een grote weg…Uiteindelijk sloegen we rechts af om via een drukke weg naar de controle in een snookerzaal in Appels te stappen. We namen er onze eerste grote pauze.

Het volgende stuk was een lus van 8.7 kilometer. We werden eerst dieper het centrum van Appels ingestuurd. Uiteindelijk brachten rustige wegen door de Scheldemeersen ons naar de Scheldedijk, die we opnieuw volgden. We passeerden op de dijk de Sint-Onolfskapel. We ruilden uiteindelijk de dijk in voor een leuke afwisseling van natuurpaden en rustige verharde wegen door de typische meersen. Die paden brachten ons terug naar de snookerzaal. Het was middag, dus kwamen de boterhammen boven.

Na de controle verlieten we Appels en dwarsten we de Dender. Wat volgde was veruit het beste stuk van de tocht. Natuurpaden brachten ons naar de boord van Oude Dender. Een leuk onverhard pad volgde deze oude Dender en mondde uit bij prachtige visvijvers. Het pad langs de viijvers bracht ons naar de omgeving van het station van Dendermonde. Even enkele straten dwarsen en we doken opnieuw de natuur in…het pioniersbos, een moersbos, het geboortebos volgden elkaar op en brachten ons uiteindelijk opnieuw naar de Scheldedijk, die we opnieuw volgden om de controle te bereiken die was opgetrokken in het gehucht Vlassenbroek.

Franco had deze morgen een verkeerde schoenkeuze gemaakt en kreeg problemen met blaren op de voeten. Ze besliste hier dan ook de geprogrammeerde lus van 4.8 kilometer aan haar te laten voorbijgaan. Ik stapte ze wel en stoomde even door. We liepen tussen de vele rietkragen over verharde wegen door de Vlassenbroekse polder en bereikten opnieuw de Scheldedijk, die ons terugbracht naar de controle.

Ik pikte Franco opnieuw op en samen trokken we verder. Een rustige weg bracht ons bij een jeneverstand, waar de organisatie ons trakteerde op een gratis jenever. Wat volgde was een kilomterslange verbinding over verharde wegen en door een industriezone naar de volgende controle, opgetrokken in de brouwerij van de Malheur. Hier werden de 50km in een stemmige zaal getrakteerd op een Malheurbiertje.

Van hieruit was het nog 3 kilometer naar de aankomst. Even langs de spoorweg en vervolgens over een leuke veldweg liepen we terug naar de startzaal. Het was zeker geen super tocht geworden. Leuke passages wisselden af met minder leuke…maar waarschijnlijk heeft deze streek ook niet meer te bieden en gaven de organisatoren wat ze konden.

Thuis verzorgden we Franco’s gigantische blaren. Hopelijk herstellen haar voeten goed, want we hadden graag volgende week in Braives gestart voor de challenges des 5 provinces. We zien wel…

IMAG0001

De opkomende zon langs de Schelde bezorgde ons prachtige plaatjes

IMAG0003

Wat uitleg over de vele dijken langs de Schelde en de Dender in de omgeving van Dendermonde

IMAG0004 IMAG0005

Leuke paden brachtenons vanaf de dijk naar de Scheldemeersen

IMAG0006

Eerste controle te Grembergen

IMAG0007

Typische rietkragen langs de vele vijvertjes…

IMAG0008 IMAG0009

Een leuk pad bracht ons richting Dendermonde

IMAG0010

We dwarsten de Schelde met zicht op Dendermonde

IMAG0012

Op de dijk in Dendermonde

IMAG0014

Via een gigantisch sluis dwarsten we de Dender

IMAG0015

Na de controle in Appels op pad voor een lus van 8.7 kilometer

IMAG0018

We bereikten opnieuw de Schelde

IMAG0019

en volgden opnieuw de dijk

IMAG0021

Het landschap in de meersen…

IMAG0022

De dijk werd uiteindelijk ingeruild voor natuurpaden….

IMAG0023

die onderbroken werden door rustige verharde wegen

IMAG0024

Een leuk pad bracht ons terug naar de controle in Appels

IMAG0025

Even genieten van de natuur

IMAG0027

Natuurpaden brachten ons naar de Oude Dender

IMAG0030

de Oude Dender

IMAG0033

We verlaten het pad langs de oude Dender en berieken prachtige visvijvers

IMAG0034

Langs de visvijvers richting station van Dendermonde

IMAG0036

Na het station doken we opnieuw de natuur in

IMAG0037 IMAG0038

IMAG0039 IMAG0040

Onverharde wegen door het moerasbos, het pioniersbos en het geboortebos

IMAG0041

We bereikten het gehucht Vlassenbroek met zijn mooie kapel

IMAG0042

We wandelden een lus door de Vlassenbroekse polder

IMAG0043

Tussen de rietkragen

IMAG0044

De Scheldedijk bracht ons terug naar de controle in Vlassenbroek

IMAG0045

Wat volgde was een minder stuk richting….

IMAG0046

de brouwerij van de Malheur

IMAG0047

Na de brouwerij volgden we even de spoorweg

IMAG0048

Uiteindelijk leidde een leuke veldwegel ons terug naar de startzaal

 

2 gedachten over “50km van Baasrode 21/02/2009

  1. Inderdaad vrienden, deze streek heeft zijn beperkingen. Toch boksen ze daar in Baasrode elk jaar een verschillend parkoers in elkaar. Daarom alleen al apprecieer ik hun werk. Dit jaar waren wij er niet bij de twee voorgaanden wel en denkelijk keren we nog wel ‘ne kier were’. Franco, laat maar eens lekker met je voetjes spelen. Groetjes

    Like

Reacties zijn gesloten.