Guldensporentochten Avelgem 27/06/2009

Ondanks het feit dat we al enkele jaren meedraaien op het circuit van het lange afstandswandelen, waren wij nog nooit op de Guldensporentochten te Avelgem. We hadden al veel goeds gehoord over het parcours en de bevoorrading, maar deze tocht valt bijna altijd samen met de Mesa. Aangezien we de laatste jaren bijna steeds op de Mesa waren, stond Avelgem nooit op ons programma.

Dit jaar geen Mesa voor ons met als gevolg dat we Avelgem een plaatsje kreeg  op de kalender. Toen we zaterdagmorgen rond 5 uur wakker werden, hoorden we de regen tegen het raam tikken. Ondanks dat dit niet Franco’s meest favoriete weertype is, trokken we vol goeie moed richting Avelgem.

In de startzaal was het behoorlijk rustig. De 60km stappers waren al vertrokken en de 50km stappers kwamen maar met mondjesmaat toe. Wat ons direct opviel was dat de organisatoren afweken van hun traditioneel parcours richting Kluisberg, Kwaremont en Patersberg en kozen voor een parcours op Waals grondgebied richting Mont-St-Aubert (omgeving Doornik) en terug. Na een heerlijke kop koffie met een suikerbol trokken we op pad. Ondanks het goede weer van de voorbije dagen vertrokken we beiden met een regenjas en de paraplu in de hand.

We verlieten snel de dorpskom en doken over een leuk pad de Avelgemse Scheldemeersen in. We kwamen bij een Oude Scheldearm, waar de vissers in hun wagen schuilden voor de regen. Wij trokken door en werden oordeelkundig rond de Schelde arm gestuurd. Een onverhard pad bracht ons langs de Schelde, die we een tijdje volgden op het jaagpad. We liepen even door de industriezone om de brug over de Schelde te bereiken. We doken Henegouwen binnen en bereikten de eerste controle in Escanaffles na 5km.

Geen tijd voor een pauze…Via enkele kerkwegels verlieten we Sjlaffie (de volksnaam voor Escanaffles). Het stopte met regenen… Een vettig karrenspoor nam het over en zette ons af op rustige verharde wegen in de open velden. Tussen de vele hoeves wandelden we richting Celles over godvergeten veldwegels of rustige verharde wegen. We trokken door het centrum van het nietige Celles en bereikten de controle waar de organisatie ons trakteerde op een suikerwafel met koffie. Veel bekenden…de voorbije Nacht van Vlaanderen werd dan ook grondig geanalyseerd in de controle.

Na de koffie liepen we een tijdje langs een baan om een leuke dreef te bereiken. Door de dreef bereikten we het grondgebied Molenbaix. Rustige wegen zetten ons af bij een prachtige natuurwegel, die we een tijdje volgden. Dit mooie natuurpad ging over in een steenslagwegel die ons heerlijk afzette in het centrum van het o zo rustige Molenbaix, waar de derde controle was opgetrokken na 19,8km. Een zuivelproduct gaf ons nieuwe energie en een cola vulde ons vochtgehalte opnieuw aan want het werd drukkend warm.

Bij het verlaten van de controle wees de enige wegwijzer in het dorp richting Mont St Aubert. We liepen dan ook deze richting uit. Kort na de controle kregen we deze bult in het vizier. Een leuke aaneenschakeling van onverharde karresporen en wegen in slechte staat brachten ons naar de voet van de Mont St Aubert. Een zeer mooi  maar glibberig natuurpad toonde ons de weg naar de top van deze bult. Boven was de controle (na 25,8km) opgetrokken. We kregen er een rijsttaart en konden er onze bagage raadplegen. De 60km stappers kregen hier een lus aangeboden. Velen waren al terug en spraken over een prachtige lus. Franco verzorgde even de voetjes en trok verse kousen aan. We waren klaar voor deel 2.

We liepen even door het centrumpje boven op de berg en bij de kerk vatten we de afdaling aan. Een leuk (maar glibberig kasseipad) pad leidde ons naar de enige bosdoorsteek van de dag. Snel liepen we opnieuw over rustige verharde wegen in de open velden. Dit stuk van 8,5km was voor ons wat te veel gekruid met beton. De rustige verharde wegen werden maar even onderbroken voor een mooie veldweg. Maar het was verhard die overheerste richting Herinnes, waar we in een plaatselijke kroeg ons verloren vocht probeerden opnieuw aan te vullen.

Na Herinnes liepen we onder een loden zon eerst over een bonkig kasseiweggetje en dan over een waar brokkenpad door de open velden tussen de aardappelen, tarwe, mais…naar Pottes. Net voor Pottes werden we heel leuk tussen een hoeve een mooi pad ingestuurd en via een ommetje bereikten we het centrum van Pottes. In de controle trakteerden de organisatoren ons op een blonde Ename, die we ons dan ook wel lieten smaken.

Na de controle kwam Christian Godefroot ons vervoegen en als trio trokken we de rest van de dag verder. Rustige wegen leidden ons uit Pottes. We passeerden een leuk kasteeltje en heel snel namen de typische veldwegels het opnieuw over. Wanneer we de dorpskom van Escanaffles opnieuw bereikten, stuurde de parcoursbouwer ons tussen de velden nog op pad voor een extra lusje. Uiteindelijk bereikten we opnieuw de eerste controle van deze morgen in Escanaffles op 4km van het einde. Geen regen als deze morgen, maar zeer warme toestanden…. Iedereen schuilde dan ook onder de luifel op de speelplaats van dit schooltje.

Het laatste stuk bracht ons over de Schelde opnieuw West-Vlaanderen binnen. We volgden een tijdje de grote baan en doken bij het voetbalveld opnieuw de natuur in. Een leuk ommetje door een geboortebos bracht ons naar de frontzate (een oude spoorwegbedding). Dit pad leidde ons naar het oude stationsgebouw. Even door het centrum van Avelgem en daar dook de startzaal opnieuw op. Het warm weer liet bij veel deelnemers sporen na….Franco bereikte vlot de aankomst en voegde zonder veel problemen deze 50km toe aan haar palmares.

Ik moet de Waterhoekstappers feliciteren dat ze het aandurfden hun parcours volledig om te gooien en te kiezen voor een totaal nieuw traject richting Mont St Aubert. Wij vonden het geen slechte tocht (zeer rustig) maar nu ook geen super tocht. We zijn overtuigd dat er meer mogelijkheden liggen in hun vroeger parcours en dat de streek daar meer te bieden heeft. Maar we komen nog eens terug om met de Guldensporentochten de streek rond de Kwaremont te verkennen. Over de bevoorrading kan niemand hier klagen. Die was gewoon schitterend. Voor 8€ suikerwafel+koffie, zuivelproduct, rijsttaart, blonde Ename, 6 consumaties van 1,2€ en 3 broodjes…..

SDC10730

Het nieuw parcours op Waals grondgebied richting Mont-St-Aubert

SDC10665

De startzaal

SDC10666

Langs heerlijke oude Schelde armen

SDC10667

in de gietende regen

SDC10668

Hier dwarsten we de Schelde en kwamen in Escanaffles

SDC10671

Leuke kerkwegels…

SDC10672

leidden ons uit Escanaffles

SDC10673

Mooi kappelletje

SDC10675

Gezwind over de natuurpaden

Veel mooie hoeves

SDC10678

Regelmatig ook verharde wegen

SDC10679

Maar ook nu en dan leuke onverharde wegen

SDC10680

Op weg naar Celles

SDC10681

Langs Ferme d’Aulne

SDC10683

Hier bereikten we Celles

SDC10684

Dit pad leidde ons uit Celles naar…

SDC10685

deze mooie dreef

SDC10686

We bereikten grondgebied Molenbaix

SDC10688

Prachtig pad

SDC10689

 

SDC10690

 

SDC10691

De kerk van Molenbaix lag voor ons

SDC10692

De controle in Molenbaix

SDC10693

Op weg naar de Mont St Aubert

SDC10696

Over veel onverharde wegen….De mont St Aubert zie je in de verte

SDC10698

Hier vatten we de beklimming aan

SDC10701

Pittige klim

SDC10703

over een prachtig maar glibberig pad

SDC10705

Boven op de Mont St Aubert zicht op Doornik en omgeving (jammer van de mist)

SDC10707

Boven op de Mont St Aubert

SDC10709

 

SDC10710

We daalden opnieuw af

SDC10713

Even een bosdoorsteek

SDC10714

Leuke paden

SDC10716

Typisch pad voor deze tocht….in de open velden

SDC10719

Maar soms ook veel verhard…hier richting Herinnes

SDC10721

Doorsteekje naar het centrum van Herinnes

SDC10722

Het dorpscentrum van Herinnes

SDC10723

Deze kasseiweg bracht ons uit Herinnes

SDC10725

Leuke onverharde paden

SDC10726

Prachtig optrekje

SDC10727

Richting Pottes

SDC10728

Dwars door de velden

SDC10729

In de controle in Pottes…een blonde Ename om de dorst te laven…Is het warm geweest?

SDC10731

Door het centrum van Pottes

SDC10732

Christian kwam ons vervoegen

SDC10733

 

SDC10735

OP weg naar Escanaffles over de typische paden voor deze tocht

SDC10737

De controle in Escanaffles

SDC10738

De scheldevallei

SDC10739

We kwamen opnieuw West-Vlaanderen binnen

SDC10740

De laatste onverharde wegen

SDC10742

Mooi stukje natuur

SDC10743

Over de frontzate (oude spoorwegbedding) terug naar Avelgem

SDC10744

Even door het centrum

SDC10745

En daar is de aankomst

2 gedachten over “Guldensporentochten Avelgem 27/06/2009

  1. lastig door het warme weer, ik vond het wel een mooie tocht en inderdaad veel bevoorrading. Maar liever een 50 in minder hete temperaturen !

    Like

Reacties zijn gesloten.