Everbeekse wandeltochten Everbeek 26/07/2009

Zondag kozen we voor één van die echte Oostvlaamse wandelklassiekers, de Everbeekse wandeltochten. Over Oudenaarde en Brakel bereikten we Parikeberg, waar marspijlen ons feilloos naar Everbeek Beneden stuurden. Twee parkeerwachters leidden ons perfect naar een weide parking net naast de startzaal. Voor we het goed en wel beseften zaten we al in de startzaal met een koffie voor de neus. Na het invullen van de startkaarten trokken we op pad voor het parcours van 43,5km.

Kleine paadjes brachten ons bij een splitsing en samen met de 25 en 35kmstappers trokken we op pad.  Achter een huis doken we de maïs en de natuur in. Franco zocht haar een weg in de maïs die groter was dan haar, maar probleemloos vond ze een heel leuk natuurpad dat ons uit Everbeek Beneden wegbracht. De opkomende zon bezorgde ons idyllische plaatjes van de golvende streek rond Brakel. Bij het betreden van Ghoy nam een verharde weg het even over. Na een tijdje, net voor het bereiken van het centrum, leidden 2 echte kerkwegels ons naar de kerk van Ghoy en snel naar de zeer rustige controle in een typisch dorpszaaltje na 7,8km.

De 42km stappers trokken hier alleen op pad voor een lus van 6,5km. Piet van de Scheldestappers was al terug van zijn lus (en dan zeggen dat wij denken vroege vogels te zijn…). Langs de kerk verlieten we het o zo stille dorp en via het GR-pad doken we de natuur in. Een karrenspoor leidde ons heerlijk verder. Wanneer het GR-pad ons verliet doken wij nog dieper de natuur in. De berm was zo dicht begroeid dat Franco even twijfelde als we op het juiste spoor zaten. Maar inderdaad…heerlijk werden we langs een beekje naar de rand van de dorpskom van Ogy geleid. Hier wandelden we het dorp niet in, maar werden over een oude spoorwegbedding terug richting Ghoy gestuurd. De bedding vertoonde sporen van de regenval van de voorbije dagen en het was nu en dan zoeken naar het juiste spoor. Genietend verlieten we de bedding en liepen we terug naar de controle in Ghoy. Nog altijd zeer rustig in de controle…Patrick en Linda waren er ook. We versterken de innerlijke mens en trokken op pad voor de volgende 6,3km.

Een prachtige kerkwegel leidde ons uit Ghoy. Een dalend karrenspoor en een kasseiweg zetten ons af bij een hoeve, die we volledig dwarsten. Achter de hoeve klommen we op naar een heuvelrug. Boven volgden we deze rug over een echte boerenwegel, die geleidelijk overging in een mooie holle weg. Snel zetten we koers richting Zarlardinge. Langs het kerkhof bereikten we de kerk en snel ook de controle waar we in het zonnetje op de koer van het schooltje wat uitrusten.

Het was klokslag 12 uur als we vertrokken in Zarlardinge voor deel 2 van onze 43,5km. Er stonden nu 6,9km op het menu. Direct na de controle dook de bierwagen van de Roman op en werden we door de organisatie getrakteerd op een heerlijke blonde Ename in een glas (altijd beter dan in een plastic beker). Dit deed deugd bij deze temperaturen. Ons vochtverlies was dan ook gecompenseerd. Direct na de bierwagen kwamen we samen met de mindere afstanden. Dit betekende niet dat het parcours aan schoonheid inleverde. Integendeel achter enkele huizen zochten we een éénmanspad op en tussen de bomen en door de weiden werden we heerlijk rondgeleid. De mindere afstanden verlieten ons opnieuw en wij doken weer de natuur in. We zagen de kerk van Everbeek Beneden aan onze linkerzijde… en kregen heerlijke golvende natuurpaden voor de voeten. Bij een kapelletje (één van de vele in de streek) kregen we een mooie, klimmende bosdoorsteek voor de voeten. Boven liepen we over het gras door de tuin… (Is hier eigenlijk wel een pad?) van een bewoner naar een heerlijke aaneenschakeling van onverharde éénmanspaden. Boven doken we over de verharde weg weer naar bendeden richting Everbeek Beneden. We liepen niet tot in het dorp maar werden dwars door de maïs gestuurd. Vervolgens klommen we terug om uit te komen bij het hotel Molenwiek op Parikeberg. We volgden even de grote weg richting Geraardsbergen. Om vervolgens via heerlijke dalende wegen Parike en de controle te bereiken. De klok wees 13u45. We hadden 1u45minuten gewandeld aan 6,9km (we hadden wel 10min stil gestaan aan de bierkar)…maar toch. Hier was duidelijk iets mis met de afstand. Andere 42km stappers bevestigden in de controle ons vermoeden…..

Om 14u vertrokken we in Parike voor nog 15,8km. We liepen naar de kerk en klommen uit het dorp. Boven trokken we met de grootste afstanden door een weide en kregen een prachtig zicht op het dorp Parike beneden. Door de weide bereikten we een kaashoeve, waar we getrakteerd werden op een heerlijk koud vers glas karnemelk. Na onze dorstlesser daalden we naar een onverhard pad. Het pad bleef onophouend lichtjes klimmen. Boven nam een in aanleg zijnde verharde weg het over. Het bleef klimmen tot we rand van Everbeekbos bereikten. We hadden tot nu toe nog weinig bos gehad en dat wilde de parcoursbouwer goedmaken. Hij leidde ons dan ook heerlijk door het bos. Verharde wegen brachten ons bij een molen waar we de verharde spoorwegbedding opzochten richting Brakel. Opnieuw bleef de controle lang weg….De 6,9km waren weer langer en Franco kreeg het moeilijk deels door de hitte maar ook deels door de lange kilometers. Uiteindelijk vonden we de controle bij de kerk in Opbrakel. Zeer vriendelijk helpers spraken ons moed in en na het nuttigen van een Ename hadden we beiden weer moed om de laatste 8,9km aan te vatten.

We waren nog maar net uit Opbrakel en daar doken de natuurpaden weer op. Heerlijk wandelden we richting een paardenstouterij. Boven doken we het bos in. Een heerlijke dreef nam ons op sleeptouw. We verlieten de dreef voor een prachtig stukje bos. Over heerlijke klimmende en dalende wegen trokken we verder. Boven kregen we een heerlijk pad langs de maïs voor de voeten naar de controle in Everrbeek boven, die was opgetrokken in de voetbalkantine van Sv Everbeek. We hadden de indruk dat de afstand hier klopte. De pracht van het parcours zorgde er ook voor dat we de problemen met de kilometers vergaten. Na een korte pauze waren we klaar voor de laatste 3,9km.

Door het centrum van Everbeek boven werden we op pad gestuurd. Achter een café doken we opnieuw de natuur. Een zigzaggend éénmanspad leidde ons naar een veld met bieten. Dwars door het veld wandelden we naar verharde wegen, die ons steeds in dalende lijn dichter bij Everbeek Beneden brachten. De mannen van de waterleiding trakteerden ons op een fris glas water. Franco sloeg even in paniek toen ze wandelaars nog de velden zag in trekken, maar dit bleek voor de 14 en 21km stappers te zijn. Wij werden heerlijk langs een beekje teruggeleid naar het centrum van Everbeek beneden. Door het centrum bereikten we eindelijk na een lange zwerftocht de startzaal. 

We hadden er een pracht van een tocht opzitten. Dit was een parcours voor duimen en vingers van af te likken. Jammergenoeg waren er enkele foutjes in de kilometertelling geslopen en wandelden we enkele kilometers meer dan de aangekondigde 43,5km. Maar we lieten het niet aan ons hart komen. een bruine Ename en enkele stukken barbecue deden ons het negatieve vergeten en lieten ons nagenieten van een meesterstukje van een parcours….Tot de volgende

SDC10967

Direct na de start de eerste natuurpaden…de toon is gezet

SDC10970

Dit leuk karrenspoor bracht ons steeds verder weg van Everbeek beneden

SDC10971

Dwars door een weide

SDC10974

Een verharde weg bracht ons naar Ghoy

SDC10976

Net voor we het centrum van Ghoy bereikten

SDC10978

De kerk van Ghoy

SDC10979

En de Salle die dienst deed als controle

SDC10980

Op pad voor een lus van 6.5km in Ghoy

SDC10981

Prachtige natuur

SDC10983

We wandelden tot in Ogy

SDC10984

Een oude spoorwegbedding leidde ons terug naar Ghoy

SDC10989

Een prachtige bereklauw langs de spoorwegbedding

SDC10990

Hier kwamen we terug in het centrum na onze lus

SDC10991

Hier verlieten we voor de tweede maal Ghoy en dit via een mooie kerkwegel

SDC10993

Dwars door een hoeve

SDC10994

Een mooi karrenspoor in de brandende zon

SDC10995

Een prachtige holle weg

SDC10996

We liepen richting Zarlardinge

SDC10997

Dat we hier bereikten…de kerk van Zarlardinge

SDC10998

Een traktaat van de organisatie

SDC11000

Terug op pad…opnieuw leuke wegels

SDC11001

Prachtige natuurpaden

SDC11004

 

SDC11005

Eén van de vele kappelletjes in de streek

SDC11007

Is dit een pad? Dwars door de tuin….

SDC11009

Puur genieten

SDC11011

Dwars door de maïs

SDC11014

De kerk van Parike

SDC11015

We klommen….. en lieten Parike achter ons

SDC11016

Opnieuw dwars door de weide

SDC11020

Naar de bossen van Everbeek

SDC11021

Prachtige bosdoorsteek

SDC11023

Een mooie molen

SDC11026

De kerk van Opbrakel…nog 8.9km

SDC11027

Een haag van Hortensia’s in het centrum van Opbrakel

SDC11028

Na de controle in Opbrakel direct opnieuw natuurpaden

SDC11029

Subliem

SDC11030

Opnieuw het bos in

SDC11031

Klim- en daalwerk in het bos

SDC11036

Dit prachtige pad leidde ons uit het bos naar Everbeek boven

SDC11037

De laatste controle op het voetbalveld van SV Everbeek

SDC11038

We verlaten het centrum van Everbeek boven.

SDC11039

Opnieuw de natuur in

SDC11040

Dwars door de velden

SDC11043

Eindelijk….de kerk van Everbeek beneden in zicht

SDC11044

De laatste loodjes

 

Een gedachte over “Everbeekse wandeltochten Everbeek 26/07/2009

  1. inderdaad. een prachtige wandeling. Maar ja, wat wil je … ze hebben zeker de streek mee. En dan nog aangenaam weer, animatie in de startzaal en een lekkere barbecue. Wat moet een mens nog meer hebben.

    Like

Reacties zijn gesloten.