Verbroederingstocht Viane 17/10/2009

Vorige week hielden verbouwingswerken aan ons huis, ons van de vlaamse wandelwegen. Ik had er dan ook zin in om er dit weekend stevig in te vliegen. Ik koos voor de 50km van verbroederingstocht van de Padstappers en de Heidetochten met als startplaats Viane (in de omgeving van Geraardsbergen). Franco had geen zin in 50km en trok met enkele vrienden naar Rekkem voor de Open Grenstocht ingericht door onze club de 12 uren van Lauwe.

Rond 6u15 bereikte ik de startzaal in Viane. We konden nog niet van start gaan en kregen pas rond 6u45 onze inschrijfkaart. Na het invullen van de kaart trok ik op pad samen met Ignace van Brakel, Mario uit Zottegem en Marnix uit Rumbeke. We werden direct de natuur ingestuurd. Drassige weiden en natuurpaden leidden ons verder, het was voortdurend zoek naar het juiste spoor in het donker. Gelukkig had Marnix een zaklamp bij. Bij de spoorweg ruilden we de natuurpaden in voor rustige verharde wegen. Over een golvend parcours wandelden we naar Galmaarden waar de eerste controle was opgetrokken.

We twijfelden even bij de splitsing na de controle maar kozen uiteindelijk voor het juiste spoor richting de markt van Galmaarden. Achter de door een brand geteisterde kerk trokken we de natuur in. Een bosrijk stuk langs een riviertje dat ik mij herinnerde uit de Urbanustochten van enkele maanden geleden toen we hier in tegenovergestelde richting passeerden. Bij de watermolen verlieten we de natuurpaden en over rustige wegen trokken we richting Vollezele. Bernard Cools kwam ons vervoegen net voor we de dorpskom van Vollezele bereikten. De controle was opgetrokken in het vaste lokaaltje waar we dit jaar met de Heidetochten ook controle hadden.

Na de controle trokken we als vijftal op pad en liepen door het centrum van Vollezele. We wandelden over rustige wegen langs het kasteel van Steenhaut. Bernard en Marnix lieten ons in de steek en trokken in duo verder. Wij bereikten over enkele mooie wandelpaden het centrum van Lieferinge waar in het buurthuis de derde controle was opgetrokken.

Na de controle volgden we een kasseiweg en boven sloegen we linksaf. Een karrenspoor nam ons een hele tijd op sleeptouw voor we een vettig pad tussen de bomen voor de voeten kregen. We bereikten Strijland waar we de grote weg dwarsten en via mooie natuurwegen rondden we het gehucht. Dwars door een gerooid maïsveld wandelden we naar een heel mooi stukje natuur dat we betraden en verlieten door heel nauwe wandelpoortjes. Uiteindelijk leidde de grote baan ons naar Gooik waar de controle niet was opgetrokken in volkscafé de Cam maar in de parochiezaal achter de kerk. Er stonden een kleine 25 kilometer op de teller..we waren halfweg.

Na de controle liepen we opnieuw door het centrum en na de splitsing trokken we over leuke onverharde paden verder. We kwamen op een plateau en bereikten het grondgebied Roosdaal. Uiteindelijk leidden de rustige wegen ons naar de prachtige doorsteek van het Neigembos. Over gigantische treden daalden we door het bos. Leuke paden brachten ons naar de grote weg die we opnieuw dwarsten. Een wandelaar van de Boerenkrijgmarsen was ons komen vervoegen en Ignace trok stevig door. Ik moest harken om bij te blijven over het golvend parcours. Ik kon het groepje net nog blijven volgen tot aan de controle in Lieferinge.

Na de controle volgden enkele kasseistroken elkaar snel op en het tempo werd mij te hoog en ik liet de 3 wandelaars gaan en koos voor mijn eigen tempo. De traditionele Bergstraat langs het Steenhoutbos dook op en boven liepen we door de wegeniswerken richting controle inVollezele waar we voor de tweede maal voorbij kwamen. Nog een kleine 13 kilometer.

Wat volgde was een stuk van 8 kilometer die ik solo aflegde. Leuke paden leidden ons uit Vollezele en over rustige wegen wandelden we naar de omgeving van de Congoberg. Een leuke aaneenschakeling van golvende paden en wegen brachten ons verder. Een leuk pad tussen de wilgen nam het over en zette ons af op een merkwaardig pad door het veld. Een wijde boog bracht ons geleidelijk terug naar Galmaarden en de laatste controle. Veel bekenden…Jean en Liliane zaten er buiten een boterham te eten… binnen zaten Patrick en Linda…en bij het verlaten van de controle doken Rik en Isabelle op. Tijd voor een leuke babbel….

Het laatste stuk herinnerde ik mij nog uit de Urbanustochten. Een karrenspoor bracht ons langs en rond de spoorweg. We klommen lichtjes en boven werden we aan een mooie kapel rechts af gestuurd. De kerk van Viane dook al op. Verharde wegen brachten ons in een wijde boog terug naar de startzaal na een geslaagde 50km. De klok wees 13u50. Na het afstempelen en ophalen van mijn t-shirt trok ik richting Rekkem waar ik tijdig aankwam om samen met Franco en veel vrienden na te genieten in de startzaal van de Open Grenstocht. ik deed dit niet met Picon zoals velen maar enkele bruine Leffes moesten de verbruikte calorieen weer aanvullen.

Persoonlijk vond ik de 50km van vorig jaar met de Bosberg en de Muur mooier….maar deze editie had ook zin charmes en was wederom zoals we van de Padstappers gewend zijn een voltreffer.

SDC11940

Het werd dag op weg naar Vollezele

SDC11941

Leuk pad net voor Lieferinge

SDC11942

 Karrenspoor in de omgeving van Strijland

SDC11943

 Dwars door het gerooide maisveld

SDC11944

 Een leuk pad op weg naar Gooik

SDC11946

 We bereikten de kerk van Gooik

SDC11947

 Na de controle in Gooik…opnieuw leuke natuurpaden

SDC11948

 We bereikten Neigembos

SDC11949

 De traditionele trap door Neigembos

SDC11951

 Vollezele kwam opnieuw in zicht

SDC11952

 Mooie paden op weg naar Vollezele

SDC11953

 De controle in Vollezele

SDC11954

 Dit mooie wandelpad leidde ons uit Vollezele

SDC11955

 Mooie paden in de omgeving van de Congoberg

SDC11956

 Gen
ieten…

SDC11957

 Prachtig pad tussen de wilgen richting Galmaarden

SDC11958

 Dwars door het veld

SDC11959

 Na de laatste controle in Galmaarden…leuke paden

SDC11960

 Mooie kapel

SDC11961

 De laatste paden richting Viane