Wintertocht Herselt (Blauberg) 12/12/2009

Wandelclub de Grashoppers Keiberg richtten vorige zaterdag vanuit Blauberg Herselt hun wintertocht in. Na wat zoekwerk vond ik dat Blauberg een gehucht is tussen Westerlo en Aarschot. De route planner gaf 2 mogelijkheden aan. Eén via Brussel-Aarschot, een andere via Antwerpen-Geel-Westerlo. Ik koos voor deze laatste optie. Een goeie keuze bleek achteraf want na 1u40 minuten bereikte ik feilloos het kleine Blauberg en zijn Norbertuszaal. Voor het eerst deze winter verwittigde mijn thermometer in de auto dat de buitentemperatuur beneden de 3 graden was.

Een kop koffie in de startzaal moest mijn moreel wat opkrikken. Na het begroetten van veel bekenden trok ik mij op gang voor het parcours van 50 kilometer. Snel verlieten we Blauberg en doken we de natuur in. Gelukkig had ik mijn zaklamp bij en kon ik steeds het juiste traject zoeken in de Averboodse bossen. Wie hier zonder lamp door moest….Nu en dan kregen we wat licht hellende stroken voor de voeten maar na een kleine 9 kilometer bereikten we Wolfsdonk en de eerste controle.

Langs de kerk trokken we op pad voor een lus van een goeie 8 kilometer. We kwamen direct in de bossen van Kabouterland en doken vervolgens het prachtig natuurreservaat van de Molenheide in. De zandwegen brachten ons tussen de prachtige natuurstroken tot bij de molen waar het domein verlieten. Een zeer afwisselend parcours met zeer veel mooie natuurpaden brachten ons uiteindelijk terug naar Wolfsdonk waar ik na een goeie 17 kilometer even rustte. Een cola en een suikerwafel moesten me kracht bezorgen om het volgend stuk richting Herselt te overwinnen.

Zo goed als direct na de splitsing doken we opnieuw de natuur in. Even namen rustige wegen het over. Er blies een stevige koude bries en de handschoenen gingen nog niet de tas in. Ik bleef genieten van het parcours dat nu licht golvend werd en nu en dan een leuk vergezicht aanbood. Zo zagen we al van een tijdje ver de kerk van Herselt liggen waar in de omgeving de derde controle was opgetrokken. Even tijd voor een babbel met Patrick van de Padstappers maar ook met Liban en zijn Chaton companen.

Direct na de rust trokken de 35,42 en 50km stappers alleen op pad richting Bergom. We kwamen langs de camping van de Dry Eycken en doken de bossen van den Hertberg in. In de statige dreven van het bos vervoegde ik even Paul Bastaens en zijn wandelmaten. Maar solo bereikte ik de controle in Bergom. Aan de toog rustte ik er even uit in het gezelschap van Lutgarde en Erwin.

De 50km stappers kregen hier een lus van een achttal kilometer op het menu. Net bij het betreden van Westerlo stuurde de parcoursbouwer ons langs de grote Nete over een mooi natuurpad naar het kasteel de Merode. Ik genoot even van dit prachtig kasteel en trok langs het riviertje verder. We werden over een brugje naar de andere kant van de Grote Nete gestuurd en liepen genietend verder. We verlieten uiteindelijk de stroom en liepen door de velden. Het stadion van KVC Westerlo dook aan onze linkerkant op, maar wij trokken verder in de andere richting. Samen met Willy en Mary bereikte ik het volgend meesterstukje het natuurdomein Varenbroek. Over zompige paden doken we het domein in. Een leuk bruggetje zette ons af langs een stroompje dat we over een heerlijk pad een tijdje volgden. Dit is puur genieten… We verlieten het domein en kregen bij het bord Veerle (Laakdal) de volgende natuurstroken voor de voeten. Uiteindelijk brachten enkele statige dreven ons terug naar Bergom en de controle na een prachtige lus.

Na de controle trokken we nu wel over de Grote nete naar Westerlo maar voor even….Bij het politiebureau betraden we het volgend natuurpunt Beeltjens en Kwarekken. Over prachtige bospaden liepen we door dit domein opnieuw naar de Grote Nete, die we in de andere richting dan daarnet volgden. We verlieten de rivier en werden op rustige wijze teruggestuurd naar Herselt voor de laatste controle.

Het laaste stuk van 6,6km bracht ons door de Herseltse bossen terug naar Blauberg. Het bleef genieten en ook in dit laatste stuk boette het parcours niet aan kwaliteit in. Tevreden bereikte ik de startzaal. Een heerlijke maaltijd (stoofvlees, frieten en witloof) zorgden ervoor dat de verloren krachten weer werden aangevuld.

Uiteindelijk bolde ik voldaan weer naar huis. Deze tocht had mijn verwachtingen volledig beantwoord. Een heerlijk natuurparcours, een vriendelijke ontvangst en een perfecte organisatie…

 

Herschaalde kopie van SDC12211

 De eerste uren…een weg zoeken in de Averboodse bossen

Herschaalde kopie van SDC12213

Na de eerste controle…een lus die ons o.m. door het natuurreservaat van de Molenheide bracht

Herschaalde kopie van SDC12215

 De kerk van Wolfsdonk waar we tweemaal kwamen

Herschaalde kopie van SDC12216

 Na de tweede controle in Wolfsdonk, prachtige natuurpaden

Herschaalde kopie van SDC12218

 Op weg naar Herselt voor controle drie

Herschaalde kopie van SDC12219

 Vanuit Herselt door de bossen van de Herstberg naar Bergom

Herschaalde kopie van SDC12220

 Vanuit Bergom op pad voor een prachtige lus die start langs de Grote Nete

Herschaalde kopie van SDC12221

 Prachtig zicht op het kasteel de Merode

Herschaalde kopie van SDC12223

 Zeer mooi wandelen langs de Grote Nete

Herschaalde kopie van SDC12225

 Verder langs de Grote Nete in de omgeving van Westerlo

Herschaalde kopie van SDC12227

 We verlieten de Grote Nete en doken het domein Varenbroek in

Herschaalde kopie van SDC12228

 Prachtige doorsteekjes

Herschaalde kopie van SDC12230

 Schitterende natuurpaden in domein Varenbroek

Herschaalde kopie van SDC12231

 Duidelijk borden ivm het domein Varenbroek

Herschaalde kopie van SDC12232

 We verlieten het domein in de omgeving van Veerle (Laakdal)

Herschaalde kopie van SDC12233

 De prachtige natuurpaden volgden elkaar snel op

Herschaalde kopie van SDC12234

 Deze mooie dreef leidde ons terug naar Bergom

Herschaalde kopie van SDC12236

 Net voor de controle in Bergom

Herschaalde kopie van SDC12237

 Terug in Bergom na een prachtige lus

Herschaalde kopie van SDC12238

 Na de controle het volgende natuurdomein namelijk “Beeltjens en Kwarekken”

Herschaalde kopie van SDC12239

 

Herschaalde kopie van SDC12240

 Natuurpaden houden de bovenhand

Herschaalde kopie van SDC12242

 Terug langs de Grote Nete, nu richting Herselt

Herschaalde kopie van SDC12244

 Door de Herstelse bossen terug nar Blauberg

Herschaalde kopie van SDC12245

 De laatste loodjes