Les Infatigables de Jumet 13/02/2010

Al enkele weken regeert koning winter over ons klein belgenlandje. Ook dit weekend weer was er sneeuw aangekondigd en lagen de wegen er gevaarlijk bij. Dit zorgde ervoor dat ik niet richting Lummen trok voor de 50km, maar wel richting Jumet. Waar Les Infatigables een marathon organiseerden in het grijze land rond Charleroi. Niet direct mijn favoriete streek…maar we zagen wel.

Rond 8u15 bereikte ik de startzaal in het grijze Jumet. De wegen rond de zaal lagen er spekglad bij. Ik kreeg mijn auto uiteiindelijk weggeparkeerd en schreef mij in. De man bij de startcontrole controleerde mijn kaart en vroeg van welke club ik wel degelijk was. Blijkbaar had hij nog nooit van Lauwe gehoord en vroeg zich af in welk exotisch land dit lag.

We werden direct gesplitst van de kleine afstanden en kregen een extra rondje tussen de grijze arbeiderswoningen van Jumet. Gelukkig bereikten we snel Bois d’Heigne dat we over heerlijk besneeuwde bospaden doorkruisten. We verlieten even het bos voor de eerste controle maar liepen snel weer over bospaden tussen de besneeuwde terrils. We verlieten het bos en een rustige weg (prachtig gekozen Rue sous bois) leidde ons naar het kanaal Brusel-Charleroi dat we voor de eerste keer dwarsten bij het centrum van Roux. Even langs en onder de spoorweg en daar dook een oude spoorwegbedding op (Ravel) die ons naar Courcelles leidde.

In Courcelles werden we opnieuw gesplitst van de kleine afstanden. Blijkbaar waren ze vergeten het extra stuk voor de 21 en 42km stappers uit te pijlen. Samen met een vijftal Waalse vrienden belden we de organisatoren op, die ons terug naar het parcours gidsten. We bereikten het centrum van Courcelles. Bij de tweede controle was een markt aan de gang. De kledij (alles aan 5€) werd aangeprijsd tijdens de sneeuwbuien in de open lucht. De controle was ook zeer pover….echt een illustratie voor deze streek.

Na de controle liepen we nog een tijdje rond in Courcelles om uiteindelijk op te klimmen naar de splitsing van de 21km en de 42km. Bij de splitsing stond iemand van de organisatie want blijkbaar kwamen van overal wandelaars die mislopen waren. Uiteindelijk raakte we allemaal op het juiste spoor. De tocht veranderde van uitzicht en we liepen nu over rustige besneeuwde wegen in de open velden. We doken onder de snelweg en wandelden via Pont-a-Celles naar Luttre waar de derde controle was opgetrokken in een gezellig zaaltje. De sloebers Kristof, Christian en Piet genoten er van een soep. Ik sloot me bij hen aan en zou voor de rest van de dag met hen optrekken.

Na de controle stond een lus van een zevental kilometer op het programma. We werden vanuit Luttre direct naar het kanaal Brussel-Charleroi geleid. Jammer genoeg niet over het jaagpad, maar wel over de drukke weg parallel aan het kanaal. Begrijpen wie begrijpen kan…We namen zelf het initiatief en pasten het parcours wat aan en liepen over het jaagpad. Na een zeer eentonig stuk doken we opnieuw de velden in en bereikten Obaix. Langs de spoorweg klommen we naar een leuk kapelletje om uiteindelijk dwars door de open velden terug te wandelen naar Luttre.

Nu verlieten we definitief Luttre en weer langs een drukke weg wandelden we naar Viesville. Even door het centrum en over een leuk pad bereikten we de controle.

Het volgende stuk was er één van een goeie drie kilometer. Die er volgens mij in realiteit meer waren…Maar je hoort ons niet klagen. We werden over rustige wegen via Thiméon naar het centrum van Gosselies geleid. Waar in een typisch volkscafé controle zes was opgetrokken. Wie geen lid was van de socialistiche vakbond of supporter van Standard de Liège mocht er bijna niet binnen.

Na de controle zette een drukke weg ons af bij een Ravel die we een hele tijd volgden. We genoten van het aangeboden schouwspel door de vliegtuigen van de luchthaven van Charleroi. Uiteindelijk bereikten we de laatste controle.

De Ravel bracht ons steeds meer richting Jumet. Uiteindelijk leidden wandelpaden in een mooi stadspark ons terug naar de startzaal. Vandaag geen nagenieten want er was weinig om van na te genieten. Het was een tocht zoals ik het verwacht had. Wie in deze streek gaat wandelen kan volgens mij niet veel meer verwachten…..Op naar volgend weekend

Herschaalde kopie van SDC12485

 Direct na start door Bois d’Heigne

Herschaalde kopie van SDC12487

We verlieten even het bos voor de eerste controle 

Herschaalde kopie van SDC12491

Terug door het bos over prachtig besneeuwde paden

Herschaalde kopie van SDC12492

Voor de eerste maal vandaag over het kanaal Brussel-Charleroi, op de achtergrond de kerk van Roux

Herschaalde kopie van SDC12493

Op pad langs de spoorweg 

Herschaalde kopie van SDC12495

Langs de spoorweg van Roux naar Courcelles

Herschaalde kopie van SDC12496

We bereikten het centrulm van Courcelles voor controle 2, let op de markt op de achtergroind in de open lucht!!!

Herschaalde kopie van SDC12499

Dit was de tweede controle….binnen was het nog veel mooier…

Herschaalde kopie van SDC12500

Hier verlieten we Courcelles 

Herschaalde kopie van SDC12502

Rustige wegen

Herschaalde kopie van SDC12505

Terug het kanaal Brussel-Charleroi

Herschaalde kopie van SDC12506

Na de controle in Luttre op pad langs het kanaal…op de grote weg…en niet op het jaagpad….begrijpen wie begrijpen kan.

Herschaalde kopie van SDC12507

Op zoek naar voedsel in deze barre winterkoude

Herschaalde kopie van SDC12509

Op pad naar Obaix

Herschaalde kopie van SDC12511

We lieten Obaix en zijn kerk achter ons

Herschaalde kopie van SDC12512

Rustige wegen

Herschaalde kopie van SDC12513

Leuk kapelletje

Herschaalde kopie van SDC12514

Door de open velden terug naar Luttre

Herschaalde kopie van SDC12515

Een muur (????) van sneeuw

Herschaalde kopie van SDC12517

Het splitsingsbord bij de controle in Luttre

Herschaalde kopie van SDC12518

Het dorpscentrum van Luttre

Herschaalde kopie van SDC12519

We bereikten Viesville

Herschaalde kopie van SDC12520

Mooi riviertje in de omgeving van Viesville

Herschaalde kopie van SDC12521

Leuk pad om de controle in Viesville te bereiken

Herschaalde kopie van SDC12522

Piet en Kristof genietend in de omgeving van Thiméon

Herschaalde kopie van SDC12523

Terug een leuk stukje Ravel

Herschaalde kopie van SDC12524

Bomen met maretakken langs de Ravel

Herschaalde kopie van SDC12526

 Parcours liep onder de aanvliegroute van de luchthaven  van Charleroi

Herschaalde kopie van SDC12527

Na de laatste controle opnieuw de Ravel

Herschaalde kopie van SDC12529

Industriele archeologie

Herschaalde kopie van SDC12531

Mooi stadspark

Herschaalde kopie van SDC12532

We sluiten vandaag de tocht af bij het verlaten van het stadspark