Nacht van West-Vlaanderen Torhout 18/06/2010

Vrijdagavond rond 17u30 ging ik Willy (WSK Marke) ophalen in zijn huis. Samen pikten we Rik (Les Sans soucis Ghlin) op aan het station in Kortrijk en reden we richting Torhout. Rik was er, na onze goede commentaren over de laatste edities van de Nacht van West-Vlaanderen, voor het eerst sedert 2000 weer bij in Torhout. Na wat fileleed bij het binnenrijden van Torhout bereikten we uiteindelijk de zeer goed gevulde startzaal. Het was zelfs zoeken om nog een zitplaatsje te bemachtigen in de gigantische zaal. Kennissen groeten, startkaart en borstnummer ophalen en we waren klaar om een nieuwe sportieve uitdaging aan te gaan.

Rond 19u45 trokken we, rond de atletiekpiste, naar de parking die dienst deed als startlocatie voor de wandelaars. Er was gelukkig een hek geplaatst zodat de wandelaars niet meer tussen de lopers konden vertrekken zoals vorig jaar. Na dat de lopers volledig vertrokken waren, werd het hek geopend en konden we rond 20u15 op pad. Traditioneel werden we direct door het centrum van Torhout gestuurd. Ook nu weer stonden de mensen rijen dik ons toe te kijken. Frans van Opwijk was ons komen vervoegen op de startlocatie en als trio (Frans, Rik en ik) trokken we op pad. Geleidelijk verlieten we het centrum van Torhout en trokken we op zoek naar onze startstempel bij het binnenkomen van het Wijnendalebos. De fanfare wachtte er ons samen met organisator Dirk Verduyn op. Ze wensten ons een prachtige Nacht toe.

We trokken door het Wijnendalebos en bij het verlaten van het bos kregen we een stuk peperkoek toegestopt en trokken de wandelaars van de 42km en de 100km alleen op pad. Dit was anders dan de voorbije jaren. De 42km stappers trokken de eerste 20km samen met ons op pad. Door deze aanpassing was het parcours in de eerste 20km op enkele plaatsen aangepast in vergelijking met de voorbije jaren.

We werden wel op dezelfde wijze naar het Plaisierbos gebracht (de eerste bosstrook maar zeker niet de laatste). De doortocht door het bos was enigzins aangepast en dit zorgde ervoor dat we het sfeervolle Veldegem vanuit de andere richting binnenvielen. De plaatselijke blaaskapel en de belleman zorgden er voor de sfeer. Jammer voor de plaatselijke horeca was het wat aan de frisse kant, maar wij lieten het niet aan ons hart komen. Luc Verrue (Textieltrekkers Vichte) was ons komen vervoegen en als viertal trokken we verder.

Door enkele woonwijken bereikten we weer het parcours van de voorbije jaren en ook snel de volgende bosstrook Merkemveld. De heerlijke bospaden maakten even plaats voor een stukje plankenpad. Tussen enkel klapdeuren door betraden we een heerlijk stukje natuur. Een prachtig graspad zette ons af in hoeve Stragier (16,6 km). Zeer vriendelijke mensen voorzagen er ons van een cola en een suikerwafel. Het werd geleidelijk aan donker.

Een heerlijke dreef zette ons weer op pad. Door de aanpassing van het parcours trokken we hier niet naar de andere kant van de snelweg en misten we een heerlijk stukje bos. Het alternatief was een éénmanspad in een weide juist naast de snelweg. Aan het einde van dit pad vertrokken de 42km stappers richting Loppem. Wij trokken de autosnelweg over en vonden op een vervallen kasseiweggetje het parcours van de voorbije jaren terug. We bereikten dan ook snel de volgende controle aan café de Vogelzang te Oostkamp (23,8km). De bevoorraders (ieder jaar dezelfde…trouwe leden van de Nacht van Vlaanderen) zijn verder op de tocht ook van dienst in het Boudewijnpark. Ze beloven voor mij “een stutje” klaar te leggen ginder.

Door een woonwijk wandelden we naar zaal Nieuwvliet (24,9km) waar we heerlijk getrakteerd worden op koffie en gebak. We rustten er een eerste maal. Rik is vertrokken met pijn in de rug en loopt wat schuin. Even rustten doet hem deugd. Na de controle doken we weer de natuur in. Onze zaklamp gidste ons over heerlijke bospaden. We rondden de Kampveldhoeve en een subliem graspad stuurde ons verder. Een mooi afwisselend parcours bracht ons in Waardamme na 30km.

Na de controle doken we tussen de kerk en het gemeentehuis het centrum van Waardamme in. Uiteindelijk brachten enkele grotere wegen ons bij een hoeve waar we opnieuw natuurwegen voor de voeten kregen. Deze mondden uit op de grote weg in Herstberge. Snel bereikten we de volgende controle in café ’t Bluvertje (35,5km). Frans en Marie-paule (Textieltrekkers Vichte en inrichters van Vichte Dhron) en Jan Asselberghs kwamen ons vervoegen in de controle.

Als zevental doken we vanuit de controle de villawijken rond Herstberge in. Van de kasten van huizen die hier staan, zagen we door de duisternis niet veel. Het was er wel zeer rustig. We bereikten Sint-Pietersveld en enkele heerlijke natuurpaden zetten ons af in den Zande (grondgebied Ruiselede) na 43,1km. We namen er een kleine pauze en genoten er van een yoghurt.

De typische dreven rond Beernem namen het over. We dwarsten de E40 en de spoorweg en werden langs een stukje industrie naar de miseriebocht geleid. Van hieraf volgden we op een heerlijk natuurpad het kanaal Gent-Brugge. We dwarsten het kanaal over de nieuwe voetgangersbrug en bereikten de controle in Beernem na 50,6km. Het was 3u15. Ik voelde me nog enorm fris en had duidelijk een goeie dag. Maar wat zouden de volgende 50km brengen? We konden in de controle er een eerste maal onze bagage raadplegen. Ik wisselde er van  kousen. Frans nam even Rik zijn rug onder hand. Na het nuttigen van een broodje met gehakt en een koffie trokken we ons rond 3u35 weer op gang.

Het kanaal bleef onze leidraad in het volgende stuk. We liepen eerst een hele tijd op het jaagpad langs het kanaal om vervolgens tussen de velden over een heerlijk karrenspoor opnieuw naar de berm van het kanaal te worden gestuurd. Een mooi natuurpad langs het kanaal bracht ons in Moerbrugge en de volgende controle na 56,7km. Frans (Opwijk) sukkelde met de keel, kon niet eten en kreeg het even moeilijk. Met mij liep alles nog prima.

Even door het centrum van Moerbrugge en daar dook het kanaal weer op. Het was maar voor even, want door een industriezone werden we naar een grotere weg geleid. Even de weg volgen en daar doken de volgende leuke paden op. Prachtige natuurwegen brachten ons naar de omgeving van het ziekenhuis van Assebroek. Velen in mijn groepje waren er sedert het vernieuwde parcours van de Nacht van West-Vlaanderen voor het eerst bij en iedereen bevestigde wat ik al wist dat dit stukken beter was dan vroeger en niet te vergelijken viel. Heerlijke wandelwegen brachten ons uiteindelijk in zaal Sparrenhof (62,9km) op grondgebied Assebroek.

Langs de zeven torentjes liepen we naar de Baron Ruzettelaan die we dwarsten om onder de poort van La Brugeoise opnieuw het kanaal te bereiken. Langs het kanaal wandelden we tot aan de Katelijnepoort, waar we de stad Brugge introkken. Over de Vesten liepen we naar het Minnewaterpark en de omgeving van het begijnhof. Om van hieruit weer naar de vesten en het station te wandelen. We rondden volledig het station en een leuk pad leidde ons naar het Boudewijnpark (70,1km), waar we een tweede maal onze bagage konden raadplegen. De zaklamp, mijn fluovest en alle overtollige spullen verdwenen in de bagage. Rik en Frans bleven ondanks hun kwaaltjes aardig meetrekken. Ze beslisten dan ook nog eens goed te rusten in deze controle. Ik at er mijn beloofd “stutje met gehakt” op en genoot er van een kop koffie. We bleven er een 25 minuten zitten. Ik vond dat nogal lang. Ik had nog altijd heel goeie benen en poppelde om te vertrekken.

Rond 7 uur vertrok ik samen met Frans (Opwijk) wat voor de andere vijf. We dwarsten de Brugse Ring over een prachtige nieuwe voetgangersbrug en ik trok even door. Frans kon niet volgen en ik trok dan maar alleen op pad. Ik voelde me nog heel goed en kon een zeer aardig tempo ontwikkelen. Over leuke dreven en prachtige paden werd ik door het Tillegembos geleid. Ik dwarste de grote weg Brugge-Kortrijk en een heerlijk karrenspoor nam me op sleeptouw. Een rustige weg bracht me in het prachtig bosgebied van Tudor en Beisbroek.&nb
sp;Mijn zwerftocht door dit prachtig bosgebied werd even onderbroken voor de controle in het Anker na 77,1km.

IK trok verder genoot van de prachtige natuur maar ook van het feit dat ik me op een goeie 20km van het einde nog zo goed voelde. Ik liep langs het kasteel Beisbroek met zijn sterrenwacht door het prachtig bosgebied. Via een tunnel onder de E40 belandde ik op de Heerweg. Een wat vervelend lang stuk weg (gelukkig in een bosrijke omgeving) leidde me naar de oude spoorwegbedding, de Vloetemveldzate. Ik haalde wandelaar na wandelaar bij. De een voelde zich al wat beter dan de andere… De spoorwegbedding ruilde ik voor een wandelpad dat me naar de Groene meersen te Zedelgem bracht…nog 16,1km. De mensen van Vier op een rij Zedelgem zorgden er voor de bevoorrading en wensten me nog wat sterkte toe.

Ik wist uit vorige edities dat het volgend stuk (7,4km) niet mijn favoriet stuk was. Maar ik begon er met volle moed aan. We werden op een alternative manier door een woonwijk gestuurd. De verharde wegen van het “Klytepad” nam ons een hele tijd op sleeptouw. Ik had Rudy uit Oostende als mikpunt voor mij wandelen en na een hele tijd haalde ik hem uiteindelijk bij. We praten even bij. IK trok verder en zette mijn MP3 op. JOE FM leidde me naar de voet van Aartrijkeberg (een grote naam voor eigelijk een lichte klim). Een prachtig karrenspoor bracht ons naar boven. Boven was het parcours lichtjes gewijzigd in opzicht van de voorbije jaren maar uiteindelijk vond ik toch de kantine van VV Aartrijke (91,3km). Een glas cola moest mijn energieniveau wat opkrikken.

Het was 9u45 als ik de controle verliet. Nog 8,7km…ik wilde voor 11u binnen zijn. Een drukke weg leidde ons uit Aartrijke. Enkele natuurwegen zetten ons op weg naar het Wijnendalebos.Een prachtig pad leidde ons door het bos naar het gehucht Wijnendale en de laatste controle (95,9km).

Even door het centrum van wijnendale en daar dook de groene 62 op. De oude spoorwegbedding die ons terugbracht naar de rand van Torhout. Op de tonen van mijn MP3 bleef ik verder denderen. Ik had werkelijk een heel goeie dag.  Bij het verlaten van de bedding vatte ik de laatste kilometer aan en snel stond ik weer voor de startzaal. De klok wees 10u53. Uiteindelijk klokte ik heel tevreden af na 14 uur en 39 minuten wandelen (een gemiddelde van 6,82km/h). Ik luidde zeer voldaan de bel en nam mijn T-shirt, diploma en medaille in ontvangst.

Na het ontvangen van de vele felicitaties, haalde ik mijn bagage op. De inrichters hadden er dit jaar wel voor gezorgd dat we tijdig onze bagage konden raadplegen en hadden duidelijk geleerd uit hun fout van vorig jaar (waarvoor een pluim!). Voldaan dook ik de douches in. Wat kan dat deugd doen….

Samen met veel wandelvrienden wachtte ik mijn gezellen van de eerste 70km op in de zaal. De bruine Leffe smaakte heerlijk…bij het nakaarten van een wederom geslaagde Nacht van West-Vlaanderen. Een goed parcours, een perfecte organisatie, geen regen en ook niet te warm (wat veel wind!) en een recordtijd voor mij….Het kon niet meer stuk.

Frans en Rik haalden ondanks hun kwaaltjes goed de eindmeet. Samen met Rik reed ik terug. Ik zette Rik af aan het station in Kortrijk alvorens thuis nog na te genieten….en uiteindelijk als een blok in slaap te vallen.

Bekijk hieronder de uitslag van de 100km wandelen

http://www.nvv.be/pdf/Eindrangschikking100kmWandelen.doc

 

Herschaalde kopie van SDC13551

 De drukte bij de start

Herschaalde kopie van SDC13552

 De eerste natuurstroken richting het Plaisierbos…aan de kwaliteit van de foto te zien, moest het snel gaan.

Herschaalde kopie van SDC13553

 Het begint te donkeren in Merkemveld

Herschaalde kopie van SDC13555

 De gladiatoren betreden Brugge

Herschaalde kopie van SDC13557

 Prachtige plaatjes in deze historische stad

Herschaalde kopie van SDC13558

 Nog steeds de doortocht van Brugge

Herschaalde kopie van SDC10639

 Door het Tillegembos

Herschaalde kopie van SDC13559

 Prachtige paden in het Tudor en Beisbroekdomein

Herschaalde kopie van SDC13560

 Heerlijke bospaden

Herschaalde kopie van SDC13561

 De sterrenwacht in het Tudor en Beisbroekdomein

Herschaalde kopie van SDC10645

 De laatste kilometers op de groene 62

Herschaalde kopie van SDC13562

Mijn eindtijd…100km in 14u40

3 gedachten over “Nacht van West-Vlaanderen Torhout 18/06/2010

 1. Hallo Krist,

  Een dikke proficiat met je snelle tijd in Torhout. Zit zelf een beetje te sukkelen met mijn knie. Moet naar de podoloog voor andere steunzolen. Hopelijk is alles ok tegen de volgende maand. Wil zeker de 50km wandelen in Aarschot als grote test.
  Vriendelijke groeten
  Steven

  Like

 2. Proficiat met je snelle tijd. Wij kwamen heel wat later binnen, maar ja, we hebben dan ook genoten van veel pintjes en Duvelkes :-))))).
  Leuk zo’n gedetailleerd verslag, ik beleef het allemaal opnieuw.

  Like

Reacties zijn gesloten.