50km au pays de Quintine Ellezelles 03/07/2010

De zomer had ons landje stevig in de greep de voorbije week. Met temperaturen boven de 30°C was het constant bakken en braden. Voor zaterdag werd onweer voorspeld. Maar veel wandelaars deinsen niet terug voor de hitte of voor een onweer. Zo waren zaterdag 181 wandelaars op pad voor de 50km van les Trouveres d’ Ellezelles.

Ook ik was er…Ik had afgesproken rond 6u30 met Rik in de startzaal. Vroeger dan verwacht bereikte ik de landbouwschuur in de Arbre Saint-Pierre die dienst deed als startzaal. Na het groeten van veel bekenden en het nuttigen van de traditionele koffie, gingen we van start.

Ellezelles is een gemeente in de provincie Henegouwen. De gemeente telt ruim 5500 inwoners. Ellezelles ligt in het noorden van de provincie, nabij Ronse. Het dorp bevindt zich in het natuurpark “Parc naturel du Pays des Collines”, dat 25.000 hectare bestrijkt. We hadden dan ook wat verwachtingen voor deze tocht die ons door de golvende en bosrijke omgeving van Pays des Collines diende te brengen.

Een afwisselend parcours van 3,45km door het licht golvend landschap was een zeer degelijke intro en leidde ons naar de eerste controle op de koer van een kleine hoeve in Grand Monchaut.

Na de controle bleef het genieten van het aangeboden parcours en landschap. Het was broeierig warm en boven de vele prachtige vergezichten zagen we nevelslierten hangen. Van het aangekondigde onweer nog geen spoor. Het parcours werd steeds beter…we werden steeds meer op natuurwegen getrakteerd. En na een stevige verharde klim vonden we de tweede controle in een landbouwschuur La Bousee in Frasnes-lez-Buissenal na 10,05km.

Na de controle bleven we even op het plateau lopen en werden heerlijk het bos ingestuurd. Ondanks de droogte lagen de paden er hier en daar drassig bij. We verlieten het bos en bereikten de volgende splitsing. Een eigenaardige aangebracht splitsingsbord stuurde veel wandelaars de verkeerde weg op. Gelukkig voor hen kwamen ze direct weer op het parcours terecht, ze hadden dan wel een lus van een viertal kilometer gemist. We stonden ook op het punt om de verkeerde weg in te slaan, maar een wandelaar van Mont Marche Tournai wees ons de juiste weg. Gelukkig want het extra lusje was zeer degelijk. Het liet ons stevig dalen in het bos en over natuurwegen. Om na een verhard ommetje over heerlijke natuurwegen te laten opklimmen. Rustige wegen leidden ons naar het centrum van Buissenal waar we in de school bij de kerk onze derde controle vonden. Tijd om het verloren vocht te compenseren met een cola.

Het volgende stuk was er één van 7,3km. Danny uit Izegem kwam ons vervoegen en als trio zouden we dit stuk vervolledigen. In het begin van dit deel bleef ik wat op mijn honger zitten. We bleven hoofdzakelijk op rustige verharde wegen wandelen. Maar na een stevige verharde klim doken we opnieuw de natuur in. Een heerlijk karrenspoor leidde ons naar een prachtig éénmanspad dat opklom naar een hoeve. Boven daalden we opnieuw verhard om controle 4 Gîte Grand Rieu te vinden na 25,3km. Halfweg dus tijd voor een korte pauze…

Na de controle gingen Rik en ik weer samen op pad. Ik denk dat we beiden ingedommeld waren, want we liepen een aantrekkelijk natuurpad in terwijl de pijlen rechtdoor wezen. Jean en Liliane riepen ons terug en uiteindelijk konden we ons toch op gang trekken na een valse start. Een heerlijk natuurpad leidde ons weg en lieten ons verhard opklimmen om een zicht te krijgen op de lager liggende controle van daarnet. Wat volgde was heerlijk en subliem. Een prachtig natuurpad leidde ons tussen de struiken en bomen door naar een pittige klim in het bos. Boven werden we getrakteerd op een spervuur van weggeltjes. Nu eens verhard, dan weer door het hoge gras aan elkaar gereigd door doorsteken door de velden. Na een klein verhard intermezzo leidde een heerlijk natuurpad ons naar de tentcontrole La Houssiere na 32,1km.

Frans van Opwijk (met Jefke natuurlijk) kwam ons vervoegen in de controle en samen trokken we verder. We werden heerlijk een bos ingeleid. Golvende bos- en natuurpaden brachten ons naar de omgeving van Les Monts, waar we van prachtige vergezichten genoten. De zon was verdwenen, het werd grijs en begon lichtjes te druppelen. We daalden eerst over een heerlijk natuurpad, later over de verharde weg naar de voorlaatste controle in de school van Saint-Sauveur. Terwijl we er wat rustten en van een Jupiler genoten begon het zeer stevig te regenen.

Met de paraplu in de hand verlieten we Saint-Sauveur. We klommen stevig over een kasseiklim (Mont Saint Nicolas?). Boven doken we even een donker bos in. Langs enkele villa’s bereikten we volgende naturuwegen die ons heerlijk afzetten bij een volgende bosdoorsteek. Het begon steeds meer te regenen. En de prachtige bostocht verloor veel van zijn waarde, want onder een paraplu geniet men niet zo veel van het aangeboden parcours. Uiteindelijk bereikten we doornat terug de tentcontrole in La Houssiere. Een eigenaardig beeld al die wandelaars samengepakt te zien staan onder een klein tentje.

We beslisten er niet te rustten en de laatste 5,5km aan te vatten. We werden opnieuw heerlijk het bos ingestuurd. Door de regen lagen bepaalde afdalingen en beklimmingen er spekglad bij. Maar het bleef genieten van het heerlijke parcours. De parcoursbouwer trakteerde ons nu weer op een heerlijke aaneenschakeling van natuurpaden tussen de velden al vorens ons over rustige wegen terug te laten stappen naar de startzaal. Hoe dichter wij bij de startzaal kwamen, hoe minder het ging regenen…

Ik was blij de startzaal te bereiken. Het weer (de hitte en het onweer) en het parcours (klim- en daalwerk) hadden bij mij hun tol geeist en ik had honger en dorst. Ik vulde mijn voorraadschuur aan met een bruine ename en enkele broodjes terwijl we nakaarten over een heerlijke tocht  in een toch wel zeer mooie streek.

Herschaalde kopie van SDC13601

 Deze natuurwegen brachten ons naar de eerste controle

Herschaalde kopie van SDC13602

 Controle 1 Grand Monchaut in Ellezelles

Herschaalde kopie van SDC13605

 Prachtige vergezichten

Herschaalde kopie van SDC13606

 Het parcours werd alsmaar beter

Herschaalde kopie van SDC13608

 Heerlijk karrenspoor

Herschaalde kopie van SDC13609

 Wie kent deze 2 Bekende Wandelaars?

Herschaalde kopie van SDC13610

Opnieuw de natuur in

Herschaalde kopie van SDC13611

 Heerlijke bosdoorsteek

Herschaalde kopie van SDC13613

 Afgewisseld met heerlijke natuurpaden

Herschaalde kopi
e van SDC13614

 Genieten van deze heerlijke streek

Herschaalde kopie van SDC13616

 Pittige klim

Herschaalde kopie van SDC13618

 Controle 3 in de school bij de kerk van Frasnes-lez-Buisssenal na 18km

Herschaalde kopie van SDC13620

 Heerlijk tussen de velden

Herschaalde kopie van SDC13621

 Prachtig éénmanspad

Herschaalde kopie van SDC13623

 OPgeklommen…beneden ligt controle 4 Gîte Grand Rieu

Herschaalde kopie van SDC13625

 Perachtig natuurpad

Herschaalde kopie van SDC13627

 Gevolgd door een pittige bosdoorsteek

Herschaalde kopie van SDC13629

 Gelukkig zijn we niet van de kleinsten…

Herschaalde kopie van SDC13630

 Weer één van die heerlijke vergezichten

Herschaalde kopie van SDC13631

 Prachtige paden door deze golvende streek

Herschaalde kopie van SDC13633

 Na de controle in La Houssiere…Frans is ons komen vervoegen…volgende bosdoorsteek

Herschaalde kopie van SDC13635

 Golvende paden

Herschaalde kopie van SDC13636

 Prachtige omgeving

Herschaalde kopie van SDC13637

 Heerlijke paden richting Saint Sauveur

Herschaalde kopie van SDC13639

 De controle in de Ecole in Saint Sauveur na 39km

Herschaalde kopie van SDC13640

 Na de controle begon het te regenen en kregen we deze pittige kasseiklim voor de voeten

Herschaalde kopie van SDC13642

 In de regen over heerlijke natuurpaden terug naar La Houssiere

Herschaalde kopie van SDC13643

Het bleef regenen in de laatste 5.5km. De paden werden kleine beken.

Een gedachte over “50km au pays de Quintine Ellezelles 03/07/2010

  1. Jawadde, wat een modderpaadje op de laatste foto. Jammer van de regen, maar ’t is een hele mooie tocht. Ik was er vorig jaar bij en zou ze graag volgend jaar nog ‘ns terugdoen. Zoveel bos, zoveel natuur. Heerlijk lijkt me !

    Like

Reacties zijn gesloten.