Adriaan Brouwertochten Oudenaarde 10/07/2010

Wanneer ik in mijn wandelboekje terugkeek naar vorig jaar deze tijd…dan was ik op 10/07/2009 (toen een vrijdag) in Oudenaarde voor hun eerste 100km. Deze tocht viel me toen wat tegen…Toch gaf ik de organisatoren dit jaar een nieuwe kans. Oudenaarde ligt nog altijd aan de voet van de Vlaamse Ardennen en dat biedt veel mogelijkheden.

Bij mijn aankomst rond 6u15 in de zaal merk ik echter dat de parcoursbouwer niet voor de Vlaamse Ardennen koos maar voor de omgeving van Petegem en Elsegem. Nog een opvallend feit ondanks de aangekondigde hitte (boven de 30°C) zijn er maar 5 controles voorzien….voor een tocht van 50km.

Niet getreurd…Samen met mijn vaste kompanen Rik en Frans trokken we exact om 6u30 op pad. De 50km stappers kregen direct na de start een extra rondje te verwerken met een heel degelijk stukje natuur…een heerlijke introductie. We vervoegden na ons extraatje opnieuw de andere afstanden en trokken samen naar de boorden van de Schelde. Dit voor even, want langs een mooie vijver wandelden we naar een industriezone (bedrijvenpark de coupure). Onze tocht door de zoning werd plots onderbroken door een duik in de berm en door een tunnel bereikten we de volgende natuurstrook. Dot heerlijk stukje natuur leidde ons naar de Scheldemeersen. Een karrenspoor nam ons op sleeptouw door deze meersen richting Petegem waar we na een negental kilometer de controle aantroffen.

Langs de kerk van Petegem trokken we ons weer op gang. Wat volgde was een rondleiding in Petegem door enkele woonwijken en over enkele leuke wandelpaden. Uiteindelijk bereikten we de spoorweg die we een tijdje volgden. Eerst over een kerkwegel, vervolgens aan de andere zijde over natuurpaden. Een leuke afwisseling van natuurpaden, kerkwegels en rustige wegen leidde ons naar Elsegem, waar in de omgeving van de kerk de tweede controle was opgetrokken. De organisatoren trakteerden er ons op een fris flesje plat water. Wij lieten nog enkele extra cola’s aanrukken om ons verloren vocht te compenseren. Het was snikheet geworden…

Vanuit Elsegem stond voor de 50km stappers een lus geprogrammeerd. Vanop het Elsegemplein werden we via de Peeshoek naar de andere kant van de Kortrijkstraat geleid en doken we het domein de Ghellinck in. Het gemeentelijk domein de Ghellinck is een oud kasteelpark dat in het jaar 1718 aangekocht werd door de familie de Ghellinck. Het kasteel onderging door de jaren heen verschillende verbouwingswerken. Het park werd in 1912 in Franse stijl ontworpen en reikte tot de Schelde. Men is volop bezig in dit domein het mooie kasteel te restaureren. Het 28 ha grote domein is voor ons als  wandelaar dan ook een uiterst genietbaar oord. De parcoursbouwer laat ons alle hoeken van het domein zien voor ons terug te sturen naar Elsegem voor onze derde stempel na een goeie 25km.

Na de controle trokken we opnieuw richting Peeshoek. We werden in de andere richting de Kortrijkstraat opgestuurd…maar weer maar voor even. De parcoursbouwer had nog iets leuk in petto. Hij stuurde ons nu heerlijk langs een oude schelde arm. We trokken langs de golf&country club naar het jaagpad langs de Schelde. We verlieten snel het verharde jaagpad voor een heerlijk eenmanspad tussen de bomen. Heerlijk in de natuur en in de schaduw stoomden we verder. De bomen verdwenen en steeds weer over onverharde wegen trokken we tussen de weiden naar de abdij Beaulieu. Hier waren we deze morgen ook voorbij gekomen…nu liepen we niet rechtdoor naar de controle in Petegem…maar rechts af. Onbewust of bewust?? liepen veel wandelaars hier fout. Wij volgden wel het juiste spoor en dat was een ellenlange boerenwegel in de volle zon. Uiteindelijk bracht een doorsteek door een woonwijk ons terug naar de controle in Petegem. Zeer veel bekend volk in de controle dus tijd voor een cola en een babbel.

Na de controle stuurden enkele kerkwegels ons naar en langs het voetbalveld van Petegem. Er volgde even een verhard intermezzo, maar éénmaal we de spoorweg terugvonden kregen we weer natuurpaden. Die lieten ons langs een fabriek de grote weg dwarsen om de omgeving van de donkvijvers te bereiken. We werden eerst langs de kamping gestuurd om via heerlijke natuurpaden de cafétaria van de donkvijvers te bereiken. De terras van de cafétaria lag er te uitnodigend bij om dit te laten passeren. We namen dan ook tijd voor een extra pauze en genoten van een biertje. Uiteindelijk trokken we rond de vijver. Het laatste stuk van de ronde rond de vijver werd een overheerlijk stukje…door een bos over lichtgolvende natuurpaden. Nu en dan spelend met de boorden van de spoorweg trokken we over prachtige paden verder. We bereikten Bevere via een heerlijke kerkwegel en vonden achter de kerk onze laatste controle.

Na het laven van onze dorst stuurde de parcoursbouwer ons naar het centrum van Oudenaarde. We werden heerlijk door het Liedtspark (met zijn mooi kasteel en vijver) en kwamen in de nabijheid van de startzaal. We werden echter nog getrakteerd op een extraatje en dwarsten de Schelde. Langs de gevangenis trokken langs de Schelde naar een plezierhaventje. Bij het verlaten van het haventje trakteerde de organisatoren ons op een heerlijke Adriaan Brouwer. Er restten ons nog een drietal kilometer….Tussen de huizen (dus in de schaduw) trokken we verder en bereikten opnieuw de Schelde. We doken het natuurgebied ’t Spei in en werden heerlijk rondgeleid. Onze zwerftocht mondde uit op de brug over de Schelde. Eénmaal over de Schelde stonden we direct weer aan de deur van de startzaal na een zeer degelijke tocht. 50 vlakke kilometers geven in Oudenaarde en tcoh een degelijk parcours aanbieden…Het kan dus ook! Op naar de volgende….

BEKIJK NU DE FOTO’S VAN DEZE WANDELING….KLIK HIERVOOR OP ONDERSTAANDE LINK

http://picasaweb.google.be/kv1304008/Oudenaarde10072010#