Cassel-Wervik 55km 25/09/2010

Zaterdag eens niet richting Melle getrokken zoals de voorbije jaren…Maar deelgenomen aan een van de weinige lijntochten die de wandelsport nog rijk is. Deze gaat dan nog door in eigen regio..namelijk Wervik. Ik nam nog nooit een deze wandeling deel en wilde wel eens iets nieuw ontdekken.

Wat is hier eigenlijk de bedoeling?

Het initiatief komt van de vzw Viroviacum Romanum in zeer nauwe samenwerking met WSV Wervik. Daar waar de eerste vereniging tekent voor het historisch karakter van de tocht, staat de gekende Wervikse Wandelsportvereniging borg voor de praktische kant wat betreft het uitstippelen van het parkoers en andere belangrijke sportieve taken. Viroviacum Romanum is de vereniging die het internationaal gekende tweejaarlijks Gallo-Romeins Weekend te Wervik organiseert. Met het organiseren van deze manifestatie wil ze ook het belang van de streek in de Gallo-Romeinse periode in herinnering brengen.
De dagmars wordt georganiseerd langsheen een van de mooiste landschappen van het oude graafschap Vlaanderen. Startend in het Noord-Franse Cassel, gelegen op de hoogste heuvel van het Vlaamse heuvelland, trekken ze door het sterk golvende grensgebied zoveel mogelijk het oorspronkelijke tracé van de Romeinse heirbaan volgend om in het zacht golvend Leiedal, in een der oudst gekende woonplaatsen, Wervik, te eindigen. 
 

dyn002_original_799_592_gif_2626204_1beace705dbfc39cd83542ec2265fb5c.gif

Om 6u stipt vertrokken we met de bus vanuit het Sint-Jozefscollege naar Cassel, waar we rond 7u de bus verlieten op de historische grote markt van Cassel. Het was nog donker en het regende. Veel genieten van de prachtige oude markt was er niet bij. Dus trokken we maar op pad met 39 deelnemers. Onder een mooie poort daalden we stevig uit het centrum. Na een lichte klim en wat rustige wegen bereikten we de Romeinse Heerweg. Niet de meest idylische plaats voor een wandelaar om langs een drukke weg te wandelen. Maar kilometerslang volgden we deze kaarsrechte weg. Via Saint Sylvestre Cappel wandelden we langs deze drukke weg naar Caëstre. De organisatie wisselde de wagenrusten (met degelijke bevoorrading cola, water, banaan, wafel…) af met caferusten. Ik was op pad met Nick van de Sterrebosstappers. Na enkele kilometers waren we samen op pad geraakt. Het tempo zat er stevig in.

Na de cafécontrole in Caëstre verlieten we de drukke weg en wandelden we over rustige  wegen rond Fletre naar Meteren, waar we onder een tunnel opnieuw een wagenrust vonden. In Meteren zochten we opnieuw de drukke weg op. Maar voor even want het waren rustige wegen die ons naar Bailleul leidden, waar we op de Grote Markt een nieuw cafécontrole vonden.

We trokken België binnen over rustige wegen. We beklommen de Ravensberg. De regenjas kwam regelmatig boven want nu en dan dienden we stevige buien te trotseren. We kwamen in het Heuvelland en het parcours werd lekker golvend. Bij de Kauwakker werden we nogmaals bevoorraad voor we een vettige afdaling voor de voeten kregen over een authentiek stukje Romeinse Heerweg. Uiteindelijk bereikten we de cafécontrole in Nieuwkerke. Aangezien er nergens een kilometeraanduiding was, vroegen we aan de stempelaars hoe ver we waren. Ze dachten halfweg?

SDC14232.JPG

We trokken ons weer op gang en liepen langs de kerk van Nieuwkerke de open velden in. Het was even gestopt met regenen en de zon bood ons prachtige panorama’s aan. De Kemmelberg lag naast ons tussen de donkere regenwolken ons toe te kijken. Na een verharde zwerftocht door de velden werden we nogmaals bevoorraad bij een wagen. De organisator zei dat we misschien al halfweg waren. Nick en ik keken elkaar aan. We waren al 4u40 onderweg aan een tempo van 7km/u en nog maar misschien halfweg?

SDC14233.JPG

Na de controle kregen we een heerlijk stukje onverhard die ons naar Mesen bracht. Na een stevige klim kwamen we steeds dichter bij de Vredestoren. We werden er via trappen en een heerlijk plankenpad langs gestuurd. Een heerlijk karrenspoor bracht ons naar het centrum van Mesen. Een heerlijk stukje parcours na de vele beton van de voorbije uren. In café Sint-Sebastiaan werd onze kaart nogmaals afgestempeld.

SDC14234.JPG

SDC14238.JPG

SDC14239.JPG

Na Mesen haalden de rustige verharde wegen opnieuw de overhand. Tussen de velden liepen we na het dwarsen van de weg van Ieper naar Warneton naar de Expressweg die België met Armentieres verbind. Via een tunnel liepen we onder de Expressweg naar het gehucht Au Corentje. Opnieuw onder de Expressweg en zo kwamen we bij de laatste controle aan een molen en bij het toeristisch bureau van Comines-Warneton.

Na de controle zagen we de kerk van Wervik al liggen. We dwarsten opnieuw de Expressweg en een heerlijk karrenspoor bracht ons steeds dichter naar Wervik. Na wat centrumstraten bereikten we kop om 14h opnieuw de startzaal. Na de stempel kregen we een foto van een Romeins soldaat als aandenken en een rijsttaart.

Zoals ik al wist voor het parcours moet je deze tocht niet doen. Aangezien ze in het eerste stuk vooral de Romeinse Heerweg (nu een drukke kaarsrechte weg) volgen. Maar het historisch kader geven deze lijntocht toch iets speciaal.

Voor wie nog meer foto’s wil zien,KLIK op ONDERSTAANDE LINK

http://picasaweb.google.be/kv1304008/CasselWervik25092010#