Winterwandeldag Koksijde 26/12/2010

Jaarlijks richt het Stadsbestuur van Koksijde in de kerstperiode een natuurwandeling in met afstanden tot 32km.Ik was er enkele malen, maar de 2 voorbije jaren niet. Ik wilde deze reeks onderbreken en trok deze morgen richting Sint Idesbald waar de startzaal lag. Was een heel deel van België onder een sneeuwlaag bedolven, aan de kust was hiervan geen spoor. Het was even boven nul toen ik rond 8u30 in de startzaal aankwam. Weinig volk maar allemaal bekende gezichten…

Na het verlaten van de startzaal doken we direct de Noordduinen in. Het was nog halfdonker en we trokken langs de verlichte Abdijmolen. Op de heerlijke zandpaden haalde ik Erik en Annemie bij. Ik felicteerde Erik met zijn kampioenstitel bij de Nacht van Vlaanderen…. met een uitzonderlijk km aantal van boven de 6600km (chapeau!).

SDC14487.JPG

We verlieten de Noordduinen en kwamen bij de Hoge Blekker, de hoogste duin van België. We beklommen de Blekker op verharde wegen en trokken direct door het natuurreservaat de Doornpanne in. Ik had het te warm en stopte mijn handschoenen in mijn tas. Op het einde van de natuurdoorsteek van de Doornpanne was in het bezoekerscentrum de eerste controle opgetrokken na 5.5km.

SDC14488.JPG

 SDC14489.JPG

Het volgende stuk was er één van 9.5km. Al hoewel het parcours ieder jaar hetzelfde is, was ik eigenlijk vergeten dat dit bijna een volledig verhard stuk is. Het stuurde ons naar de Witte Burg in Oostduinkerke en vervolgens tussen de plaatsduinen en het domein Ter Yde naar de Oostvoorduinen. Deze duingordel dwarsten we over heerlijk natuurpaden voor we de polders werden ingestuurd. We liepen tot bij het kanaal Veurne-Nieuwpoort die we even volgden om Wulpen te bereiken. Even het voetgangersbrugje over om in de plaatselijke kroeg een tweede stempel te krijgen na 15km.

SDC14495.JPG

SDC14501.JPG

Na de controle dwarste ik opnieuw de vaart. Genoot even van een leuk beeld op de kade langs de vaart waar een koppeltje in het winterzonnetje baadde. We volgden even de vaart en trokken vervolgens door de winderige polders naar Oostduinkerke waar we in café het Visserswelzijn de volgende controle troffen.

SDC14503.JPG

SDC14507.JPG

Langs het kampeerterrein bij de Witte Burg uit de Vierdaagse van de Yzer trokken we over verharde wegen opnieuw naar het Bezoekerscentrum van de Doornpanne. Fabian (Waterhoekstappers) en zijn vriendin zaten er buiten van een boterham te genieten. Freddy en Sabine verlieten net de controle…tijd om wat bij te praten.

Ik verliet opnieuw de controle en trok tot bij het bootrestaurant de Peniche waar ik de Koninklijke baan dwarste en opklom naar de Duinengordel van de Schipgatduinen. Een heerlijk speelterrein…klimmend en dalend nu eens over leuke paden tussen de doornen dan weer in het mulle zand overwonnen we deze prachtige duinengordel en kregen we zicht op de Noordzee.

SDC14508.JPG

SDC14511.JPG

SDC14512.JPG

SDC14513.JPG

We verlieten de Schipgatduinen en kwamen op de zeedijk van Koksijde terecht. We volgden de zeedijk…langs de klok in het centrum van Koksijde….langs het monument van Ster der Zee tot aan het bureau van toerisme op de Zeedijk in Sint Idesbald waar de laatste controle was opgetrokken…nog 6km.

SDC14515.JPG

SDC14519.JPG

SDC14520.JPG

Na de controle werden we het centrum van Sint Idesbald ingestuurd. We dwarsten opnieuw de Koninlijke baan en kwam bijna bij de startzaal. Net voor de zaal werden we linksaf een wijk ingestuurd. Langs het Delvauxmuseum trokken we door de woonwijk naar de Noordduinen. Waar we een tweede rondleiding kregen. Even dwarsten we het parcours van deze morgen en liepen nu naar de Abdijmolen. Van hieruit bracht een verharde weg ons snel terug naar de startzaal in Sint Idesbald.

SDC14522.JPG

SDC14524.JPG

SDC14526.JPG

Ik blijf dit één van de betere winterwandelingen vinden en heb opnieuw genoten van de natuurpracht van de vele duinen in Groot-Koksijde. Op naar de volgende editie die doorgaat op maandag 26/12/2011 (staat niet in de marching). Hopelijk met even goed weer als vandaag….

Wie nog meer FOTO’S wil bekijken KLIK op onderstaande LINK

http://picasaweb.google.com/kv1304008/Koksijde#