Sentiers Ardennais 75km Masbourg 14/05/2011

In mijn wandelprogramma van 2011 wou ik absoluut een plaatsje maken voor de 75km van Masbourg. Ik was de voorbije jaren reeds in Masbourg maar nog nooit stapte ik er de koninginne-afstand van 75km. Dit jaar wilde ik dit absoluut volbrengen.

 

Masbourg is een dorpje in de provincie Luxemburg, gelegen aan het riviertje de Masblette. Het ligt in de omgeving van Saint Hubert in een prachtig boslandschap doorkerft door valleien van riviertjes en beken.

 

Het Ardens avontuur begon rond 5u45, toen Rik en ik ons op gang trokken. Uit ervaring wisten we dat Masbourg verlaten, gelijkstaat met klimmen. Rik gooide er direct de beuk in en mijn ademhaling stokte. Het bleef klimmen tot bij de eerste controle na een goeie 2 kilometer. De medewerkers waren bezig met de partytent nog op te zetten, maar ontvingen ons met open armen en wensten ons veel succes toe.

 

We daalden door het bos en de zon kwam piepen. We hoopten op droog weer en dat de aangekondigde regen uitbleef. We daalden nog steviger om Fourneau Saint Michel, een openluchtmuseum die ons laat kennismaken met het plattelandsleven in Wallonië en zijn typische woningen, te bereiken. We trokken door het museum, dwarsten de Masblette en klommen opnieuw. Een heerlijk natuurpad nam ons op sleeptouw en leidde ons naar Awenne. In het plaatselijk schooltje haalden we onze tweede stempel op.

 

Snel waren we uit het rustige Awenne en een heerlijk éénmanspad nam ons mee langs een  riviertje. We slingerden ons tussen de bomen en bereikten uiteindelijk de grote weg. De 75km-stappers werden hier apart op pad gestuurd. We klommen naar een plateau, waar de wind vrij spel kreeg. We vervoegden snel weer de andere afstanden, rondden een kapel en klommen naar een volgende bospassage. Een poort bracht ons dieper het bos in. Uiteindelijk verlieten we het bos en werden we getrakteerd op een heerlijk zicht op het lagerliggende Mirwart, met zijn kasteel. We doorkruisten het volledige dorp om bij het kasteel uit te komen. Het kasteel van Mirwart werd gebouwd in 955. De huidige gebouwen werden tussen 1706 en 1734 opgetrokken. We daalden stevig van het kasteel weg. Een zigzaggend pad bracht ons tot bij de rivier de Lomme. We volgden deze rivier heerlijk om bij de controle in de Vieux Moulin uit te komen.

 

Na de controle dwarsten we de Lomme en liepen langs heerlijke vijvers. Het licht van de  zon speelde met het water van de fonteinen en de watervalletjes en bood ons een heerlijk spektakel aan. We klommen uiteindelijk van de waterpassages weg en liepen over afwisselende bospaden naar de derde controle in een partytent midden in het bos na een goeie 20km. De 40km stappers verlieten ons. Jacques van Bertrix kwam ons vervoegen en als trio trokken we verder

 

De 50 en 75km stappers doken dieper het bos in. Een heerlijk licht opklimmend pad slingerde zich naar een voetgangerstunneltje onder de E411. Een gekapt bos leidde ons naar een ellenlang karrenspoor die ons liet opklimmen naar een volgende bospassage alvorens rustige wegen ons naar Redu leidden. Redu is gekend als boekendorp. Het dorp telt dan ook veel boekenwinkels en ontvangt jaarlijks een 300000 toeristen. Wij vonden er na 29km in het jeugdlokaal de vierde controle. Tijd om onze dorst te laven.

We verlieten Redu op een plateau. We zagen aan onze linkerzijde een satellietpark liggen voor we op natuurpaden werden getrakteerd. Die daalden heel stevig om in het gehucht Séchery met zijn prachtige vakwerkhuizen, uit te komen. We klommen opnieuw uit het dorp en kregen op het plateau opnieuw heerlijke bospaden onder de voeten. Wat volgde was een zeer gevaarlijke steile afdaling. Het bladendek zorgde ervoor dat we de putten en de losliggende stenen niet zagen. Jacques maakte kennis met de grond, ik verzwikte mijn voet….allemaal zonder veel erg….Iedereen kon verder. Beneden vonden we bij een hotel een Ravel. Die leidde ons naar de Lesse, die we dwarsten om bij een picknickhut uit te komen, die fungeerde als controle na 36km. Frans en Marie-Paule (inrichters van Vichte Dhron), Willy Vermeulen, Filip Bonnyns, Jos en Marc van de Pompoenstappers en Etienne verlieten net de controle.

 

Wij volgden hen, na een korte pauze. De Ravel nam ons opnieuw op sleeptouw en leidde ons de vallei van de Lesse in. Heerlijk liepen we parallel aan de rivier. Bij de Moulin de Daverdisse klommen we verhard van de Lesse weg. We haalden het gezelschap rond Claude Tixhon bij en daalden opnieuw naar de Lesse. Ons groepje was aangegroeid tot een man of 5 en iedereen vond dat de volgende controle lang wegbleef. Uiteindelijk ontdekten we na 42km de partytent aan de boorden van de Lesse. Het was er heerlijk toeven, jammer genoeg moesten we verder.

 

We bleven langs de Lesse lopen. Een voetgangersbrug bracht ons naar de andere zijde van de rivier. Een verharde klim die maar bleef duren leidde ons uit de Lessevallei en bracht ons terug naar het plateau in de omgeving van Redu. Ik begon tijdens de klim de eerste tekenen van vermoeidheid in mijn benen te voelen. We zagen opnieuw het satellietpark en een verharde weg bracht ons terug naar Redu na een heerlijke lus van een twintigtal kilometer door de Lesse vallei. We waren 50km ver. Een pistolet en een cola dienden ons nieuwe krachten te bezorgen.

 

Filip Bonnyns werd onze nieuw compagnon. We zouden de rest van de tocht samen blijven. We bleven wat rondhangen in de omgeving van Redu voor natuurpaden ons opnieuw het bos instuurden. Onze boszwerftocht sloten we letterlijk af met het sluiten van een poort voor we de grote weg dwarsten. We werden bij het binnenkomen van Transinne begroet door een gekke geit in de wei. Rustige wegen leidden ons door Transinne. Een monument met enkele kanonnen trok even onze aandacht voor we via een gestaag klimmende verharde weg uit Transinne werden geleid. Boven dwarsten we de E411 en doken opnieuw het bos in. Snel vonden we de partytent (controle 3 van deze morgen) terug en rustten er even uit. Er wachtten ons nog 16km.

 

Heerlijke bospaden leidden ons terug naar de prachtige vijvers en snel ook weer naar de controle in de Vieux Moulin. Isabelle, de vrouw van Rik, zat er ons op de terras op te wachten. Ze was met haar wagen tot hier gekomen. Tijd voor een langere pauze en een heerlijk biertje. Er stonden nog 9.8km op het menu.

 

We trokken ons opnieuw op gang en de spieren in mijn benen vonden dat, na de iets langere pauze, niet zo een leuk idee. Maar de volgende schotel op het menu was “promenade du parc”. Een heerlijk pad langs de Lomme. Nu en dan opklimmend en dalend op de flanken van de rivierbedding trokken we verder. Genietend van de natuurpracht stoomden we over brugjes en langs dalen verder. Uiteindelijk daalden we stevig om in Grupont uit te komen. De parcoursbouwer trakteerde ons op een volledige rondleiding in het dorp om uiteindelijk bij het verlaten van het dorp de controle te vinden in een partytent bij het kerkhof.

 

Met het idee dat Masbourg in een dal ligt, vatte ik de laatste 3.8 km aan. Ik verwachtte dan ook een laatste stuk volledig in dalende lijn. De aanzet was juist want we daalden tot bij een spoorlijn. Wat volgde was een stevige klim. Die was er echt te veel aan voor mij en ik moest mijn companen laten gaan en mijn eigen tempo zoeken. Boven wachtten ze me op en uiteindelijk kregen we de kerk van Masbourg in zicht. We daalden tot bij de kerk en verder tot bij de Masblette en de startzaal.

 

Ik genoot heerlijk na in het zonnetje (wat hadden we geluk gehad met het weer… geen regen en niet te warm) met een bruine Rochefort en een schotel vol-au-vent voor ik voldaan de 2.5 uur durende terugrit aanvatte.

 

Ik kan nu ook meespreken van de 75km van Masbourg. Een prachtige tocht….heerlijke bospassages….prachtige valleien….pittoreske dorpjes…..veel klim- en daalwerk. Kortom prachtig maar zwaar….Ik zal het nog enkele dagen voelen in mijn benen denk ik…

Hieronder vind je reeds enkel foto’s maar via ONDERSTAANDE LINK kun je AL DE FOTO’S bekijken. 

https://picasaweb.google.com/kv1304008/Masbourg?authkey=Gv1sRgCPyg6qCKor-y6wE#

SDC15235.JPG

SDC15242.JPG

SDC15244.JPG

SDC15249.JPG

SDC15255.JPG

SDC15264.JPG

SDC15281.JPG

SDC15282.JPG

SDC15287.JPG

SDC15289.JPG

SDC15291.JPG

SDC15292.JPG

SDC15300.JPG

3 gedachten over “Sentiers Ardennais 75km Masbourg 14/05/2011

 1. Vorig jaar was ik er ook voor de 40km. Dit jaar (en wellicht volgend jaar) zal ik er niet geraken wegens examen, maar de 75km staat zeker en vast eens op mijn programma. ’t Is gewoon een prachtige tocht !

  Like

 2. @Krist,
  Proficiat met je tocht in Masbourg. Hier kan niets aan tippen. Is mijn mening. Samen met Francorchamps -Mortier is dit genieten met grote G. Bravo

  Like

 3. Krist,
  Proficiat met je 75km. Natuurlijk geen probleem voor jou. Prachtige tocht!!!!Soms lastige stukken.
  Wij hebben de 50km gewandeld. Mooi verslag!!!!
  Op het laatst nog Rik gezien. Je was juist vertrokken.
  Groetjes Freddy en Sabine

  Like

Reacties zijn gesloten.