Dag 2 100km van Ieper (50km) 04/06/2011

Zaterdag richting Ieper getrokken voor dag 2 van de 100km van Ieper. Zoals de traditie het wil staat op dag twee van de 100km van Ieper de koninginnenetappe geprogrammeerd. Een 50km lange zwerftocht door de Westvlaamse heuvels.

 

Vanuit zaal de Feniks trok ik langs de Ieperse Vaubanvestingen naar ’t Eilandje. Langs het station wandelde ik naar de oude vaart Komen-Ieper die ik diende te volgen tot bij het Tortelbos. Het recente bos zette ons op pad naar Dikkebusvijver. Na een heerlijk half rondje rond de vijver werden we voor de eerste maal bevoorraad, voor een heerlijk verhard pad ons van de vijver wegstuurde. Centurionkoppel, Rudi en Caroline waren mij komen vervoegen en voor de rest van de dag zouden we samen optrekken.

 

Op het einde van het pad werden we verrassend rechtsaf gestuurd en brachten rustige wegen ons naar De Klijte. De flanken van de Scherpenberg leidden ons naar hoeve “Van meenen” waar de tweede controle was opgetrokken.

 

Via het centrum van Loker liepen we naar de Rode Berg. Een heerlijk onverhard pad zette ons af op de parking bij de molen boven op de Rode Berg. We dwarsten de weg en doken het bos in. Gelukkig geen trappen van het Hellegat maar een stevige afdaling langs de vroegere Cosmos. Beneden stond voor de 50km stappers een extra rondje op het programma. Dit bracht ons over golvende wegen tot aan de rand van Reningelst. Net voor het binnenkomen van Westouter, na 22km, voorzag de organisatie ons voor de derde maal van spijs en drank.

 

We liepen door het centrum van Westouter en heerlijke natuurwegen brachten ons bij de Franse grens. Parallel met de schreve trokken we richting Zwarte Berg. De zon bood ons prachtige vergezichten aan en liet nogmaals blijken welke prachtige streek dit Heuvelland wel is. Een zeer pittige klim zette ons af in cafe “Aux Touristes” na 27km. Dit café is een traditie in de 100km van Ieper…geprangd tussen de vele winkels op de Zwarte Berg…ontvangt dit café iedere jaar met open armen de stappers van de 100km van Ieper. De meeste wandelaars laten zich dan ook verleiden tot het proeven van een heerlijke picon. Aangezien ik (na 17km vandaag) op deze tocht de kaap van de 30000km overschreden heb, bied ik mijn gezellen dan ook een picon aan. We laten hem heerlijk smaken en trekken ons met nieuwe moed weer op gang.

 

Snel verlaten we de drukte en duiken tussen de winkels over prachtige natuurpaden naar beneden. In de vallei van de Douvebeek dalen we verder om uit te komen op het prachtig kasteeldomein van de familie Behaeghel waar we na een goeie 30km de volgende controle vinden.

 

Heerlijke wegen zetten ons vervolgens af aan de rand van het Eeuwenhoutbos. Een pittige klim later wandelden we door de zaadboomgaard om bij het ‘Locre Cemetry’ uit te komen. We dwarsten de weg van Loker naar Dranouter. Een grintweg zette ons op weg naar Kemmel. Wanner we ons opmaakten om de Kemmelberg te beklimmen, stuurde de organisatie ons rechts af en betraden we het prachtig domein rond de Kemmelberg. Graspaden leidden ons naar de top van de Monteberg. We dwarsten de baan en doken prachtige wijngaarden in. Als toetje werden we in de wijnvelden, met een prachtig uitzicht, getrakteerd op een glaasje zoete Heuvellandse wijn, naar aanleiding van de 40ste editie van de 100km van Ieper.

 

Na het traktaat toerden we rond op de flanken van de Kemmelberg. Ons rondje Kemmel stuurde ons naar de achterzijde van de Kemmel bij het Frans Monument. Van hieruit trokken we door het bos naar de top van de Kemmel, waar een steil natuurpad ons opnieuw liet dalen. Een extraatje door het bos en een passage door het Warandepark zette ons af in café de Lokkedyze na 39km. Tijd om onze vochtvoorraad aan te vullen.

 

Vanuit Kemmel zette een leuke dreef ons op weg. Rustige wegen namen het over en leidden ons via het gehucht de Krieke naar Voormezele, waar in het centrum de laatste controle was opgetrokken.

 

Was het nu de hitte…ik weet het niet maar de kilometers begonnen te wegen. Door het centrum van Voormezele liepen we opnieuw naar de Oude vaart Komen-Ieper die ons terugbracht naar de legerkazerne van Ieper, waar we op een ijsje werden getrakteerd. Door de verdronken weide en opnieuw langs de Vaubanvesten keerden we terug naar de startzaal.

 

Samen met Rudi en Caroline genoten we nog na van deze zeer geslaagde tocht. Een heerlijk parcours (veel beter dan in 2008 toen ik hier de laatste maal was) in een prachtige wandelstreek (het Heuvelland) ….en met “zomerse” temperaturen wat wil een mens nog meer.

Hier reeds enkele foto’s…Via onderstaande LINK kom je bij ALLE FOTO’S

https://picasaweb.google.com/kv1304008/Ieper?authkey=Gv1sRgCKTouc2ku4i9ygE#

SDC15350.JPG

SDC15351.JPG

SDC15352.JPG

SDC15353.JPG

SDC15360.JPG

SDC15361.JPG

SDC15363.JPG

SDC15366.JPG

SDC15367.JPG

SDC15368.JPG

SDC15371.JPG

SDC15372.JPG

SDC15374.JPG