Guldensporentocht 60km Avelgem 24/06/2011

Ondanks het feit dat mijn darmproblemen nog niet volledig van de baan waren, trok ik toch richting Avelgem voor de Guldensporentocht, ingericht door de Waterhoekstappers. Uitgebreide begroetingen van veel bekenden zorgden er voor dat Rik en ik, ons pas rond 6u15 op gang trokken voor het parcours van 60km.

Een aaneenschakeling van veldwegels en rustige wegen brachten ons via Waarmaarde naar Kerkhove. Een wat overbodige lus in de Scheldevallei leidde ons naar de tweede controle in het centrum van Kerkhove.

We dwarsten de Schelde, verlieten West-Vlaanderen en trokken opnieuw langs de Schelde naar Berchem. Door de velden en in de gietende regen bereikten we de voet van de Oude Kwaremont. Een uitgebreide kasseiklim verder konden we rustten op het kwaremontplein na 18.3km.

Een leuke opvolging van natuurpaden bracht ons terug naar beneden en naar de voet van de volgende klim, de Patersberg. Boven genoten we van het heerlijk panorama voor we door de velden en voor ons te veel op het beton naar Zulzeke werden geleid. Met een zuivelproduct versterkten we de innerlijke mens op controle 4 na 23.8km.

Er stond nu een lus van 6.2km geprogrammeerd. Wie de omgeving kent, weet dat er hier een lappendeken van natuurpaden terug te vinden is. Onze verwachtingen waren dan ook hoog. Na een heerlijke kerkwegel bleven we weer wat lang op het asfalt hangen. Uiteindelijk bracht een heerlijke natuurklim ons het Elenebos in. Een leuk stukje bos werd te snel onderbroken om ons een tijd over de drukke N60 te leidden. Jammer….uiteindelijk nam een heerlijke natuurafdaling en een mooi éénmanspad het over en leidden ze ons terug naar Zulzeke waar we na 30km opnieuw konden rustten. De paraplu had zijn dienst bewezen en mocht voor de rest van de tocht in onze heuptas.

Wat volgde was een stuk van 10km. Een mooi éénmanspad leidde ons uit Zulzeke naar een verrassende weidedoorsteek. Een voetweg dwars door de mais zette ons af op een grintweg om op te klimmen naar een volgende strook beton. Die werd gelukkig onderbroken om op te klimmen op de flanken van de Hotondberg. Een leuke aaneenschakeling van natuurpaden leidde ons naar een stevige weide afdaling bij het Fonteinbos voor we pittig klommen naar een betonbaantje. Langs de Rampe, die we afdaalden, liepen we naar het Feelbos en klommen we terug naar de top van de Oude Kwaremont. Over de kasseien stoomden we terug naar de controle van deze morgen in Kwaremont dorp.

Na de nodige bevoorradingen trokken we naar de grote weg op de Kwaremont, die we dwarsten. We daalden stevig en werden over enkele kerkwegels naar rustige wegen geleid. Die bleven gestaag klimmen. Uiteindelijk kregen we onverharde paden onder de voeten die ons afzetten op de top van de Cote de Trieu. Heerlijk trokken we door het Kluisbos tot bij de Vierschaar, waar we door het bos afdaalden naar Ruien. Enkele kerkwegels zetten ons af in een zaaltje bij de kerk waar de organisatie ons trakteerde op een streekbiertje “Omer”.

De 60km stappers werden weer afzondelijk op pad gestuurd voor een rondje Ruien. Na wat centrumstraten stuurde een veldwegel ons weg, voor een verrassend mooie spoorwegbedding ons terugbracht. Via een stevige trap vervoegden we weer de andere afstanden en trokken we over de Schelde opnieuw West-Vlaanderen in. We daalden via een trap van de brug en volgden het jaagpad langs de Schelde om opnieuw in Waarmaarde uit te komen en de eerste controle van deze morgen terug te vinden.

De slotkilometers waren een echte openbaring voor mij. Een degelijke zwerftocht in de Scheldmeersen, langs rustige oude Schelde armen, bracht ons terug naar het centrum van Avelgem en de startzaal. Mijn darmen hadden goed stand gehouden en mijn benen voelden al beter aan dan in de Sloeber. Hopelijk zijn we op de goede weg.

In de zaal kaartte ik nog rustig na met een donkere Ename over deze degelijke wandeling. Er was voor ons wat te veel beton om over super te kunnen spreken en vooral in een streek als deze (remember de Klypetocht)…

SDC15398.JPG

SDC15402.JPG

SDC15403.JPG

SDC15405.JPG

SDC15408.JPG

SDC15412.JPG

SDC15414.JPG

SDC15416.JPG

SDC15419.JPG

SDC15422.JPG

SDC15423.JPG

SDC15426.JPG

SDC15427.JPG

SDC15430.JPG

SDC15432.JPG

SDC15434.JPG

SDC15435.JPG