100km en Thudinie Binche 15/07/2011

Vrijdag mijn eerste 100km van het jaar afgewerkt. Namelijk de 100km van Binche, ik was er reeds éénmaal (denk 2006). Via Ath trok ik met de wagen naar het Kursaal, dat afgeladen vol zat met 240 deelnemers op de 100km.

Rond 21 uur trokken we van start. We vormden snel een groep van een twaalftal man met veel pompoenstappers uit Kasterlee. We zouden een dertigtal kilometer samen blijven. De eerste 44km waren kort te beschrijven….rustige verharde wegen die ons rond het windmolenpark van Estinnes lieten wandelen om via Merbes-le-Chateau en Solre-sur-Sambre naar Fontaine-Valmont brachten.

Hier genoten we van spek met eieren. Rond 3u50 gingen we van start voor deel 2. We kregen eerst nog een korte rondleiding in het slapend dorpje voor we de Samber bereikten. We volgden die een tijdje voor we verhard van de rivier wegklommen. Onze eerste natuurwegen brachten ons dalend terug naar de rivier, die we opnieuw volgden tot in Thuin. We dwarsten de Samber en klommen zeer stevig over naturuwegen. Boven even dalen en daar stonden we aan de voet van de Muur van Thuin. Boven konden we even rusten na een pittig stuk dat voor ons beiden een gevoel gaf langer te zijn dan de aangekondigde 7.7km.

Door Thuin trokken we ons opnieuw op gang. Het werd dag en de rondleiding in het stadje kon ons wel bekoren. Snel namen naturuwegen het weer over en we kregen warempel echte bospaden onder de voeten. Klimmend en dalend bereikten we uiteindelijk na 59km het schooltje in Biesme.

Het parcours verminderde weer. We liepen op een plateau. Ik at in de vorige controle een vanillepudding en een AA drink en die bleven op mijn maag liggen. Mijn tempo stokte even. Een lichtdalend natuurpad langs een riviertje bracht ons uiteindelijk naar de omgeving van de bouwvallige abdij van Aulne. Aan de andere kant van de Samber in de Ecole Saint Exupery vonden we de controle.

We werden weer het jaagpad langs de Samber opgestuurd…een drietal km. De maagproblemen verdwenen en de zon kwam er zelfs door. Blij dat we de Samber mochten verlaten en mochten verhard door het bos klimmen om opnieuw in de rand van Thuin te komen. Hier werden we na 72.56km nogmaals bevoorraad.

Er stond nu een stuk van 9.8km op het programma. Enkele buurtwegels leidden ons degelijk weg en zetten ons af in het centrum van Lobbes. We dwarsten het volledige centrum met een stevige trappenpassage en een stukje oude spoorlijn. Een streep beton bracht ons naar een stukje natuur dat gevolgd werd door een Ravel. Vervolgens genoten we van een mooie bospassage. Uiteindelijk bereikten we relatief snel Mont Sainte-Geneviève waar we in een tent werden bevoorraad. Marc was ons komen vervoegen in de vorige controle en alle drie waren we overtuigd dat dit voorbije stuk korter was dan de aangekondigde 9,8km. Bleek volgens Marc zijn GPS dat we volledig juist zaten wat totaal kms berteft 82.3.

De volgende 3.5km waren degelijk. Enkele natuurpaden leidden ons uit het kleine dorpje. Een bosdoorsteek en een kerkwegel brachten ons naar de voorlattste controle in Buvrinnes.

Na de controle kregen we eerst weer een vervelend beton stuk. Na het dwarsen van de grote weg doken we de natuur in. Eerst door een klein bosje en vervolgens veldwegels zetten ons af in de abdij Bonne Espèrance. Hier werden we getrakteerd op een biertje van de abdij. De klok wees 11u25. Rik en ik namen rustig de tijd om van ons biertje te genieten en wat bij te praten met andere wandelaars.

De laatste 4.5km bracht ons via een Ravel kaarsrecht terug naar Binche. We rondden de vestingen en doken de stad in om snel de aankomst te treffen iets voor 12u30.

Hieronder vind je enkele impressies van deze voor mij te veel beton bevattende 100km. Wat wel zeer goed was, was de bevoorrading en het weer (’s nachts lekker warm en over dag zon en geen regen). Na een middagmaal en een deugdoende douche bolden we via Ath terug.

SDC15478.JPG

SDC15482.JPG

SDC15485.JPG

SDC15486.JPG

SDC15487.JPG

SDC15488.JPG

SDC15489.JPG

SDC15490.JPG

SDC15491.JPG

SDC15492.JPG

SDC15493.JPG

SDC15495.JPG

4 gedachten over “100km en Thudinie Binche 15/07/2011

  1. proficiat met je prachtige prestatie.
    Zie dat Rik er ook bij was. Ook voor hem een proficiat en doe hem de groeten.
    groeten
    Freddy en Sabine

    Like

Reacties zijn gesloten.