Sloebertocht Zingem 08/06/2013

 

Zaterdag gekozen voor een echte wandelklassieker….de Sloebertocht. Deze 60km lange tocht, ingericht door de Scheldestappers, brengt ons gewoonlijk vanuit Zingem naar het hartje van de Vlaamse Ardennen.

Ook dit jaar wou ik er weer bij zijn en dus sprak ik in de week af met Rik. Rond 6u verlieten we de voetbalkantine in Zingem samen met nog een 500 tal wandelaars voor de volle afstand van 60km.

De aanloop was traditioneel de kaarsrechte weg naar de Schelde. Bij de brug kregen we wat natuurpaden langs een oude Schelde arm voor de voeten. Uiteindelijk brachten verharde wegen ons naar Welden voor de eerste controle.

Na de eerste controle doken de eerste stapwegels op. We trokken richting Sint-Blasius-Boekel. Dit hoofdzakelijk verhard traject van een zevental kilometer werd gekruid met de beklimming van de Molenberg.

Vanuit Sint-Blasius-boekel brengen veel stap- en veldwegels ons richting Elst. Langs de Perlinckmolen (een watermolen) komen we op het parcours van de Geutelingentochten. We klommen door de velden in een heerlijk zonnetje naar de kasseien van de Haaghoek, bekend uit de wielerklassiekers in Vlaanderen. We dwarsten de kasseien en trokken naar de Buikberghoeve op grondgebied Horebeke waar we de derde controle vonden na 18 kilometer.

We splitsten er van de 36km stappers. Via veldwegen liepen we terug naar de Haaghoek en klommen we naar het Monasterium Maria Kluizen op de top van de Leberg. We daalden via enkele degelijke natuurpaden naar het centrum van Zegelsem. We dwarsten de grote weg Brakel-Oudenaarde en klommen verhard. Boven werden we bij een hoeve verrassend links gestuurd. Enkele veldwegels bracht ons verder… later volgde een streep beton. Een heerlijk stukje natuur zette ons uiteindelijk af in de voetbalkantine van Zegelsem voor controle 4.

Na de controle bracht een met veel stenen bezaaide holleweg ons naar het Hof te Wolfskerke. Een traditioneel stuk uit de Sloebertocht volgden we hier naar het kasteel van kunstenaar Fabre. Tussen de velden daalden we richting Schorisse over het O. Wattezwandelpad. Een stevige klim tussen 2 prikkeldraden bracht ons naar de top van de Foreest. We daalden en vonden de traditionele controle in de Wante in Schorisse. We waren halfweg en een rijsttaartje bezorgde ons nieuwe krachten.

Die hadden we nodig om opnieuw aan de klim van de foreest te beginnen. Slechts maar voor even….volledig verhard werden we naar het Burreken bos gestuurd. We klommen stevig tussen de bomen over het prachtig natuurpad. Boven trokken we de open velden in. Natuurwegen brachten ons terug naar de grote weg Brakel-Oudenaarde die we opnieuw dwarsten. Door een hoeve liepen we terug naar de controle in de Buikberghoeve te Horebeke.

Verhard werden we teruggestuurd naar de Grote weg die we opnieuw dwarsten. We doken opnieuw de natuur in en daalden richting Schorisse. We trokken niet tot in het centrum, maar tot aan de rand. Wat volgde was een traditioneel stuk. Klimmen tot halfweg….linksaf en dalen om de vettige afdaling van de Schamperij te nemen. Na de Schamperij stuurden een stapwegel ons naar de voet van de Varent. We klommen via het ommetje halfweg naar de top. Enkele minuten later zaten we uit te blazen in de brouwerij Roman waar de organisatoren ons trakteerden op Sloeber en/of Adriaan Brouwer. 

Na een heerlijk biertje trokken we opnieuw op pad…er restten ons nog 17km. Een verharde weg leidde ons naar Mater. Stapwegels brachtten ons naar en rond het dorpscentrum. Rustige wegen zetten ons af bij  het Ename bos. Traditioneel daalden we door de weide, rondden het bos voor we verhard de controle vonden op het dorpsplein van Ename.

Langs de archeologische site trokken we naar de Scheldeboorden. We verlieten het jaagpad voor een heerlijk éénmanspad langs een oude Schelde arm. In Nederename dwarsten we via de Ohiobrug de Schelde. Het jaagpad aan de andere zijde van de Schelde bracht ons richting Heurne. Heerlijke natuurwegen in de Scheldemeersen en een lichte klim leidden ons naar de laatste controle in het centrum van Heurne.

Na een stevig stuk heen en terug kwamen we terug in de Scheldemeersen en snel opnieuw op het jaagpad langs de Schelde. We verlieten uiteindelijk definitief de Scheldemeersen om de Roman bierkar te vinden, waar we de laatste krachten opdeden om de afsluitende 2 kilometer te kunnen afwerken. De terras voor de voetbalkantine (=startplaats) baadde in de zon en zat afgeladen vol. We lieten ons ook nog een biertje smaken voor we naar huis bolden. Deze editie was niet mijn meest favoriete van de laatste jaren. Het parcours bevatte naar mijn oordeel wat meer beton en verhard dan de vorige edities. De bevoorrading bleef echter heel, heel degelijk. Blijkbaar was dit de laatste editie van de Sloebertocht die vertrok uit Zingem. In de toekomst wordt Zwalm de startplaats…op naar volgend jaar.

SDC18454.JPG

SDC18455.JPG

SDC18456.JPG

SDC18458.JPG

SDC18459.JPG

SDC18460.JPG

SDC10571.JPG

SDC10565.JPG

SDC18461.JPG

SDC18462.JPG

SDC18463.JPG

SDC18464.JPG

SDC10590.JPG

SDC10598.JPG

SDC18465.JPG

SDC10603.JPG

SDC18466.JPG

SDC18467.JPG

SDC18468.JPG

2 gedachten over “Sloebertocht Zingem 08/06/2013

  1. Ik heb jou en Rik mogen volgen vanaf de brouwerij Roman, jullie zetten er stevig de pas in…
    Dank voor jullie aangenaam-sportief gezelschap.
    Bernard

    Like

  2. Ik dank u voor de mooie beschrijving van het parkoers, en beloof jullie volgend jaar een volledig vernieuwde wandeling vanuit Zwalm, met veel natuur en mooie wandelwegjes. Tot volgend jaar. Clement

    Like

Reacties zijn gesloten.