Verloren Kosttocht Torhout 02/03/2014

Ik heb de intentie om eind augustus deel te nemen met enkele vrienden aan de teamuitdaging, Oxfam Trail walker. Bernard was initiatiefnemer en hij nodigde enkele mensen uit om eens samen te stappen. Dus vertrokken we zondagmorgen rond 6 uur uit de startzaal in Torhout in team met 4 mensen (Bernard, Malika, Chris en mezelf) voor een parcours van 50km.

We werden direct de Ring overgestuurd en trokken door de industriezone. We lieten de groene 62 links liggen en verkenden het Warandepark. In het donker was het zoeken naar het juiste spoor. We verlieten het parkje en werden bijna naadloos het Verloren Kostdomein ingestuurd. Vettige natuurwegen leidden ons door dit domein. Verhard bereikten we Wijnendale dorp van waaruit rustige wegen ons naar het Wijnendale kasteel leidden voor de eerste controle.

Wat volgde was een lus door het Wijnendalebos. Heerlijk vettige natuurpaden leidden ons rond in dit mooi domein. Drie overlopende herten schrikten ons even op. Een glad plankenpad remde even ons tempo voor we opnieuw de controle bereikten.

We trokken opnieuw op pad langs het kasteeldomein. Doken het bos niet in, maar volgden een heerlijk natuurpad langs een kapelletje dat ons naar het gehucht De Engel in Ichtegem leidde. Een heel leuke afwisseling van kasseiwegen en natuurpaden bracht ons terug naar de grote baan naar Oostende, die we dwarsten. Snel vonden we de Groene 62 (= een oude spoorwegbedding) die ons naar Wijnendale dorp terugbracht. Voor de controle werden we nog over een modderig pad gestuurd door een hoeve voor we onze derde stempel kregen. Chris haakte hier na 22km af. Ze had nog verplichtingen tegenover haar werknemer.

Met ons drieen werkten we hier de lus van een vijftal kilometer af. Een heerlijke lus in het bos rond Kasteel d’Aertrycke. De zon schitterde op de vijvers rond het kasteel en liet ons genieten van het prachtig uitzicht.

Na de lus stond een stuk van 7 kilometer geprogrammeerd….We verlieten Wijnendale-dorp en een trap stuurde ons naar de Groen 62 terug. Die volgden we een tijdje richting Torhout. We verleiten die voor een verhard intermezzo. Na de splisting kregen we weer een heerlijk éénmanspad langs een beekje die ons naar het vroegere terrein van Rock Torhout-Werchter stuurde. We rondden het volledig domein en dwarsten opnieuw de baan naar Oostende om op het gehucht Don Bosco uit te komen waar de volgende controle was opgetrokken. We waren 35km ver. Mijn knie deed al de ganse tocht wat pijn en het tempo lag ietsje te hoog voor mij. Ik besliste dan ook de laatste 15km solo af te werken.

Wat volgde was een lus van 7,5km. Verhard werden we uit Don Bosco geleid. We kwamen op het parcours van de vroegere 100km van de Nacht van Vlaanderen en trokken naar het Wijnendalebos. Bij het bos volgden we een hele tijd heerlijke bosdreven die ons opnieuw van het bos wegstuurden. Rustige verharde wegen leidden ons uiteindelijk terug naar de controle in Don Bosco.

Er stonden nog 8,1km op het menu. Door een woonwijk verlieten we Don Bosco. We liepen even op het fietspad langs een drukke weg. Een veldwegel badend in de zon stuurde ons tussen de velden weg van de drukke weg. We vonden uiteindelijk opnieuw een fietspad die ons naar het Moereveldpad leidde. Over heerlijke naturuwegen volgden we dit pad om bij de Kinderboerderij uit te komen voor de laatste controle.

We dwarsten de Ring rond Torhout. Doolden wat rond in de straten van Torhout voor de Kortemarkwegel en het domein Ravenhof ons afzette op de markt en snel ook weer in de startzaal na een heerlijk goeie 50km. Het was een tijdje geleden dat ik nog 50km stapte en ik keek dan ook voldaan terug op een geslaagde tocht en een geslaagde kennismaking met de teamleden van Oxfam trailwalker.

SDC19606.JPG

SDC19607.JPG

SDC19608.JPG

SDC19609.JPG

SDC19610.JPG

SDC19611.JPG

SDC19612.JPG

SDC19613.JPG

SDC19614.JPG