Leuven eeuwenoud springlevend 13/12/2014

Zaterdag samen met Gina een heerlijke 13km lange Kerstwandeling gemaakt in het prachtige Leuven. De wandeling was opgebouwd uit 2 lussen. Lus 1 trok ons naar de abdij van Keizersberg (6,5km). Lus 2 verkende het historisch centrum en de zeer gezellige kerstmarkt (6 km).

In de namiddag wandelden we de eerste lus, die ons naar de abdij vande Keizersberg zou brengen. We verlieten de startzaal en wat centrum straten brachten ons snel naar de Leuvense Kruidentuin, de oudste plantentuin van België. Na ons bezoek aan deze plantentuin trokken we via het Sint-Jansplein en de Brusselsetsraat naar park ‘Den Bruul’. We dwarsten het park en slingerden wat over en langs de rivier de Dyle. De oevers zijn totaal vernieuwd en prachtige terrassen en appartementen, sieren de flanken van deze rivier. Uiteindelijk klommen we naar de benedictijnen abdij van Keizersberg. We werden er getrakteerd op een proevertje van het abdijbier en kaas. Door het park van de abdij met zijn impossant OLV-beeld trokken we ons opnieuw op gang.We dwarsten het in heraanleg zijn de park en daalden via trappen naar de jachthaven. Langs de Vaartkom trokken we naar de omgeving van de brouwerij van de Stella Artois. Via  de Pétatemet (patattenmarkt) en de abdij van Sint-Geertrui wandelden we  terug naar de Dijle, die we volgden om zo goed als op de markt uit te komen. In een bruine kroeg genoten we van een heerlijk biertje voor we door het Dijlepark en langs de Dijlemolens terugwandelden naar de startzaal.

Bij valavond startten we voor lus 2, met de kerstmarkt en het centrum als centraal thema. Door een woonwijk kwamen we zo goed als direct in het Groot Begijnhof. Dit stukje werelderfgoed was prachtig versierd met honderdan kaarsjes. Door dit prachtig domein van 3 ha stroomt de Dijle. Over brugjes en langs oude gebouwen genieten we van het aangeboden lichtspel. Via de Schapenstraat trekken we door het Rambergpark naar de Naamsestraat. De prachtige gevel van de Sint-Michielskerk trekt onze aandacht. Via de Muntstraat (de restaurantstraat van Leuven) komen we op de kerstmarkt. We nemen er uitgebreid onze tijd en slenteren er een hele tijd rond. Deze zeer gezellige kerstmarkt bestaat uit 2 delen en lijkt wel een klein dorp dat schittert tegen de prachtig verlichte Universiteitsbibliotheek. Onder de brug van maretak trekken we ons opnieuw op gang. Door de faculteit der letteren wandelen we naar de stationsomgeving. Op het Maretlarenplein is een rommelmarktje aan de gang. Via de winkelstraten (Diestsestraat en Bondgenotenlaan) trokken we naar de Grote Markt , waar we genoten van het prachtig verlicht stadshuis. Van de grote markt sta je snel op de Oude Markt. We nemen er een uitgebreide pauze op een verwarmd terras. De terugweg naar de zaal is goed als dezelfde als daarnet. Via het Dijlepark en de dijlemolens komen we terug in de startzaal na een heel gezellige en echt genietbare wandeling.

Parcours.PNG

SDC10485.JPG

SDC10486.JPG

SDC10487.JPG

SDC10488.JPG

SDC10489.JPG

SDC10490.JPG

SDC10493.JPG

SDC10496.JPG

SDC10497.JPG

SDC10502.JPG

SDC10503.JPG

SDC10505.JPG

Een gedachte over “Leuven eeuwenoud springlevend 13/12/2014

Reacties zijn gesloten.