Paaswandeling Hoensbroek 06/04/2015

Na onze avonturen zondag in Kanne bleven we in de streek overnachten. Maandag gingen we wandelen bij onze Noorderburen in Hoensbroek. Hoensbroek is een deelgemeente van de stad Heerlen. Het is gekend om zijn mooi kasteel. Op Paasmaandag organiseert de Wandelgroep Hoensbroek steeds een Paaswandeling. Dit jaar waren we erbij en kozen we voor de afstand van 21km.

De tocht kwam wat moeilijk op gang. We verlieten de woonwijk, waar de startzaal zich bevond. We dwarsten vervolgens de spoor- en de snelweg. Een verbindingsweg bracht ons naar de natuurzone Terworm. We dwarsten de Geleenbeek en rustige fiets- en wandelwegen namen ons op sleeptouw tot aan de rand van de gemeente Voerendaal. Via de Putter- en de Molenweg kwamen we op natuurpaden langs de Hoensbeek. Waar deze beek uitmondde in de Geleenbeek, volgden we de Geleenbeek. Een fietspad leidde ons naar het kasteel Rivieren. In de gebouwen van dit kasteel was de controle opgetrokken. Kasteel Rivieren is één van de vijf kastelen van de gemeente Voerendaal. Het werd al vermeld in 1364, toen het werd gesticht door Catharina van Rivieren, priores van het klooster Sint-Gerlach te Houthem. De oorspronkelijke functie van het gebouw was een klooster. Het huidige kasteel stamt uit begin 18e eeuw. Kasteel Rivieren is in het bezit van de familie De Marchant et d’Ansembourg, in welke familie het zich nog steeds bevindt. Een  brug over een gracht leidt naar een U-vormige kasteelhoeve. Het kasteel zelf ligt wat terzijde hiervan. De hoeve wordt voor agrarische doeleinden gebruikt. Het terrein is toegankelijk voor publiek. Zo zijn er bij het kasteel forellenvijvers, waarin gevist kan worden. Regelmatig worden in het kasteel exposities georganiseerd.

Na onze pauze wandelden we door een wandelpoortje, het natuurpad de Esschenderweg op. We volgden dit pad tot in het gehucht Weustenrade. Een prachtig vakwerkhuis trok onze aandacht voor een veldweg ons uit dit rustig gehucht leidde. Bij een veldkruis werden de 21km stappers apart op pad gestuurd. Door het gehucht Retersbeek vonden we een mooi wandelpad, het Puttersvoetpad. We volgden dit pad tot bij een mooie hoeve. We maakten hier een lus door het golfterrein van Voerendaal. Vervolgens piepten we even aan de rand van de dorpskom van Voerendaal voor een pad langs de beek ons terugbracht naar de Putter- en de Molenweg. Van hieraf pikten we het parcours van daarnet op en wandelden we terug naar het kasteel Rivieren.

Het laatste stuk startte identiek als de lus tot bij het veldkruis. Nu werden we niet linksaf gestuurd naar Retersbeek maar rechtsaf. Een heerlijke veldwegel stuurde ons over een beekje bij twee wilgen. Een éénmansnatuurpad tussen de velden leidde ons naar het kroonluchteratelier de Rode Hoeve. We kwamen in het gemeentje Swier. Het wandelpad de Weg achter Swier leidde ons heerlijk rond het piepkliene dorpje. We kwamen langs de Isidoruskapel voor we het Oude molenvoetpad vonden in een moerassig gebied. Dit pad bracht ons naar het gehucht Brommelen. Een opklimmend fietspad stuurde ons terug naar een passage over de spoorweg voor we door de woonwijk de startzaal terugvonden.

Buiten het feit dat we niet langs het mooie kasteel van Hoensbroek wandelden en dat we voor en na de controle een behoorlijk stuk dubbel dienden te lopen, hadden we genoten van deze rustige tocht.

SDC11432.JPG

SDC11433.JPG

SDC11434.JPG

SDC11436.JPG

SDC11440.JPG

SDC11442.JPG

SDC11443.JPG

SDC11444.JPG

SDC11446.JPG

SDC11447.JPG

SDC11448.JPG

SDC11449.JPG

SDC11450.JPG

SDC11453.JPG

SDC11457.JPG

SDC11458.JPG

SDC11460.JPG

SDC11461.JPG

SDC11462.JPG

SDC11464.JPG

SDC11465.JPG

SDC11468.JPG