Winterserie OLAT Boxtel (NL) 16/12/2018

Voor de laatste lange afstandswandeling van 2018 trokken we over de grens naar Nederland. Daar organiseerde onze favoriete wandelclub OLAT één van hun winterserietochten vanuit Boxtel.

We sloten het jaar in absolute schoonheid af. Het werd een ABSOLUTE TOPWANDELING. We kozen voor het parcours van 40km. Dit bracht ons in een sneeuwlandschap door de natuurgebieden Kampina en de Oisterwijkse bossen en Vennen.

De start van onze 40km lange wandeling was in gemeenschapshuis De Rots, in het centrum van Boxtel, een leuk Brabants dorp tussen ‘s-Hertogenbosch en Eindhoven. Direct na de start trokken we door het nog slaperige Boxtel.

We stapten in de richting van het in de 13e eeuw gebouwde Kasteel Stapelen. We liepen door de poort en kwamen in het parkbos van Stapelen. We verlieten het park aan de andere zijde. Via een trap kwamen we in de tunnel onder het spoor.

We trokken verder aan de rand van het industriegebied, maar lieten dit al gauw achter ons. Over goed begaanbare fietspaden liepen we Boxtel uit, in de richting van Lennisheuvel. Al spoedig waren we in de open velden en konden we genieten van de rust. Een bruggetje leidde ons over het riviertje de Beerze. We passerden de Annakapel en gingen een natuurpad op. Dit mondde uit bij de eerste wagenrust na 6,4km aan de rand van het natuurgebied Kampina.

Na ons pauzemomentje namen we even een kijkje bij een verzetsmonument voor we de poort openden naar het natuurgebied. Een heerlijke zwerftocht bracht ons bij het eerste ven (zeker niet het laatste van de dag). De 15km verlieten ons en wij trokken verder. Een heerlijk stuk natuur waar vennen, stuifzandheuvels en bosjes elkaar afwisselden. De sneeuw en de mist geven het allemaal een extra mysterieus tintje. Bij het Belversven laten we de Kampina achter ons en verruilden we het heidelandschap voor de Oisterwijkse bossen. Na heerlijke wandelkilometers vonden we na 11,8km de eerste caférust. Deze is bij bosrestaurant De Belvertshoeve. We namen er een korte pauze en trokken verder

De route bleef schitterend en trok verder door het fraaie bos- en vennengebied. We kwamen langs het Kolkven en kort daarna bij het geografisch middelpunt van de gemeente Oisterwijk. De 20 km stappers verlieten ons bij de caferust. Kort na het geografisch middelpunt verlieten ook de 30km stappers ons. Na een kort verhard intermezzo en een passage tussen 2 rivieren leidden de bospaden ons tot bij de kapel van Onze Lieve Vrouw van Vrede, waar de wagenrust was opgetrokken. Enkele boterhammen en wat koffie brachten ons opnieuw op kracht. We staken er een kaarsje aan.

Het parcours bleef prachtig en een éénmanspad tussen rododendrons nam ons op sleeptouw. Mooie bospaden leidden ons tot bij de oevers van het Galgeven. Een stukje puur natuur stuurde ons tot bij de bank van Natuurmonumenten. De 30km stappers vervoegden ons en steeds maar weer doken vennen opnieuw…Wat is het hier prachtig…Na zo waar bijna 30km vonden we de tweede caférust in de Rode Lelie.

Even de benen rust gunnen en dan weer lekker op pad. Na een ruime kilometer was er de samenkomst met de stappers op de 20 km. Nu volgde een heel mooi stukje, we kwamen bij het riviertje de Rosep. Dit slingert hier fraai door de bossen. We gingen het bruggetje over en vervolgden de route over dan weer smalle, dan weer brede bospaden. We kwamen opnieuw in het natuurgebied Kampina. Zandpaden tussen de heide en de vennen leidde ons door dit gebeid tot bij de kleine AA. We volgden dit riviertje tot bij de Soeppost op 4km van het einde.

Nog een klein stukje liepen we na de controle langs De Kleine Aa en dan stapten we de verharde weg weer op. Een open, landelijk stuk volgde. Uiteindelijk kwam Boxtel terug in zicht. We staken beide spoorlijnen over en kwamen in de bebouwde kom. De parcoursbouwer stuurde ons door sfeervolle straatjes met veel kerstsfeer. Zelfs de Kerstman gaat met Gina op de foto. Via het schilderachtige steegje Madalenna’s Pad verlieten we de kerstsfeer en tussen enkele flatgebouwen bereikten we uiteindelijk opnieuw de startzaal na een ABSOLUTE topwandeling….PUUR NATUUR

IMG_7173

Direct na de start door het centrum van Boxtel

IMG_7175

Kasteel Stapelen

IMG_7185

IMG_7187

Eerste rustpost = de grote koffiepost bij de ingang van natuurgebied Kampina na 6,4km

IMG_7188

IMG_7193

Natuurgebied Kampina

IMG_7202

IMG_7204

IMG_7209

Tweede rustpost De Belvertshoeve in Oisterwijk na 11,5km

IMG_7218

Natuurgebied de Oisterwijkse Bossen en Vennen

IMG_7223

IMG_7226

IMG_7227

IMG_7235

IMG_7236

IMG_7241

Derde rustpost = de kleine koffiepost na 18,1km

IMG_7245

IMG_7260

IMG_7267

IMG_7272

IMG_7286

IMG_7288

IMG_7289

IMG_7291

De vierde rustpost = De Rode Lelie na 29,8km

IMG_7293

IMG_7295

Prachtig stuk langs het riviertje Rosep

IMG_7307

Terug in natuurgebied Kampina

IMG_7308

IMG_7315

Vijfde en laatste rustpost = de Soeppost na 37km

IMG_7316

IMG_7319

Tot slot nog even over de kerstmarkt van Boxtel

IMG_7320

 

Voor meer Foto’s klik op deze link                    FOTO’S

 

 

Knipsel

4 gedachten over “Winterserie OLAT Boxtel (NL) 16/12/2018

  1. Weer erg mooie foto,s Krist en Gina. Kijk er ook wekelijks naar uit. Jullie verslag en foto´s dus. Het natuurgebied Kampina richting Oisterwijk heb ik al zo veel bewandelt in de loop van mijn lange wandelcarriere, en verveelt me nooit. Ik loop rondom Boxtel drie maal er jaar met de tochten van de lokale club `W.S.V.De Keistampers`, een naam uit een legende van het stadje ontleent. Een van hun dagroutes gaat evenzo de richting van verleden zondag uit. Die startplaats is vlak aan het kasteel Stapelen van Boxtel. Leuk en verrassend jullie samen met Patrick v.d..S. onderweg naar het station die laatste k.m. nog te mogen ontmoeten. P. had nog een lange reis te gaan zo jullie weten. Een groet uit Eindhoven

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s