Geuzentocht Nieuwkerke 24/02/2019

Vandaag was ik uitzonderlijk alleen op stap. Ik trok naar het Westvlaamse Heuvelland. Ik nam er deel aan de door de Heuvellandstappers georganiseerde 25km lange Geuzentocht.

Nieuwkerke is het meest zuidelijke dorp van het Heuvelland, tegen de grens met Frankrijk en Wallonië.

Bij het krikken van de dag, iets na 7 uur, trok ik me op gang. Snel verliet ik het rustige Nieuwkerke en een mooi plankenpad afgewisseld met natuurpaden nam me op sleeptouw. Na het passeren van één van de vele militaire begraafplaatsen uit de streek, Westfarm Cemetry splitsten we van de 10km stappers af. Een verharde weg leidde ons tot op de grote weg naar Bailleul. We betraden Frankrijk. We verlieten snel de drukke weg en kwamen langs een mooi stukje natuur gekruid met enkele vijvers en mooie rietkragen. We klommen terug tot bij de 10km stappers en passeerden voor een eerste maal de Zwartemolenheuvel om in een boerderij op het gehucht Kauwakkers een eerste maal te rusten na 8km. Het was om en bij het vriespunt….een warme koffie deed deugd.

Wat volgde was een lus van 8,5km. We trokken opnieuw naar de Zwartemolenheuvel en doken Frankrijk binnen. We lieten de 20km stappers van ons vertrekken en trokken richting Bailleul. De parcoursbouwer stuurde ons met prachtige vergezichten op Bailleul en de bergstreek naar de botanische tuin. We rondden over natuurpaden dit mooi stukje natuurgebied. Bij het merkwaardige benzinestation van Coin Perdu kwamen we terug België binnen. Een verharde streep leidde ons terug naar de controle.

Na de rust klommen we opnieuw naar de top van de Zwartemolenheuvel. Wat volgde was een heerlijk stukje parcours. Onverhard daalden we over een éénmanspad. Na een korte verharde passage langs de kruistombe voor de vermoorde drie priesters…klommen we mooi onverhard terug naar de top. Direct na de top doken we het Papestraatje in. Dit vettig stukje natuur is een overblijfsel van de oude Romeinse heirweg die Cassel met Wervik verbond. Na dit mooi stukje parcours kwamen we op een plateau. Een mooi onverhard pad tussen de akkers bracht ons terug naar de rand van Nieuwkerke. Met een natuurrijk ommetje rond het bedrijf Claerbout kwamen we opnieuw in het centrum van Nieuwkerke en ook snel terug in de startzaal na een genietbare tocht gekruid met een heerlijk lentezonnetje en heel veel prachtige vergezichten.

IMG_9131

Het parcours van vandaag….deels België en deels Frankrijk

IMG_9153

IMG_9177

Zicht op Bailleul (Frankrijk)

IMG_9178

IMG_9201

Graftombe van de 3 vermoorde priesters

IMG_9202

 

Voor meer foto’s van deze wandeling ga naar de volgende link     FOTO’S

 

 

Knipsel

2 gedachten over “Geuzentocht Nieuwkerke 24/02/2019

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s