Walenman wandeling Veerle-Heide (Laakdal) 24/08/2019

De wandeling van vandaag, georganiseerd door wandelclub Sporton, startte in het buurthuis van Veerle-Heide. De wandeling droeg de merkwaardige naam de Walenman. De Walenman is een standbeeld op het kerkplein van Veerle Heide en dit ter nagedachtenis van alle Kempenaars die eind de achttiende eeuw werden geronseld om in Wallonië een drietal maanden als seizoensarbeider op de velden te werken.

De wandeling was opgebouwd uit 3 lussen (één van 10km, één van 11km en één van 13km). We kozen om twee lussen te wandelen… deze van 13km en deze van 11km…dus een parcours van 24km.

De eerste lus (deze van 13km) bracht ons naar Veerle. In Veerle vonden we in café de Sportgalm een vrije controle na 5km. Het eerste stuk naar de controle was het minste van de wandeling en bevatte naar onze smaak wat te veel beton. Gelukkig bood de opkomende zon en de mist op de velden ons een waar lichtspektakel aan. Na de controle ging het cresendo met de tocht. We verkenden het mooie natuurreservaat de Roost (een gevarieerd moerasgebied met mooie vijvers) en via het Wijngaardbos kwamen we terug in het centrum van Veerle. Het laatste stuk van de eerste lus liep door het natuurreservaat de Werft naar het centrum van Veerle Heide. Langs het standbeeld van de Walenman kwamen we opnieuw in het buurthuis.

Na onze rustpauze gingen we op pad voor lus van 11km die ons naar de abdij van Averbode bracht. Het eerste stuk van de lus verkende  de bossen van De Merode om mooi naar de abdij van Averbode te lopen. Na een verkenning van de abdij (met zijn prachtige spiegelvijver) en de kerk namen we een pauze in de taverne van de abdij. Na onze pauze volgde een uitgebreide verkenning van de bossen en de heide rond Averbode. Voldaan bereikten we opnieuw het buurthuis na een mooie wandeling in zomerse temperaturen.

IMG_1145

Het concept van vandaag…wij gaan voor 10A+13

IMG_1153

IMG_1159

de kerk van Veerle

IMG_1168

Natuurgebied de Roost

IMG_1179

IMG_1192

Standbeeld van de Walenman in Veerle Heide

IMG_1197

Op pad voor een lus van 11km naar de abdij van Averbode

IMG_1206

IMG_1219

de abdij met de prachtige spiegelvijver

IMG_1229

Genieten!!

IMG_1242

Wat volgt is een prachtige verkenning van de bossen en heide rond Averbode

IMG_1253

IMG_1258

IMG_1281

IMG_1284

 

Voor meer Foto’s klik op deze LINK        FOTO’S   

Knipsel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s