OLAT Winterserie Mariaheide (Veghel) 17/11/2019

Ik denk dat iedereen die regelmatig deze blog volgt….reeds weet dat OLAT onze favoriete Nederlandse wandelclub is. We waren er dan ook als de kippen bij vandaag om deel te nemen aan hun tweede tocht van de Winterserie die startte in Veghel op het gehucht Mariaheide.

Het was zeer druk in de kleine startzaal (café D’n Brouwer) en het nam dan ook meer tijd dan gewoonlijk in beslag om op pad te geraken voor het parcours van 31km.

Na 400m kwamen we buiten het kleine centrum van Mariaheide en nam het voormalig Duits Lijntje (een vroegere spoorwegbedding) ons op sleeptouw. Bij de spoorbrug verlieten we spoorwegbedding en volgden we het riviertje de Leygraaf. Van bij het riviertje trokken we naar de omgeving van een paardenmanege. We rondden dit privé domein met het overwinnen  van  wandeloverstapjes en touwen. Enkele prachtige dreven namen ons verder op sleeptouw en leidden ons naar de grote koffiepost na 6,2km.

Stevige koffie warmde ons wat op voor we weer op pad trokken. We kwamen in het buurtschap Rakt waar de 20km ons verlieten. Wij trokken naar het prachtig natuurdomein de Maashorst. Een prachtige rondleiding door dit domein mondde uit  in het bezoekerscentrum, waar de tweede controle was opgetrokken na 12,7km.

Na de pauze stuurde men ons naar het gehucht Menzel. Vandaar trokken we langs het Vorstengraf, een prehistorische begraafplaats. Via een stuk open agrarisch gebied kwamen we in de derde rust, café de Nistel in Nistelrode na 18,8km.

Direct na de rust doken we het natuurdomein “de Meeuwel” in. We rondden een prachtige vijver. Een heerlijke stuk bos zette ons af bij de Bedafase Bergen. Dit is een langgerekt natuurgebied, waar vooral de stuifzandrug met hoogten van 25m opvalt. We overwonnen deze prachtige zandvlakte en uiteindelijk ook de zandrug. Enkele dreven verder kwamen we opnieuw bij het riviertje de Leygraaf. Langs de boorden van dit riviertje kwamen we bij de laatste rust de soeppost na 25,5km.

Het laatste stuk van de tocht vonden we het minste deel. Het bestond hoofdzakelijk uit rechte dreven die ons terugbrachten naar het Duits Lijntje. Een nieuw stuk op deze oude spoorwegbedding leidde ons terug naar Mariaheide en de startzaal na een schitterende wandeling op een prachtige zonnige winterdag.

IMG_3989

IMG_4011

We kwamen in de Maashorst

IMG_4074

de Bedafse Bergen

Voor meer Foto’s klik op deze link               FOTO’S

Knipsel

2 gedachten over “OLAT Winterserie Mariaheide (Veghel) 17/11/2019

Plaats een reactie