Winterzwintocht Knokke-Heist 26/01/2020

We maakten er dit weekend een echt Westvlaams wandelweekend van. We trokken deze morgen naar de kust, meer bepaald naar Knokke Heist. Daar organiseerde de WNZB hun winterzwintocht. Net als gisteren in Oostkamp was het ook al een tijdje geleden dat we in Knokke waren. We wilden wel eens zien hoe de werken rond het Zwin en het verdwijnen van de wandeldijk naar Retranchement gevorderd zijn.

Ondanks dat de omgeving rond de startzaal blauwe zone is, vonden we snel een parkeerplaats. De startzaal lag er rustig bij. Iets na 9 uur gingen we  van start voor het parcours van 21km.

De parcoursbouwer had wat moeilijkheden om ons uit de woonhuizen te loodsen. De eerste 2 kilometers voltrokken zich dan ook volledig tussen de huizen. Uiteindelijk splitsten we van alle afstanden af en kregen we natuurpaden voor de voeten in de buurt van de Oude Hazegraspolder. Een mooie aaneenschakeling van wandelpaden leidde ons naar het gehucht Oosthoek. Hier stuurde men ons over een prachtig bospad door het Koningsbos. Na het verlaten van het bos namen de typische wandelpaden langs de wilgenrijen en tussen de villa’s van het Zoute het over. Ze brachten ons bij de tent controle na een goeie 6 kilometer op de hoek van de Zwinlaan en de Bronlaan.

Na een stevige koffie stuurde men ons direct de natuurzone  Zwinduinen en -polders in. Een mooie plankenpad liet ons splitsen van de andere afstanden en bracht ons op een fietspad op de Graaf Leopold Lippensdreef. We volgden dit fietspad volledig tot bij het bezoekerscentrum ’t Zwin. Tijdens deze passage verlieten we even het fietspad om een kijkje te nemen naar de verdere groei van het natuurgebied ’t Zwin waar de vroegere wandeldijk naar Retranchement vertrok. Eénmaal bij het bezoekerscentrum brachten mooie natuur- en zandpaden ons door de duinen naar het gekende standbeeld van de vliegende haas (van de Britse kunstenaar Barry Flanagan). We namen een kijkje bij dit mooi bronzen beeld. Blijkbaar staat deze haas voor hospitality of gastvrijheid. Na het nemen van de nodige foto’s stuurde de parcousbouwer ons op de zeedijk terug. Net bij het binnenkomen van Knokke splisten we van de andere afstanden en werden we teruggestuurd naar de tent van daarnet voor  de tweede controle na een goeie 14km.

Het was er al veel drukker dan deze morgen en na het bemachtigen van een stoel en een drankje gingen we opnieuw op pad. We werden direct teruggeleid naar de zeedijk. Die volgde we tot bij het bureau van Toerisme. Hier trokken we de stad in om na een goeie 17km de derde controle te vinden in zaal de Branding.

We stopten er niet en trokken door naar de Lippenslaan, de drukke winkelstraat. In één van de vele restaurants namen we een uitgebreide pauze voor een hapje en een drankje. Na onze pauze stuurde men ons terug naar de zeedijk. In de buurt van het casino stapten we naar het Zegemeer. We maakten een halve ronde rond dit meer en wandelden verder tot bij het station. Via de omgeving van het voetbalveld kwamen we opnieuw in de startzaal na een mooie en genietbare wandeling op een toch wel mooie  en nu dan zonnige winterdag.

IMG_6190

Het parcours van vandaag…

IMG_6194

IMG_6198

IMG_6204

IMG_6207

Het gehucht de Oosthoek

IMG_6209

Prachtig bospad door het Koningsbos

IMG_6212

De typische wandelwegen tussen de villa’s van Knokke Zoute

IMG_6213

Eerste controle na 6,2km

IMG_6214

Het natuurgebied Zwinduinen en – polders

IMG_6218

IMG_6220

IMG_6228

IMG_6230

IMG_6231

’t Zwin waar vroeger de wandeldijk vertrok naar Retranchement

IMG_6235

Bezoekerscentrum ’t Zwin

IMG_6237

IMG_6244

IMG_6247

IMG_6249

De bronzen vliegende haas of hospitality genaamd

IMG_6254

IMG_6260

IMG_6268

Terug in de tentcontrole na een mooie lus en een goeie 14km

IMG_6271

IMG_6281

Zegemeer

IMG_6283

 

 

Voor meer Foto’s klik op deze link                    FOTO’S

 

 

Knipsel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s