Marche de la Berwinne Thimister-Clermont 8/2/2020

De eerste grote afspraak voor de lange afstandsstappers in Wallonië is Marche de la Berwinne vanuit Clermont sur Berwinne. Dit kleine stadje ligt in de provincië Luik, meer bepaald in het Land van Herve aan het kleine riviertje de Berwinne. De wandelclub Les Pedestrians de Clermont sur Berwinne organiseren jaarlijks begin februari deze tocht.

Rond 6 uur kwamen we aan in Clermont. De startzaal was net geopend. Rond 6u30 werden de startkaarten uitgedeeld en trokken we ons op gang voor het parcours van 43km.

Het eerste stuk legde we dan ook volledig in het donker af. Onze zaklampen stuurden ons door heel wat weiden en door de bijhorende wandelpoortjes tot bij de bron van de Berwinne. Van hieruit klommen we naar Henri Chapelle waar we na 5,5km de eerste controle vonden.

Luc en Annick kwamen ons vervoegen in de controle en als viertal stapten we de volgende 12km samen. Die brachten ons eerst met een zo goed als kaarsrechte bosdoorsteek (Bois de la Hees) naar Hombourg waar we de tweede controle vonden na 11,2km.

We klommen met natuurpaden uit Hombourg. Er volgden enkele mooie weidedoorsteken die ons naar de rand van Plombières brachten. Langs enkele vijvers en met enkele golvende natuurpaden bereikten we heel mooi de derde controle na een goeie 17km.

Na de controle trokken we even door Plombières om via een passage langs een vijver in het Geuldal uit te komen. We volgden de rivier de Geul een hele tijd. Een heel mooi stukje parcours die we nog kenden uit de Geuldalmarathon. We verlieten het Geuldal en kregen de kerk van Sippenaken in zicht. Maar de parcoursbouwer had nog een extra rondje in gedachten voor we naar de kerk van Sippenaken trokken. Dit extra rondje liep door een golfterrein en de camping Vieux Moulin. Van bij de camping klommen we verhard naar de kerk van Sippenaken en de bijhorende controle na een goeie 25km.

Na onze pauze klommen we eerst verhard uit het dorp. We bleven verder klimmen…eerst door een weide dan door een bos. De zon kwam voorzichtig te voorschijn en bezorgde ons prachtige panorama’s van een schitterende streek. Boven trokken we verder door dit bos. We verlieten uiteindelijk dit bos en daalden om een stukje dubbel te lopen op het parcours van deze morgen. Deze heen en terug leidde ons naar een Ravel. Die bracht ons feilloos terug naar de controle in Hombourg na een dertigtal kilometer.

Vanuit de controle brachten enkele trappenpassages ons terug naar de Ravel die we volgden tot bij het kasteel van Berlieren. Een heerlijk golvend en afwisselend natuurparcours (onder meer langs Chateau de Vieljaren) stuurde ons naar de Amerikaanse Militaire begraafplaats van Henri Chapelle. Van hieruit daalden we om de laatste controle te bereiken in La Clouse.

Een vettig stukje parcours leidde ons uit dit stille dorp weg. Verharde wegen namen het over en brachten ons in het gehucht Crawhez. De organisatie had door wateroverlast de laatste weidedoorsteken uit het parcours gelaten met als gevolg dat de laatste kilometers terug naar Clermont volledig verhard waren.

Voldaan bereikten we opnieuw de startzaal na een prachtige wandeling door een heel mooi stuk Land van Herve.

IMG_6457

Hombourg in het dal

IMG_6462

IMG_6469

IMG_6479

de Geul

P1080564

merci Benoit pour la belle photo

IMG_6486

Kerk van Sippenaken

IMG_6500

We laten Sippenaken achter ons en beginnen te klimmen

IMG_6515

IMG_6546

Amerikaanse begraafplaats van Henri Chapelle

IMG_6551

Dalen naar La Clouse

IMG_6560

Terug in Clermont sur Berwinne na een prachtige tocht

Voor meer Foto’s klik op deze link                             FOTO’S

Knipsel

4 gedachten over “Marche de la Berwinne Thimister-Clermont 8/2/2020

  1. Beste Gina en Krist,

    Wat leuk om jullie weer te mogen ontmoeten en wat was het een schitterende wandeling, toch?
    Tot een volgende keer,

    Groet,

    John Wetzels

    Like

Plaats een reactie