La Promenade Verte – De Groene Wandeling rond Brussel dag 1 14/03/2020

De weergoden zijn er de voorbije jaren nog nooit in geslaagd om georganiseerde wandelingen te laten afgelasten. Nu is er een virus, namelijk het Coronavirus, wel ingeslaagd om de wandelsport lam te leggen. Alle georganiseerde wandelingen in België en Nederland zijn voor enkele weken afgelast.

Dus dienden we op zoek te gaan naar een alternatief voor de georgansieerde wandelingen, indien we onze favoriete hobby wilden blijven beoefenen. Dit kun je vinden bij vaste wandelroutes of GR-paden of knooppuntenwandelingen.

Wij kozen dit weekend om een vaste wandelroute te wandelen. Om de groene gordel rond Brussel meer bekendheid te geven ontwikkelde men een wandelroute genaamd La Promenade Verte of de Groene wandeling. Het parcours van 60km vormt een lus rond Brussel. Een traject die de wandelaars de talrijke parken en natuurgebieden rond Brussel wil laten ontdekken.

Wij willen deze 60km in 2 dagen afwerken. Vandaag stapten we onze eerste dag die bracht ons vanuit één van de meest westelijke punten van de lus namelijk de Lenniksebaan in Anderlecht naar het Metrostation Roodebeek in Sint Lambrechts-Woluwe door de Noordrand van Brussel …goed voor een tocht van 30km. Morgen willen we deel 2 wandelen. Dan starten we aan het Metrostation Roodebeek en willen we via de zuidrand terugwandelen naar de Lenniksebaan in Anderlecht.

Iets na 8 uur gingen we van start vanop de Lenniksebaan in Anderlecht. Over rustige wegen stapten we door de Pedevallei om in het Pedepark uit te komen. We rondden een mooie vijver en trokken langs de achterzijde van de trainingsvelden van RSC Anderlecht weg uit Neerpede. We kwamen in de buurt van de Luizenmolen en trokken door 2 tuinwijken Goede Lucht en Moortebeek. Tussen de 2 woonwijken door stapten we onder de Brusselse ring door. Na een doorsteek van de tweede wijk dwarsten we de Ninoofsesteenweg en kwamen we in het Scheutbos. Dit 50ha grote bos is een overgangszone tussen stad en platteland. De zon scheen prachtig en bood ons mooie vergezichten aan op Brussel.

We verlieten het bos en kwamen in Sint-Agatha-Berchem. We doorkruisten een stadsbos, namelijk het Wilderbos rond het kerkhof. Tussen enkele volkstuinen door wandelden we naar een volgend natuurpunt namelijk Kattebroek. Voor we door dit kleine moerasbos trokken, rustten we een eerste maal op een bank in het zonnetje. We hadden onze proviand bij want ook alle cafés en restaurants zijn door het Coronavirus gesloten.

Na de doorsteek van het kleine moerasbos stuurde een verharde verbinding ons naar de Zavelenberg. We doorkruiste dit mooi natuurgebiedje. We rondden een winkelcentrum en trokken naar een populierenbos. Dit was jammer genoeg door de storm van de voorbije weken afgesloten. Een stukje industriezone was “de  straf” als alternatief. Wanneer we weer het parcours oppikten vonden we een picknicktafel in de zon. Tijd voor een tweede pauze na een goeie 11 kilometer.

Van hieruit stapten we naar de spoorweg die we dwarsten. We kwamen langs de moerassen van Ganshoren en Jette. Na een nieuwe spoorovergang kwamen we in de Molenbeekvallei. Genietend trokken we een hele tijd door deze mooie vallei. Naadloos gingen we vanuit de Molenbeekvallei naar het Koning Boudewijnpark. Veel mensen genoten van de zonnetstralen in dit mooie aangelegde park.

Vanuit dit park stapten we langs het Jeugdpark en het Plantsoen Prins Leopold verder. We kwamen in het Sobelski park en via een tunneltje in de Koloniale tuinen. We ontmoeten er zo waar nog fervente wandelaars. Nadia en Raymond waren er op verkenning voor een Euradax van 25km in april. Vanuit de koloniale tuinen kwamen we bij het Atomium. Langs mooie lanen stapten we naar het Chinees Paviljoen en de Japanse toren. Een mooie laan bracht ons langs een waterkersplantage naar het “Van Praet” kruispunt bij de jachthaven van Brussel. Een druk stukje parcours leidde ons naar het station van Schaarbeek.

Na onze passage langs het prachtige stationsgebouw boette het parcours aan kwaliteit in. We kwamen in een verstedelijkt gebied. Enkel een mooie passage door het natuurgebied ’t Moeraske en het Doolegtpark (waar we nogmaals rustten op een bank) konden ons echt bekoren. We trokken  langs het Gemeentehuis van Evere naar het kerkhof van Brussel. Langs de kerkhofmuur stapten we naar het Roodebeekpark. Van hieruit zetten we koers naar het metrostation Roodebeek, waar onze eerste dag stopte.

We hadden er een mooie wandeldag opzitten met een heel mooi en degelijk parcours in de eerste 20km….De laatste 10km waren minder….Wat wel meer dan op niveau was…was het weer…Het was bij momenten genieten van een heerlijk winterzonnetje.

Op naar morgen dan stappen we onder meer door de Woluwevallei en het Zoniënwoud…

cf84621c01cc382abbc84deb9970f61b-1509465020

We willen in 2 dagen de groene lus van 60km rond Brussel wandelen

IMG_7380

Park van Pede

IMG_7394

Tuinwijk Moortebeek

IMG_7398

Scheutbos

IMG_7402

Wilderbos in Sint-Agatha-Berchem

IMG_7408

Kattebroek

IMG_7412

Zavelenberg

IMG_7420

Molenbeekvallei

IMG_7428

Prins Boudewijnpark

IMG_7437

Sobelski park

IMG_7439

Via dit tunneltje naar de Koloniale tuinen

IMG_7441

IMG_7444

Atomium

IMG_7451

Chinese Paviljoen

IMG_7454

Japanse toren

IMG_7460

Jachthaven van Brussel

IMG_7463

Station van Schaarbeek

IMG_7467

Natuurgebied ’t Moeraske

IMG_7470

Gemeentehuis van Evere

IMG_7472

Kerkhof van Brussel

IMG_7474

Langs het Roodebeekpark naar het metrostation van Roodebeek

 

Voor meer Foto’s klik op deze link                      FOTO’S

 

 

Knipsel

Ons gewandeld traject op dag één = 30km

2 gedachten over “La Promenade Verte – De Groene Wandeling rond Brussel dag 1 14/03/2020

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s