Op verkenning vanuit Vredesstad Mesen 19/05/2020

Vandaag stapten we een zeer mooie 20km lange wandeling vanuit Mesen door de uitlopers van het Westvlaams Heuvelland.

We startten op de Markt van Mesen. We rondden de Sint-Niklaaskerk en pikten aan het begin van de Daalstraat de streek GR Heuvelland op. Die zouden we een hele tijd volgen. Vanuit het centrum van Mesen trokken we naar het Vredespark met de mooie Vredestoren. Poortjes en plankenpaden leidden ons mooi door dit park. Langs de New Zealand Division Memorial verlieten we het park. Een prachtige veldwegel nam ons, over een golvend terrein, op sleeptouw en leidde ons naar de rand van Le Bois de Ploegsteert. We volgden even de noordrand van het bos tot bij de UEFA Christmas Truce Memorial. Het monument kwam er op initiatief van de UEFA en zijn voorzitter Michel Platini in 2014 om de kerstbestanden van 1914 te herdenken. Deze kerstbestanden is een verhaal over een vreedzame voetbalwedstrijd die destijds (1914) tussen de loopgraven van de beide strijdende kampen zouden hebben plaatsgevonden.

Vanaf de UEFA Memorial trokken we over de Plugstreets (grintwegen gekend uit Gent-Wevelgem) het bos van Ploegsteert in. Een mooie rondleiding van dit bos bracht ons aan de rand van Ploegsteert. We dwarsten de grote weg en verkenden verder, via Plugstreets, de bossen aan de overzijde. Een mooi opklimmend bospad nam het over en bracht ons terug op een plateau. Eénmaal boven zagen we Mesen opnieuw in het dal liggen. Op het plateau stapten we richting Nieuwkerke. Op de grens met Nieuwkerke verlieten we de streek GR. Een prachtig veldpad tussen de akkers leidde ons naar het centrum van het kleine Wulvergem. Met een mooi pad langs de Douve beek stapten we naar het gekend café Basse Ville in Wulvergem. Hier pikten we de GR128 op.

Die bracht ons langs de kerk over mooi paden weg. Een heerlijk licht oplopend natuurpad nam ons op sleeptouw. Hoe hoger we kwamen, hoe mooier en wilder het pad werd. Boven vonden we de “Pool of Peace” of de Spanbroekmolenkrater in Wijtschate. Eén van de best bewaarde mijnkraters ontstaan in 1917 tijdens de Eerste Wereldoorlog bij de Tweede slag om Mesen. Aan de rand van de krater genoten we van een hapje en een drankje.

Na onze pauze rondden we deze krater over natuurpaden en trokken richting Wijtschate. Tussen de velden verlieten we de GR128 en stapten we niet naar Wijtschate maar geleidelijk terug naar Mesen. Enkele mooie stapwegels lieten ons nog mooi… het o zo rustig stadje Mesen rondden… voor we voldaan ons wagen terugvonden op de markt van Mesen….dit na een zeer mooie wandeling in een zeer rustig gebied. Vandaag besefte ik nogmaals dat deze streek een prachtig wandelgebied is en blijft….zeker bij dit prachtig weer….dan zijn de panorama’s nog mooier.

IMG_8749

Startten op de markt van Mesen

IMG_8754

Op weg naar het Vredespark

IMG_8762

Plankenpaden leidden ons door het Vredespark

IMG_8773

We lieten Mesen achter ons…en trekken over over een golvend terrein van Mesen naar de bossen van Ploegsteert

IMG_8781

UEFA Christmas Truce 1914 Memorial Ploegsteert

IMG_8787

de Plugstreets (grintwegen gekend ui Gent-Wevelgem) leidden ons naar Le Bois du Gheer

IMG_8805

Prachtig oplopend bospad om de bossen van Ploegsteert te verlaten

IMG_8819

Hier verlieten we de streek GR Heuvelland en trokken via dit mooie pad richtig Wulvergem

IMG_8829

Gekend café in Wulvergem waar we de GR128 oppikten

IMG_8842

Zeer mooi pad op weg naar de Pool of Peace in Wijtschate

IMG_8846

Spanbroekmolenkrater of Pool of Peace in Wijtschate

IMG_8860

IMG_8867

Terug op de grote markt van Mesen met het Monument ivm de kerstbestanden van 1914

 

Voor meer Foto’s klik op deze link        FOTO’S

 

 

Knipsel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s