Door het Orveytbos en de Avelgemse Scheldemeersen vanuit Moen 21/05/2020

Vandaag maakten we opnieuw een kleine verplaatsing om onze favoriete hobby te beoefenen. We namen de start bij het station Moen/Heestert voor een 25km lange wandeling.

We gingen direct van start met een verkenning van de natuurzone de Oude Spoorweg. De spoorweg Kortrijk-Ronse werd in 1960, door de verbreding van het kanaal Kortrijk-Bossuit, afgeschaft. Zo kon de natuur zijn vrije gang gaan en konden we vandaag genieten van een mooi stukje natuur. Met een haarspeldbocht verlieten we de oude Spoorweg en een stapwegel leidde ons naar het kanaal Kortrijk-Bossuit bij het Sint-Pieters ophaalbrugje. Er zijn restauratiewerken aan de gang aan het brugje. Van hieruit doken we volgende natuurzone in, namelijk het Orveytbos. Na een mooie rondleiding door dit bos trokken we naar het gehucht de Achterhoek. Een variatie van stapwegels en natuurpaden leidde ons terug tot bij het Sint-Pieters ophaalbrugje.

We dwarsten opnieuw het kanaal en trokken langs het kanaal op pad richting Moen. We verlieten halfweg het kanaal de waterkant om een volgende natuurzone te verkennen, namelijk de Vaarttaluds. Een mooi éénmanspad leidde ons door deze natuurzone naar het centrum van Moen.

Langs de kerk en langs mooie visvijvers trokken we uit het centrum van Moen weg. Een mooie stapwegel nam het over en via een veldweg kwamen we op de Trimaarzate (een oude spoorwegbedding…jammer genoeg nu ook geasfalteerd). Dit wel maar voor even…. In de buurt van ’t Slietje vonden we een mooie aaneenschakeling van (typisch voor deze streek)  stapwegels die ons naar Avelgem station leidden.

Van bij het station doken we de Avelgemse Scheldemeersen in.  Via een mooi natuurpad (waar we zowaar Marc en Marleen ontmoetten….een blij weerzien) langs de Rijtgracht kwamen we op het Guldensporenpad dat ons naar de Schelde leidde. Bij de nieuwe fietsbrug van Escanaffles trokken we even langs de Schelde. Een mooie veldwegel stuurde ons richting het lokaal van Natuurpunt Avelgem. We vonden er tussen enkele draaipoortjes een heel mooi stukje natuur langs een Oude Schelde arm.

Na de passage bij Natuurpunt passeerden we opnieuw een draaipoortje om bij een volgende oude Schelde arm uit te komen in de buurt van taverne ’t Zakske. Van hieruit verkenden we even de meersen zelf met enkele mooie passages langs kleine beekjes voor we naar centrum Avelgem trokken. We brachten een balkonbezoek aan Nonkel Eric en Tante Arlette…blij hen terug te zien na een lange “corona” tijd.

Achter de kerk van Avelgem vonden we een mooi parkje. Hier pikten we een stuk van de Mira wandel route op om opnieuw bij het station van Avelgem  uit te komen. Vanaf het station volgden we het Guldensporenpad (jammer genoeg meer fietspad dan wandelpad). We vonden gelukkig in het eerste deel een alternatieve stapwegel naast het pad. In het tweede deel verlieten we het Guldensporenpad om naar Heestert te trekken voor een volgend familiebezoek bij een nicht van Gina.

Door het centrum van Heestert en via en woonwijk kwamen we opnieuw op het Guldensporenpad. We volgden dit pad om opnieuw bij onze wagen uit te komen aan het station Moen/Heestert. We hadden er weer een geslaagde wandeldag opzitten….een mooi parcours….een blij weerzien na lange tijd van onze familie….Mooi weer, misschien zelfs iets te warm…maar je hoort ons niet klagen…

 

IMG_8868

Onze startplaats bij het station Moen/Heestert….natuurzone de oude spoorweg

IMG_8880

Het Sint-Pietersophaalbrugje in restauratie

IMG_8886

de volgende natuurzone….Orveytbos

IMG_8892

IMG_8897

Omgeving Achterhoek Moen

IMG_8899

IMG_8910

Langs het kanaal Kortrijk-Bossuit richting Moen

IMG_8917

Het volgende natuurgebied….de Vaarttaluds in Moen

IMG_8923

Centrum Moen

IMG_8929

Langs mooie visvijvers

IMG_8935

de typische voor deze streek stapwegels

IMG_8941

We kwamen geleidelijk in Avelgem

IMG_8944

Mooi pad langs de Rijtgracht

IMG_8948

Even langs de Schelde met zicht op nieuw fietsbrug van Escanaffles

IMG_8953

Oude Schelde arm

IMG_8956

Mooi stukje natuur….op bezoek bij Natuurpunt Avelgem

IMG_8964

Omgeving taverne ’t Zakske

IMG_8969

Op verkenning in de Avelgemse Scheldemeersen

IMG_8974

Centrum Avelgem

IMG_8984

Centrum Heestert

IMG_8986

IMG_8987

Opnieuw via het Guldensporenpad terug naar onze auto.

 

Voor meer Foto’s klik op deze link                       FOTO’S

 

 

Knipsel

8 gedachten over “Door het Orveytbos en de Avelgemse Scheldemeersen vanuit Moen 21/05/2020

 1. Hallo Kris en Gina ,
  Mooie foto’s en een prachtige wandeling in ” onze achtertuin ” . Spijtig dat op zulke dag geen terrasje kan gedaan worden hé !

  Like

  1. Hey Bernard….inderdaad jullie achtertuin….ik dacht er nog aan tijdens de wandeling. Het valt ons bij iedere wandeling tegen dat we eens geen terrasje kunnen doen….Hopelijk binnen enkele weken….Dan mogen we op het terras zitten met 1,5m tussen ons 🙂 🙂 🙂 Grtjs

   Like

 2. Prachtige wandeling Kris en Gina
  Bedankt voor de beschrijving en de Foto’s, ga deze zeker ook eens maken van thuis uit want woon bijna aan het nu gerestaureerde brugje in Moen. Mooie wandelblog waar ik veel inspiratie uithaal

  Grts

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s