De Groene long van het Zwarte Land Ham-sur-Heure 21/06/2020

Het Pays Noir (Het Zwarte Land) of Pays de Charleroi is een Belgische streek rond de stad Charleroi in Henegouwen. In het wandelmilieu is deze streek niet de meest geliefde streek. Nochtans is de zuidrand van deze streek zeer bosrijk….vandaar dat de zuidrand  de naam Groene Long van het Zwarte Land krijgt. We verkenden vandaag deze Groene Long vanuit het gezellige dorpje Ham-sur-Heure met een 27km lange wandeling.

We starten op de “Grand Place” en trokken direct naar het mooie Middeleeuws kasteel van Ham-sur-Heure. We verkenden de mooie tuinen rond het kasteel voor we de vallei van de rivier L’Eau d’Heure opzochten.

We volgden de rivier een heel tijd….Eerst verhard en na het passeren van een kleine barrage onverhard. Bij een mooie viaduct over het riviertje klommen we van de rivier weg. Na een stevige klim kwamen we boven in een bos. Wat volgde was een kilometerslange boswandeling, die enkel onderbroken werd voor het dwarsen van verschillende banen. We kwamen in Bois du Prince en daalden in een vallei tot op de grens met Loverval-Gerpinnes. Beneden bij een riviertje namen we even een korte pauze.

Na onze pauze wachtte een zeer stevige klim. Boven daalden we met bospaden naar de rand van het bos. Een mooie wegel tussen de hagen leidde ons uit het bos naar Marcinelle. We kwamen bij de site van Bois du Cazier. Bois du Cazier is een kolenmijn, vooral bekend door de mijnramp van Marcinelle die op 8 augustus 1956 het leven kostte aan 262 mijnwerkers.

We rondden over GR-paden de site en een moderne wandelbrug leidde ons uit de site. Een mooi natuurpad “Chemin du Tram” nam het over en leidde ons verder weg. Met een volgende bosdoorsteek kwamen we in Jamioulx. Ik had niet mijn beste dag als kaartlezer en bij het binnenkomen van dit dorp liepen we behoorlijk verkeerd. Eénmaal opnieuw op het juiste spoor bereikten we het centrum van Jamioulx en vonden we er zowaar een terras…. Tijd voor een pauze na een goeie 21kilometer.

We dwarsten het station en opnieuw l’eau d’Heure voor we naar een plateau klommen. De daling werd onderbroken door het feit dat een ijverige eigenaar een poort geplaatst had. We daalden nog steviger en kwamen opnieuw in de vallei van l’Eau d’Heure. Golvende natuurpaden stuurden ons langs Beignée terug naar Ham-sur-Heure.

We vonden uiteindelijk onze auto terug op de “Grand Place” na een mooie, zeer bosrijke 27km lange wandeling.

IMG_0696

Onze startplaats de Grand Place van Ham-sur-Heure

IMG_0700

Het kasteel van Ham-sur-Heure

IMG_0721

Barrage op de l’Eau d’Heure

IMG_0725

IMG_0726

IMG_0734

Hier klommen we van de rivier weg….het bos in

IMG_0735

IMG_0741

IMG_0747

IMG_0749

Na 12km…op de grens met Loverval/Gerpinnes bereikten we dit riviertje

IMG_0751

Met een zeer stevige klim klommen we van dit riviertje weg

IMG_0761

Met dit pad verlieten we uiteindelijk het bos en trokken naar Marcinelle

IMG_0765

We krijgen de site van Bois du Cazier in zicht

IMG_0768

Ingang van Bois du Cazier

IMG_0773

IMG_0778

“Sentier du Tram”

IMG_0789

We laten Jamioulx achter ons

IMG_0795

IMG_0801

IMG_0806

IMG_0813

IMG_0816

Binnenkomst van Ham-sur-Heure….zicht op de kerk

 

Voor meer Foto’s klik op deze link             FOTO’S

 

 

Knipsel

8 gedachten over “De Groene long van het Zwarte Land Ham-sur-Heure 21/06/2020

  1. Mooie reportage, zijn er over enkele jaren met een bus uitstap van onze club geweest, spijtig dat de streek niet meer bezocht wordt door de wandelaars. Uw beelden bewijzen het.
    Gelukkig uw wagen terug gevonden of je mocht gevoetbald naar huis (grapje)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s