Le Marais Audomarois Clairmarais (Frankrijk) 29/06/2020

Ik diende nog een verlofdag van 2019 op te nemen tegen eind juni. Veel kans om dit te doen, had ik niet meer. Dus nam ik vandaag een dagje vrij af. Ideaal om ons Frans wandelweekend met een dag uit te breiden… Na Rieulay (zaterdag), Audresselles (Zondag) trokken we vandaag naar Clairmarais.

Het Marais Audomarois (letterlijk: Moerassen bij Sint-Omaars) is een laaggelegen gebied van 3.726 ha in le Nord en het departement Pas-de-Calais. Clairmarais is één van de plaatsjes in dit gebied van waaruit je dit moerasgebeid kunt bezoeken. Er is in Clairmarais een bezoekerscentrum (La Grange Nature) midden in de Audomarois-polders en bij het Natuurreservaat van de Vijvers van Romelaëre.

Vanop de parking van dit bezoekerscentrum gingen we van start voor een 18km lange wandeling. Deze volgde 14km lang het bewegwijzerde parcours van “du bocage au marais”. De laatste 4km waren een ontdekking van het natuurreservaat van de vijvers van Romelaëre.

Van bij het bezoekerscentrum gingen we van start met een eerste ontdekking van het moerasrijkgebied. We volgden mooie paden over en langs de vele kanaaltjes. Na een tijdje verlieten we het moerasgebeid en trokken we over een gevarieerd parcours met veel onverhard verder. Het typisch bocagelandschap (met veel paden tussen heggen) stuurde ons naar Buysscheure. Buysscheure is een klein dorp in de Franse Westhoek. Hier ontspringt de rivier de Ijzer. Voor de kerk vind je er café Marcel chez Isabelle. De café was al open en we genoten er van een koffie op het terras recht tegen over het café.

Na de koffie stuurde een afwisselend parcours ons terug naar het moerasgebied. Mooie natuurpaden leidden ons naar een eerste overzetplaats met een zelf te bedienen bak (bac a chaîne). We bereikten het natuurreservaat van de vijvers van Romelaëre. Hier verlieten we het bewegwijzerd wandelpad en verkenden dit domein hoofdzakelijk over plankenpaden. We stapten tot bij het vogelreservaat (observatoire), waar we zowaar een jonge reiger konden spotten. Van bij het reservaat dienden we eerst een stukje heen en terug te lopen, voor we via een natuurpad en een tweede bac a chaîne terugwandelden naar het bezoekerscentrum en onze wagen. We hadden er zowaar weer opnieuw een geslaagde wandeling opzitten….En kunnen niet anders dan op een geslaagd Frans wandelweekend terugkijken…

IMG_1186

Onze startplaats vandaag….De parking van het bezoekerscentrum La Grange Nature in Clairmarais

IMG_1187

IMG_1199

IMG_1203

IMG_1207

IMG_1215

Hier verlieten we het moerasgebied en trokken over veel onverharde wegen verder…richting Buysscheure

IMG_1222

Heel veel mooie paden tussen hagen door (boccagelandschap)

IMG_1228

Kerk van Buysscheure

IMG_1229

IMG_1236

Café Marcel chez Isabelle….onze pauze in Buysscheure

IMG_1244

IMG_1253

IMG_1254

Hier komen we terug in het moerasgebied

IMG_1255

IMG_1257

IMG_1259

IMG_1266

IMG_1268

Eerste maal overzetten met een bak die je met een ketting moet bedienen

IMG_1275

IMG_1277

IMG_1282

Hier trekken we het natuurreservaat van de vijvers van Romelaëre in….prachtige plankenpaden tussen mooie vijvers

IMG_1291

IMG_1293

IMG_1307

IMG_1310

IMG_1314

IMG_1316

Nogmaals overzetten met een kettingbak

IMG_1324

Terug in Clairmarais na een mooie wandeling

Voor meer Foto’s klik op deze link FOTO’S

Knipsel

4 gedachten over “Le Marais Audomarois Clairmarais (Frankrijk) 29/06/2020

  1. Prachtig ook daar, paar jaar geleden geweest met 2daagse Wandelia, ook de groententuin van Noord France genoemd, met al grachten en brugskes, super 👌

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s