Over de GR57 en de GRP571 van Poulseur naar Aywaille 17/10/2020

Vandaag stapten we een zeer mooie 26km lange lijntocht. We gingen van start in de Ourthe vallei, namelijk bij het station van Poulseur. De aankomst van onze tocht lag in de Ambleve vallei, namelijk aan het station van Aywaille.

Iets na 8 uur trokken we ons op gang van bij het station van Poulseur. Ik had zelf een parcours gemaakt, die ons liet klimmen naar het gehucht Sart. Hier pikten we de GR57 (Sentiers de l’Ourthe) op. Die bracht ons over een gevarieerd parcours naar een eerste hoogtepunt…Les Roches Noires. We bereikten dit natuurreservaat boven op de rotsen. We daalden door een bos om beneden de rotsen te kunnen bewonderen. Het was jammer genoeg heel mistig en daardoor misten we veel van de schoonheid.

Over een plateau trokken we naar het volgend hoogtepunt, namelijk de Tour Saint-Martin. Deze toren, omringd door een vervallen kerkhof, pronkt boven Comblain-au-Pont. We namen dan ook fotos’ van bij de toren van het lager gelegen Comblain-au-Pont….Ook hier speelde de mist ons parten.

We daalden van bij de toren naar het dorp Comblain au Pont. Hier verlieten we de GR57. We stapten door het centrum naar de Ourthe. We dwarsten de Ourthe en pikten de GRP571 (Tour des Vallées des Légendes) op. Een mooi pad nam ons langs de Ourthe op sleeptouw. We verlieten de Ourthe bij het gehucht Pont-de-Scay. Hier stonden we aan de voet van de natuurzone Les Tartines, zo genaamd omdat de rotsformatie lijken op gesneden boterhammen.

We klommen over een stevig natuurpad tussen de rotsen omhoog. Bijna boven konden we op een smalle rots genieten van een mooi uitzicht op de Ourthevallei. Boven op het plateau trokken we naar Oneux. Hier verlieten we even de GRP571 om een eigen ommetje te maken door enkele weiden en bossen om nog meer te kunnen genieten van Les Tartines. UIteindelijk kwamen we terug in Oneux en pikten we opnieuw de GRP571 op.

Een mooie natuurpad bracht ons naar Chambralles. Vanuit dit gehucht klommen we heel stevig op een verharde weg. Boven kregen we een mooi natuurparcours voor de voeten die ons naar Croix de Septroux leidde. Van hieruit hadden we een prachtig uitzicht op Aywaille, jammer dat de mist hier ons ook parten speelde.

Van bij het kruis daalden we heerlijk en langs een steengroeve kwamen we bij de Ambleve, die we dwarsten. We kwamen in Martinrive. We rustten er even aan een picknicktafel voor we opnieuw begonnen te klimmen. Een prachtige natuurklim, Les coteaux de Martinrive…hier en daar hadden we touwen nodig om boven te geraken. Boven verkenden we het bosrijk plateau voor we mooi daalden naar het gehucht Emblève. Van hieruit kwamen we aan de rand van Aywaille.

We trokken niet direct de stad in. We volgden verder de GRP571 die wegklom in een bos. Halfweg de klim verlieten we de GRP en daalden mooi naar de Amblève. Langs de Amblève stapten we naar Aywaille. Door een mooi park trokken we de stad in. We genoten er nog van een terrasje voor we naar het station stapten. Van hieruit spoorden we terug naar Poulseur….waar we een prachtige wandeldag afsloten.

De kerk van Poulseur
We lieten het stationsplein van Poulseur achter ons en trokken op pad
Klimmen uit Poulseur naar Sart
Boven op het plateau net voor Sart…..de mistige vallei
Steengroeve Moris Fond du Sart
de zon kwam even piepen
We bereikten Les Roches Noires….boven op de rotsen….We daalden door het bos
Einde van de afdaling door het bos
Zicht op Les Roches Noires….badend in de mist
Le Tour Saint-Martin
Zicht van bij de toren op Comblain-au-Pont
Gina verlaat het uitzichtpunt
Dalen naar Comblain au Pont….hier verlieten we de GR57
We trokken door het centrum naar de Ourthevallei…..waar we de GRP571 oppikten
Rochers des Vignobles
Mooi pad langs de Ourthe
Zicht op de rotspartij Les Tartines…..zo genoemd omdat ze lijken op gesneden boterhammen…..hier moeten we straks naar toe
Bij deze brug bij het gehucht Pont-de-Scay verlieten we de Ourthe
We bereikten Les Tartines
Bij het vroegere treinstation van Comblain-au-Pont
Hier klommen we Les Tartines binnen
Bijna boven…..op deze rots konden we genieten van een mooi uitzicht op de Ourthevallei
Het uitzicht
Boven op het plateau…..een eigen ommetje door Les Tartines
Het dorp Oneux
Kerk van Oneux
Het gehucht Chambralles
Le Croix de Septroux
Zicht op Aywaille van bij het kruis
Brug over de Ambleve….in Martinrive
de Ambleve
Kapel in Martinrive
Klimmen in Les Coteaux de Martinrive
Prachtig pad boven op het plateau
We bereikten de rand van Aywaille
Nog een extra lusje
Terug dalen naar de Ambleve
de Ambleve
Langs de Ambleve naar Aywaille
Over deze brug komen we Aywaille binnen
Terrasje doen in Aywaille
Het einde van deze prachtige tocht = het station van Aywaille

2 gedachten over “Over de GR57 en de GRP571 van Poulseur naar Aywaille 17/10/2020

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s