Bosrijke tocht langs de GRP123 en de GR129 van Blaton naar Mons 23/01/2021

Vandaag stapten we opnieuw een lijntocht….ditmaal in de provincië Henegouwen…meer bepaald van het station van Blaton naar het station van Mons….goed voor 32km wandelplezier. We namen rond 7u45 de trein in Mons en spoorden naar Blaton, waar we iets na 8 uur van start gingen.

De tocht was opgebouwd uit drie delen. Deel één was een stuk zelfgemaakt parcours vanuit het station van Blaton naar Mer de Sable. Deel twee begon bij Mer de Sable waar we de GRP 123 (Tour de Walllonie Picarde) volgden en deel drie startte aan l’étang d’Erbisoeul waar we de GRP123 verlieten en de GR129 (Dwars door België) volgden naar Mons.

Direct na de start doken we via een tunneltje onder de spoorweg en stapten we naar het kanaal Ath-Blaton. Bij het eerste sluisje stapten we over het kanaal om het onverharde pad aan de overzijde op te pikken. We trokken tot voorbij Grandglise. Langs een kerkhof verlieten we het kanaal en trokken naar de bossen van Stambruges rond Mer de Sable. Een korte passage door de bossen zette ons af bij Mer de Sable, een stevige zandpassage in het bos.

We rondden Mer de Sable en trokken verder door Bois du Prince. We kwamen in het gehucht Bruyéres in Hautrage. Van daaruit stapten we Sirault binnen en kregen we een heel mooie natuurpassage bij l’étang du Meunier. Tussen steengroeves stapten we vervolgens naar Villerot. In Villerot hadden we 12,5km op de teller en namen we een eerste pauze bij de kerk.

We verlieten Villerot via enkele wandelpaden en doken Bois de Baudour in. Kilometerslang zwerfden we door dit bosgebied. We namen een tweede pauze na 19km bij La Maison Ronde, een eigenaardig gebouwtje midden in het bos. Uiteindelijk velieten we het bos en kwamen we bij l’étang d’Erbisoeul. Hier verlieten we de GRP123 en pikten we de GR129 op. We trokken direct door Bois de Ghlin in tot bij de mooie kapel Notre-dame de Mouligneau. We namen een kijkje in de kapel. Een verhard verbindingstuk leidde ons vervolgens van de kapel naar het Bois Brulé. De zoveelste bospassage bracht ons aan de rand van Mons.

Met een voetgangersbrug dwarsten we de snelweg. Met een pad langs een spoorwegbrug trokken we over het Canal Mons-Nimy-Blaton. We trokken rond de mooie waterpartij, Le Grand Large en stapten steeds verder Mons binnen. We verkenden een stukje van het oude stadsgedeelte. We trokken niet naar de mooie grote markt want dit staat gepland voor een latere wandeling. Met een parkdoorsteek kwamen we bij het station van Mons. Hier pikten we onze wagen op na een mooie, zeer bosrijke tocht. We hadden heel veel geluk gehad met het weer…het was een grijze dag met slechts de laatste 2km wat motregen….Minder erg dan we hadden verwacht.

Onze startplaats : het station van Blaton
Van bij het station direct naar het Canal Ath-Blaton
Op weg van het Canal naar Bois de Stambruges
Door Bois de Stambruges naar Mer de Sable
Mer de Sable Stambruges
Mooie omgeving étang du Meunier Sirault
Dit pad bracht ons in Villerot
Centrum Villerot
Bois de Baudour
La Ronde Maison
L’étang d’Erbisoeul
Bois de Ghlin
Chapelle Notre Dame de Mouligneau
Bois Brulé
Met de spoorwegbrug over Canal Mons – Nimy-Blaton
Rond Le Grand Large met Mons op de achtergrond
We trokken Mons binnen
Een stukje door het oude stadsgedeelte van Mons
Het eindpunt van vandaag = het station van Mons

Voor meer Foto’s klik op deze link FOTO’S

Het parcours van vandaag

8 gedachten over “Bosrijke tocht langs de GRP123 en de GR129 van Blaton naar Mons 23/01/2021

 1. Hallo, ik deed vorige zomer ongeveer dezelfde mooie bostocht maar met vertrek uit Stambruges (Mer de sable) en had een gezellige stop in het cafétje naast de kapel van Moligneau, nu zeker gesloten wegens corona; overigens : Mons is een bezoek zeker waard; vanop de terril kant Cuesmes is er ook een zeer mooi uitzicht op het belfort enz.
  grts, Rudi

  Like

  1. Hey het caféetje was inderdaad gesloten. Ik heb er een foto van gemaakt. we hadden er indertijd met een georganiseerde wandeling een controle. Ik weet dat van Mons…ik heb voorde komende weken nog een lijntocht gepland…dan vanuit Thieu langs de GR en dan wil ik Mons grondig verkennen. Grtjs

   Like

 2. Dag beiden, ik heb zonet even gekeken naar uw geplande wandeling van Thieu naar Mons; het blijkt dat het parcours vanuit Thieu grondig is gewijzigd; de intekening op bv Waymarkedtrails klopt niet meer met de intekening op de overzichtskaart van SGR; wellicht wisten jullie dit al, maar je weet maar nooit……., veel wandelgenot, Rudi

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s