Door de Famenne en de Lessevallei vanuit Houyet 20/02/2021

Houyet zal bij de kayakliefhebbers een belletje doen rinkelen. Het is namelijk de startplaats van de 21km lange afvaart van de Lesse. Wij waren echter niet naar dit plaatsje ten zuiden van Dinant afgezakt om te kayaken. Wij wilden er een 27km lange wandeling maken. Die ons door de Famenne zou sturen en op de terugweg laten genieten van de Lessevallei.

We parkeerden onze wagen bij het station van Houyet, ooit eindpunt van een prachtige wandeling door de Lessevallei vanuit Anseremme (Anseremme-Houyet 14/04/2018). Van bij het station stapten we direct naar de Lesse, die we even volgden om Houyet dorp te bereiken. We rondden dit dorp en trokken onder de spoorweg verder weg. We klommen een mooi bos in. We daalden even om in de vallei van een klein riviertje te komen. Langs dit riviertje klommen we stevig het bos uit. Op het plateau stapten we naar het dorp Mesnil-Eglise. Door dit dorp wandelden we tot bij een windmolen. We werden hier getrakteerd op prachtige vergezichten op de Famenne. We daalden van bij die windmolen om in het dorp Wiesme uit te komen. Op een bank bij een speeltuin rustten we een eerste maal na een goeie 9 kilometer.

We klommen uit Wiesme en trokken een heel mooi bos in. We verlieten hier de GR577 (Tour de la Famenne) die we al volgden van bij de start. Een zelfgemaakt stuk parcours stuurde ons verder. We liepen wat verkeerd maar geraakten snel op het juiste spoor. Een mooie aaneenschakeling van natuurpaden nam ons mee. We genoten van de prachige vergezichten onder meer op de kerk van Hour. Uiteindelijk bracht een dalend natuurpad ons van het plateau naar Wanlin. Bij de kerk pikten we de GR129 (Dwars door België) op. Die we zouden volgen tot bij de aankomst aan het station van Houyet. Deze GR leidde ons direct naar de Lesse. We dwarsten de mooie stroom en vonden een rustpost op een picknickbank op een verlaten camping na 18km. Het was er echt genieten in de stralend zon….wat een verschil met de vrieskou van vorige week.

Na onze pauze dwarsten we de Ravel en kwamen we opnieuw bij de Lesse. We klommen langs de Lesse een bos in en genoten een hele tijd van dit mooi pad boven de Lesse door het bos. Uiteindelijk kwamen we op een verharde weg en die bracht ons in het gehucht Hérock. We daalden naar drassige natuurpaden. Na wat ploeteren, klommen we tot bij de Chapelle Notre-Dame de Maquis. Van hieruit volgden we het natuurpad Route de la Reine, dit rondde de volledige meander van Lissoir gevormd door de Lesse. Na een hele tijd klommen we stevig een bos in. Boven daalden we opnieuw om Houyet te bereiken. We dwarsten opnieuw de Lesse en kwamen bij onze wagen na een zeer mooie en gevarieerde wandeling in heerlijk lenteweer.

We gingen van start bij het station van Houyet
Direct even langs de Lesse
De zon komt te voor schijn boven de huizen van Houyet
We klommen een mooi bos in
Verder klimmen langs een klein riviertje
Boven verlieten we het bos en trokken verder over het plateau
We bereikten Mesnil-Eglise
Prachtige vergezichten op de Famenne
Dalen naar Wiesme
de kerk van Wiesme
We trekken weg uit Wiesme…..op de achtergrond de windmolen vanwaar we komen
We klommen een bos in
Opnieuw prachtige vergezichten
de kerk van Hour
Met dit natuurpad daalden we naar Wanlin in het dal
We bereikten Wanlin….waar we de GR129 oppikten die ons naar Houyet zou terugbrengen
de Lesse
Even pauzeren op een bankje op een verlaten camping langs de Lesse
We klommen een bos in langs de Lesse
Even langs de Lesse
Bij het gehucht Hérock
Drassige paden
Klim naar de Chapelle Notre Dame du Maquis
Route de la Reine
Zicht op de meander van Lissoir gevormd door de Lesse
Stevige klim van de Route de la Reine weg
Dalen naar Houyet
We dwarsten opnieuw de Lesse in Houyet
Terug bij het station van Houyet na een zeer mooie wandeling
Onze 27km lange wandeling door de Famenne

6 gedachten over “Door de Famenne en de Lessevallei vanuit Houyet 20/02/2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s