Door de Kempense Beemden vanuit Herentals

We gingen vandaag van start aan de achterzijde van het station van Herentals voor een 30km lange knooppuntenwandeling door het wandelnetwerk Kempense Beemden. Van waar de naam Kempense Beemden? De naam verwijst naar het vlakke, waterrijke decor waarin je stapt. Naast de fotogenieke rivieren Kleine Nete en Aa slingeren talloze grachten en beken zich door het landschap. In de buurt van de waterlopen bots men op natte graslanden: beemden.

Rond 8 uur gingen we van start en trokken direct de natuur in. Door natuurdomein de Roest stapten we naar de vallei van de kleine Nete. We dwarsten de stroom en volgden die op een natuurpad langs het mooie riviertje. We verlieten eventjes de Kleine Nete om een passage langs een mooie waterpartij. Maar snel kwamen we terug langs het riviertje. We verlieten het definitief om naar het gehucht Heiken te trekken. Natuurpunt legde hier prachtige paden aan door de vele kleine natuurzones zoals de Oirlandse Heide, het Schupleer en het Groot broek. Zo bereikten we de rand van Vorselaar. Een extra rondje langs het riviertje de Aa stuurde ons het dorp in. Met veel mooi wandelpaden onder meer langs de Schranshoeve kwamen we bij het sportcentrum de Dreef. Hier werd Take-Away aangeboden. We genoten er na een negental kilometer van 2 warme chocolademelken met slagroom.

Van bij het sportcentrum stapten we door een mooie kasteeldreef naar het prachtige kasteel van Vorselaar. Met een identieke dreef verlieten we het kasteeldomein en stapten naar de vallei van de Aa. Die volgden we even. Met een leuk en afwisselend natuurparcours passeerden we het gehucht Saasenhout en trokken verder tot bij de kapel van Zittaart op grondgebied Poederlee. Hier rustten we een tweede maal na een achtiental kilometer.

Van bij de Kapel van Zittaart stuurden de bosrijke zandwegen ons naar de mooie en gekende Heggekapel. Een mooi stukje bos bracht ons opnieuw in de vallei van de Aa. Bij een barrage dwarsten we het riviertje. We volgden een tijdje de Aa. We verlieten de rivier op het gehucht den Haert. Ook hier zorgde Natuurpunt voor een mooi stukje parcours.

Een verhard verbindingstuk stuurde ons tot bij de spoorweg. Hier startten we een zwerftocht door een heel mooi bosgebied. Die zwerftocht eindigde bij de mooie toeristentoren. Van hieruit bracht een prachtige kruisweg ons terug naar de rand van Herentals. Met een stukje langs de ring bereikten we opnieuw de achterzijde van het station van Herentals. Hier pikten we onze wagen op na een zeer mooie wandeling….in zomerse omstandigheden.

Knooppunten : 6-4-3-2-98-44-94-43-41-42-40-50-extra ommetje langs de Aa-51-52-59-20-48-49-54-55-57-58-23-21-24-25-26-27-28-81-80-79-78-64-64-66-76-74-73-72-71-70-14-13-95-19-96-12-94-9-8-7-30-6

Parking = de Zaatweg 2 Herentals

Aan de achterzijde van het station van Herentals direct het natuurdomein de Roest in
We bereikten de vallei van de Kleine Nete, die we hier dwarsten
Op pad langs de Kleine Nete
Even van de Kleine Nete weg om langs deze waterpartij te passeren
We verlieten definitief de Kleine Nete en trokken door vele kleine natuurzones naar Vorselaar
de Oirlandse Heide
Kapel op het gehucht Heiken
Natuurgebied Schupleer
Natuurgebied het Groot Broek
Eventjes langs de Aa
de Schranshoeve Vorselaar
Genieten van Take-Away mogelijkheden bij het sportcentrum De Dreef in Vorselaar
de Kasteeldreef
Het prachtige kasteel van Vorselaar
Met deze bospaden verlieten we Vorselaar
We kwamen in de vallei van de Aa
Langs de Aa
Bospaden in het gehucht Sassenhout
op weg naar de kapel van Zittaart
de Heggekapel
Terug in de vallei van de Aa
We dwarsten de Aa via een barrage
Zicht op de barrage op de Aa
Ingang van een heerlijk stukje natuur op het gehucht Den Haert
Prachtige bosdoorsteek op weg naar de Toeristentoren
de Toeristen toren in Herentals
Van bij de Toeristentoren volgden we deze kruisweg naar de rand van Herentals
Het zeer mooie 30km lange parcours van vandaag

6 gedachten over “Door de Kempense Beemden vanuit Herentals

  1. had ik dit geweten,,,,jullie passeerden in de “Roest” op 1 km van bij mij thuis….. en ik was op wandel in Borgloon, ook ok, ik ben blij dat jullie onze mooie Kempen hebben verkend, grts , Rudi

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s