Op verkenning in Viroinval vanuit Nismes 6/3/2021

Vandaag trokken we naar Vironval, voor ons één van de mooiste wandelstreken van België. We parkeerden onze wagen voor de kerk van Nismes en gingen rond 7 uur op pad voor een 29km lange wandeling.

We verlieten Nismes samen met de GRP125 (Tour de l’Entre-Sambre et Meuse) en klommen met heel wat trappen uit het dorp. Boven genoten we van een mooi panorama op Nismes. We trokken even door een bos en daalden naar de vallei van de l’Eau Noire. Die volgden we om Petigny te bereiken. We dwarsten vervolgens het dorp. Bij het verlaten van het dorp klommen we heerlijk naar Croix des Roches. Een stevige klim langs mooie rotspartijen. We daalden opnieuw naar de rand van Petigny en trokken een stevige bospartij in. Na een tijdje daalden we van het bospad. We dwarsten over enkele stenen een riviertje. Na de passage van het riviertje klommen we heel stevig over een prachtig éénmanspad naar een plateau. We trokken dooor het bos en pikten opnieuw de GRP125 op. We daalden naar een diep ingsneden vallei van een klein riviertje. Door deze vallei stapten we naar Olloy-sur-Viron. De plaatselijke bakker bood take away koffie aan. We installeerden ons in de zon voor de kerk na 13km. Tijd om op te warmen na een zeer koude start (-5°)….

We verlieten Olloy en ontmoetten zowaar wandelvriend Fernand Herbecq. Na wat te hebben bijgepraat, dwarsten we Le Viroin. We dwarsten ook de grote weg. Een heerlijk éénmanpad liet ons stevig klimmen. We daalden opnieuw om een steengroeve te rondden. Achter de steengroeve klommen we het bos in. Na een tijdje daalden we naar Le Viroin.

Na een kijkje te hebben genomen bij het riviertje dienden we alle zeilen bij te zetten want er volgde een zeer zeer stevige klim (meer een klauterpartij tussen de rotsen). Er was een trailloop westrijd aan de gang. De lopers dienden ook deze klim te nemen en meerdere lopers parkeerden op deze klim. Er kwamen zelfs touwen aan te pas. Wanneer we dachten boven te zijn, volgde nog een stuk. Boven maakten we een bosrijke lus om de ruïnes van Château de Haute Roche te bereiken.

Wat volgde was een spectaculaire afdaling. Het pad was op bepaalde plaats nog bevroren, op andere reeds modder. Ik gleed uit op een gladde plek en nam in mijn val Gina mee….Gelukkig zonder zware gevolgen. Wat dizzy kwamen we opnieuw beneden bij Le Viroin. Een piknickbank bood rust aan. Tijd voor een boterhammetje na 20km en tijd om wat te bekomen….

We volgden even Le Viroin en dwarsten hem vervolgens. Een mooi éénmanspad leidde ons een bos in. We klommen stevig het bos in. Boven misten we de afslag naar La Roche aux Faucons en sneller dan verwacht kwamen we in de buurt van Fondry des Chiens. De Fondry des Chiens is een zinkgat in het Natuurpark Viroin-Hermeton. Het is een grote ravijnachtige put met grillige uitstekende rotspartijen gevormd door weggespoeld kalkgesteente waaruit eeuwenlang ijzerhoudend, ingespoeld mineraal ontgonnen werd. We rondden deze natuursite volledig voor we bij de rotsen en de zinkput zelf kwamen. We daalden heerlijk over natuurpaden met de GRP125 naar Nismes. We rondden nog prachtig het mooie park van Nismes om langs de andere zijde Nismes binnen te komen. We trakteerden ons zelf nog op een wafel en een chocolademelk voor we meer dan voldaan terugbolden na een prachtige wandeling.

We gingen van start bij de kerk van Nismes
We klommen met nogal wat trappen Nismes uit
Boven een mooi zicht op Nismes in het dal
Even door een bos
We daalden naar de vallei van L’Eau Noire…..die we volgden naar Petigny
Met deze brug dwarsten we l’Eau Noire om Petigny te bereiken
Langs de kerk van Petigny
We klommen prachtig naar Le Croix des Roches
Zicht op de rand van Petigny
We trokken een mooie bospartij in
We daalden door het bos naar een riviertje dat we dwarsten
We klommen van het riviertje weg
Boven eventjes in de zon op het plateau
Opnieuw dalen door het bos
Beneden volgden we dit valleitje naar Olloy-sur-Viroin
Hier verlieten we Olloy-sur-Viroin
We dwarsten Le Viroin
Wat volgde was deze stevige klim
Oef….we zijn boven….
Opnieuw dalen naar de vallei
We daalden opnieuw naar Le Viroin
Van bij het riviertje begonnen we aan zeer stevige klim langs en tussen rotsen
Er kwamen zelfs touwen aan te pas
Zelfs de traillopers moeten klauteren
Na de bosrijke lus….prachtige vergezichten….hier op Dourbes
de vallei van Le Viroin
De ruïnes van Le Château de Haute Roche
We daalden spectaculair van bij de ruïnes samen met de traillopers
Onze rustplaats na 20km langs de Viroin
We dwarsten opnieuw Le Viroin
Dit mooi pad leidde ons een bos in
Laatste blik op de rotsen en boven de ruïnes van Haute Roche
We daalden de site van Fondry des Chiens in
de zinkput van Fondry des Chiens
We daalden vanuit Fondry des Chiens over deze natuurpaden naar Nismes
Nog een ommetje door het Park van Nismes
Nog even genieten….net voor de aankomst
Terug bij de kerk van Nismes na een prachtige wandeling

Voor meer Foto’s klik op deze link FOTO’S

6 gedachten over “Op verkenning in Viroinval vanuit Nismes 6/3/2021

    1. voor mij de mooiste wandelstreek van het land; ik kom er al enkele jaren voor een midweekvakantie en logeer dan heel basic en goedkoop in Mazée in ‘le point du jour” bij Marie-Rose; opgelet echter : ontbijt ok maar er is geen horeca in Mazée; voor een warme hap of de buurtwinkel kun je terecht in Treignes (niet ver); grts,

      Rudi

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s