Entre Plateaux et Vallées en Brabant Wallon Gentinnes 14/03/2021

Vandaag trokken we nogmaals richting Waals-Brabant. Ik vond op de website van de “Grand Sentiers” deze 23km lange wandeling die van start ging in Gentinnes, bij de Mémorial Kongolo. Deze Mémorial werd in 1967 opgericht voor de missionarissen die hun leven lieten tijdens de onafhankelijksstrijd in Congo (1962-1964).

Iets voor 8 uur bereikten we de parking voor de Mémorial. De thermometer in mijn auto gaf 2°C aan. De regen en de wind beukten tegen de auto….kortom geen weer om een hond door te jagen…maar toch gingen we van start. Onder de paraplu en beukend tegen de wind rondden we de site van de Mémorial door een stukje bos. We trokken door het centrum van het verlaten Gentinnes en trokken een plateau op. De typische veldwegen voor Waals-Brabant namen ons op sleeptouw. Ze lagen er heel vettig bij door de regen van de voorbije dagen. Het was constant glijden en ploeteren. De kaarsrechte veldweg ging over in een kasseiweg en net toen het echt begon te vervelen, doken we een bos in. Een heel mooi bospad liet ons dalen tot bij een riviertje. Na het dwarsen van het riviertje (Ri de Sainte-Gertrude) nam een bosdreef ons op sleeptouw. We klommen het bos uit. Boven pikten we de GR121 (Waver-Boulogne) op. Die stuurde ons over heerlijk golvende natuurpaden naar het treinstation van La Roche (Brabant-Wallon)….niet en Ardennes.

We dwarsten het station over een wandelbrug. Na een kort verhard intermezzo klommen we uit het dal. Boven stapten we even over een plateau voor we daalden over een heerlijk natuurpad naar de rand van Bousval. We dwarsten de Dijle en trokken langs het kasteelpark verder. Na een tijdje pikten we de Dijle weer op. Een heel mooi pad langs dit riviertje leidde ons uit Bousval en naar de splisting van de GR121 en de GR126. We klommen met de GR126 (Membre-Brussegem) heel mooi een bos in. Boven trokken we over het plateau langs de Chapelle Tri-au-Chêne. We daalden van het plateau naar Tangissart. We daalden verder heel stevig om in de vallei van het riviertje Ry d’Hez uit te komen. Het riviertje was volledig buiten zijn oevers getreden. Het beter ploeterwerk liet ons deze zone overwinnen. We klommen stevig uit de vallei. Boven in het bos namen we even een pauze na een goeie 15km.

We gleden verder door het bos (Bois d’Hez) en daalden om bij de abdij van Villers-la-Ville uit te komen. De Abdij van Villers is een voormalige cisterciënzerabdij, waarvan een aantal ruïnes bewaard bleven. We stapten door de site en verlieten die door de Porte de Namur (1725). We klommen verhard naar Chapelle Notre-Dame des Affligés. Hier trokken we opnieuw het bos in. Ploeterend stapten we door het bos in de vallei van de Ry de l’Ermitage. We klommen uiteindelijk het bos uit en kwamen opnieuw op het plateau. We rondden, gelukkig nu in de zon, het dorp Mellery. We stapten tussen jonge populieren op de l’ancienne voie vicinale Mellet-Mellery-Chastre. Die stuurde ons geleidelijk terug naar Gentinnes en de Mémorial. Hier vonden we onze auto terug na een prachtige wandeling. Die bestond uit 2 delen….de eerste en de laatste kilometers op een plateau…Het midden stuk over een prachtig bosrijk parcours rond La Roche, Bousval en Villers-le-Ville. De weersomstandigheden maakten het zwaar omdat het natuurparcours één modderpoel was geworden…Betekende meer glijden en ploeteren dan wandelen

Bij deze Mémorial Kongolo in Gentinnes gingen we van start
Waterpartij in de buurt van de site van de Mémorial
de kerk van Gentinnes
Met deze veldweg trokken we vanuit Gentinnes een plateau op
Na stevig ploeterwerk over het plateau….daalden we dit bos in
Beneden dwarsten we het riviertje Ry de Sainte-Gertrude
Mooie bosdreef
Hier pikten we de GR121 op richting La Roche
We dwarsten het station van La Roche
We klommen naar een plateau
Dit pad stuurde ons naar Bousval
Dit mooi pad langs de Dijle leidde ons uit Bousval
Laatste maal over de Dijle
Hier verlieten we de GR121 en pikten de GR126 op
We klommen stevig een bos in
Op het plateau Chapelle Tri-au-Chêne
Dalen van het plateau naar Tangissart
Dalen vanuit Tangissart naar de vallei van de Ry d’Hez
De vallei van de Ry d’Hez ziet er zo uit….Kijk naar de GR markering…Waar is het pad…Hoe geraken we hier door?
Dat doen we dan zo
Het pad om Bois d’Hez in te trekken…ligt er zo bij
Hier klommen we BOis d’Hez in
Bois d’Hez
We daalden uit Bois d’Hez naar de abdij van Villers-la-Ville
de abdij van Villers-la-Ville
Door deze Porte de Namur verlieten we de site van de abdij van VIllers-la-Ville
We klommen opnieuw het bos in
Hier ruilden we definitief het bos in voor het plateau
Nu over het plateau naar Gentinnes in de zon
L’ancienne voie vicinale Mellet-Mellery-Chastre
We bereikten uiteindelijk terug de site van de Mémorial Kongolo in Gentinnes

Voor meer Foto’s klik op deze link FOTO’S

Het prachtig 23km lange parcours door Waals-Brabant

2 gedachten over “Entre Plateaux et Vallées en Brabant Wallon Gentinnes 14/03/2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s