Natuurpark Hageven – De Plateaux vanuit Neerpelt 26/3/2021

Onder het motto “verandering van spijs doet eten” trokken we vandaag weer naar een andere streek in België, namelijk Noord-Limburg. We wilden met een 35km lange wandeling het natuurpark Hageven – De Plateaux en omgeving verkennen. Natuur kent geen grenzen en in het noorden van Limburg mag je dat letterlijk nemen. Het Hageven-De Plateaux spreidt zich uit over België en Nederland. Het is een oase van 600 hectare met heide, vennen, bossen en graslanden, waar de Dommel zich kronkelend een weg baant langs het prachtige landschap.

Rond 7 uur deze morgen bereikten we Neerpelt en parkeerden we onze wagen aan de rand van het Kanaal van Bocholt naar Herentals. Tijdens onze ontbijt in de wagen kwam een regen- en hagelbui voorbij. Gelukkig bij het uitstappen, was het gestopt. Het zou de ganse dag droog blijven…op enkele spatjes na. Er stond wel een stevige koele wind. We volgden direct het kanaal en passeerden een standplaats voor mobilhomes. Na een kort stukje langs het kanaal, dwarsten we het kanaal via een spoorwegbrug. We stapten even door een kleine natuurzone Paddendael, voor een bosrijk parcours ons op sleeptouw nam. We stapten tussen Grote Heide en Achel naar het gehucht Rodenrijt (ook Achel-Station genaamd). We dwarsten dit gehucht en trokken naar domein De Bever. We stapten in dit domein langs de mooie waterpartij “Oude Watermolenwijer”. We verlieten het domein langs de cafetaria en trokken opnieuw de bossen in. Een heel mooi pad langs de Wambeek bracht ons naar de Achelse Kluis. De Sint-Benedictusabdij van Achel, in de volksmond ook wel de Achelse Kluis genoemd, is een voormalige cisterciënzerabdij deels op Belgisch (Hamont-Achel), deels op Nederlands grondgebied (Heeze-Leende).

Van bij de Achelse Kluis stapten we Nederland binnen. Langs de rand van een bos, parallel aan de abdijweg, wandelden we naar de Nederlandse gemeente Borkel&Schaft. Tussen de twee dorpskernen van Borkel en Schaft kwamen we in de vallei van de Dommel. We volgden van hieraf voor een hele tijd de rivier over heerlijke natuurpaden. We dienden heelwat wandelpoortjes te overwinnen…maar het was echt genieten hier….een schitterend stuk parcours met de zon die speelde met het water van de Dommel. We volgden de Dommel tot bij het gehucht Achterste Brug. Hier trokken we het natuurpark Hageven – De Plateaux binnen. Zandwegen stuurden ons heerlijk tussen heide, vennen, bossen en graslanden. Na en stevig stuk bos rustten we bij knooppunt 61. Van daaruit volgde een heerlijk stuk tussen veel mooie vennen. Onze zwerftocht door dit natuurpark bracht ons uiteindelijk opnieuw bij de Dommel. We dwarsten deze rivier over een prachtige houten wandelhangbrug.

We pikten opnieuw de Dommel op, die we een tijdje volgden. Ook hier was het puur genieten van de prachtige natuur. Nadat we de Dommel verlieten bracht een gevarieerd parcours ons naar de rand van Grote Heide. Van daaruit stapten we over heelwat natuurpaden terug naar het kanaal Bocholt-Herentals die we opnieuw dwarsten om opnieuw Neerpelt te bereiken. Met een korte passage langs het Kanaal kwamen we opnieuw bij onze wagen na een prachtige wandeling.

Knooppunten : 42-88-86-84-125-136-138-196-195-194-191-193-188-187-110-108-106-105-68-nu verder op Nederlands (Brabants) wandelnetwerk 71-72-04-73-95-94-93-25-24-22- terug op Belgisch wandelnetwerk – 21-64-61-69-52-94-95-53-50-54-90-85-42

De startplaats = Knooppunt 42 = Bermstraat 3 Neerpelt….grote openbare parking achter een groot gebouw aan de rand van het kanaal

We gingen van start langs het kanaal van Bocholt naar Herentals
Met deze spoorwegbrug dwarsten we het kanaal
Even door het natuurreservaat Pappendael
We dwarsten de Prinsenloop
De kerk van Rodenrijdt (Achel Station)
We bereikten domein de Bever
Prachtige vijver in domein de Bever
We dwarsten de Wambeek en volgdende rivier op dit mooie pad
de Achelse Kluis
Bij de Achelse Kluis verlieten we België en trokken Nederland binnen
In de rand van het Leenderbos naar Borkel&Schaft
de kerk van Borkel&Schaft in de achtergrond
Op weg naar de Dommelvallei
Hier bereikten we de Dommel
We dwarsten de Dommel en trokken verder op het pad langs de Dommel
We dienden heelwat wandelpoortjes te overwinnen
We bereikten het gehucht Achterse Brug
We trokken het natuurpark Hageven – De Plateaux in
Mooie zandpaden
Mooie vennen
Heerlijke plankenpaden
Mooie bospaden
Even een rustpauze bij knooppunt 61 na 24km
Op weg naar de Dommel
We dwarsten de Dommel met deze houten hangwandelbrug
de Dommel
Gina op de houten hangwandelbrug over de Dommel
Terug bij de Dommel
Pad langs de Dommel
Deze dreef bracht ons van bij de Dommel naar Grote Heide
Op weg van Grote Heide terug naar Neerpelt
Terug bij het kanaal van Bocholt naar Herentals na een prachtige tocht
Het 35km lange parcours

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s