Door de Galgebossen en langs Poperingevaart vanuit Elverdinge 30/03/2021

Vandaag kon het prachtig zomers weer ons niet thuis houden. We maakten een mooie 21km lange knooppuntenwandeling vanuit Elverdinge, in de buurt van Ieper.

We parkeerden onze wagen bij de kerk van Elverdinge, bij knooppunt 98 op het d’Ennetièresplein. De naam d’Ennetières verwijst naar de familie d’Ennetières, die eigenaars werden van het kasteel van Elverdinge in 1827 en ging via huwelijk over naar de familie de Laubespin. Meerdere Elverdingse burgemeesters kwamen uit die families. Het kasteel is vrij goed afgeschermd…We konden er maar een glimp van opvangen. Tussen de kerk en het kasteel gingen we van start. De eerste kilometer was verhard…maar bij een boerderij vonden we een wandelpoortje die ons een weide instuurde. Van hieraf kregen we natuurpaden die ons tussen de velden naar de Galgebossen stuurden.

De Galgebossen zijn een bos op de grens tussen Poperinge, Elverdinge en Vlamertinge. Het is een recreatiegebied en heeft een oppervlakte van 111 hectare. We verkenden dit bosdomein grondig over heerlijke bospaden. Na een achtttal kilometer verlieten we het bosdomein en trokken over veldwegen richting Poperinge. We rondden heel mooi een boerderij en kwamen in de vallei van de Poperingevaart.

De Poperingevaart is een vaart die Poperinge verbindt met de rivier de IJzer, gegraven in 1166 in opdracht van graaf Filips van de Elzas. De bovenloop van de Poperingevaart wordt gevormd door de Vleterbeek, die ontspringt aan de Katsberg in Frankrijk en vanaf Abele België binnenstroomt. Wij pikten de Poperingevaart op na Poperinge en volgden hem een hele tijd over mooie graspaden lansg de vaart. We verlieten even de Poperingevaart om het jonge natuurgebied de Wippehoek te verkennen. Dit is een, in 2007 door ruilverkaveling ontstaan, bosgebied. Dit door Natuur&Bos beheert domein is 31,5ha groot. Bij het verlaten van dit natuurgebied kwamen we in een speelbos. In dit speelbos vonden we een bank die ons liet rusten na een veertiental kilomteer.

Vanuit het speelbos trokken we terug naar de Poperingevaart. We volgden nog even de vaart over graspaden voor we hem definitief verlieten. Een gevarieerd parcours met 2 zeer stevige stapwegels brachten ons in Woesten. De bakkerij voor de kerk bezorgde ons fris drinken…maar ook een stuk appelcake.

Met frisse krachten vatten we de laatse 3 kilometer aan. Die bracht ons over een gevarieerd parcours terug naar Elverdinge. Met een stuk heen en terug van deze morgen sloten we deze mooie tocht af op een heerlijke zomerse dag.

Knooppunten : 98-97-95-94-1-99-2-99-1-9-8-11-12-13-14-15-16-18-85-86-87-88-90-91-97-98

We gingen van start bij de kerk van Elverdinge
Hier trokken we de natuur in
We bereikten de Galgebossen
Hier verlieten we de Galgebossen…..de torens van Poperinge op de achtergrond
We rondden heel mooi een boerderij
We kwamen bij de Poperingevaart
Mooie graspaden lansg de Poperingevaart
We verlieten even de Poperingevaart om door het jonge natuurdomein de Wippehoek te trekken
Zicht op de omgeving vanuit het licht golvend domein Wippehoek
Totem in het speelbos van de Wippehoek
Tijd voor een pauze na +/- 14km op een bank in het speelbos van de Wippehoek
Een laatste maal langs de Poperingevaart…..die we hier definitief verlieten
Deze stapwegels zetten ons op weg naar Woesten
Centrum Woesten
Tijd voor taart
de laatste 3 kilometer
Terug bij de kerk van Elverdinge na een mooie, zeer zonnige tocht
Het parcours van vandaag

4 gedachten over “Door de Galgebossen en langs Poperingevaart vanuit Elverdinge 30/03/2021

  1. hallo, ik ken enkel de zuidkant van Poperinge (richting Abele), dit is dus nieuw voor mij; en tot mijn verwondering is Elverdinge bereikbaar met OV; zodus …… groetjes, Rudi

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s