Door de vallei van de Flavion vanuit Anthée 3/4/2021

Vandaag waren we opnieuw op stap in de Provincie Namen. We gingen van start in Anthée voor een 37km lange tocht door de vallei van de Flavion. Dit riviertje ontspringt iets ten oosten van Anthée en is 18km lang. Het vloeit van West naar Oost en mondt bij de Ruïnes van Montaigle uit in de Molignée. Ideaal voor een wandeling van bron tot monding en terug.

We parkeerden rond 7uur onze wagen bij de kerk van Anthée. Dit dorp ligt langs de grote weg van Philippeville naar Dinant. Het regende lichtjes bij onze start. Veldwegen stuurden ons weg uit Anthée en brachten ons naar Morville. We rondden het rustige plaatsje en stapten naar Le Bois du Roi. We dwarsten dit bosgebied om dalend in Miavoye uit te komen. Hier dwarsten we de weg van Anthée naar Hastière en stapten tussen de velden naar Gerin. Over een golvend parcours stapten we van Gerin naar Weillen. Een mooie veldweg leidde ons naar de rand van Sommière (waar we na 15km onze eerste pauze hielden op een bank inde wind). Van hieruit stapten we de vallei van de Flavion in.

Een heerlijk pad langs het stroompje nam ons op sleeptouw. We ontdekten in de steile rotswanden verschillende grotten waar jagers-verzamelaars leefden in het steentijdperk. Van daaruit stapten we door een weide langs het riviertje naar de Ruïnes van le Château de Montaigle. Hier mondt de Flavion in La Molignée.

We starten de terugtocht en pikten de GRP125 even op. (Hier ontmoettten we Freddy&Sabine op onze tocht vanuit Anhée in november 2020)….Dit maar voor kort want bij het gehucht Marteau klommen we uit de vallei. We trokken opnieuw de bossen in. Deze zwerftocht mondde uit op het gehucht Montaigle. Hier pikten we opnieuw de Flavion op. Een heerlijk pad langs het riviertje stuurde ons verder. We kwamen onder meer langs de machine a l’Eau de Sommière. Hier namen we onze tweede rustpauze. We ontmoeten er zowaar wandelvriend Guy Masuy. We praten wat bij….onder meer over zijn avontuur om volgend jaar van bij hem thuis naar Compostela te stappen en terug. Na onze babbel bleven we de Flavion trouw volgen. Bij het gehucht Flun moesten we even verhard verder…maar in La Forge kregen we weer een natuurpad voor de voeten langs de Flavion die ons terugbracht naar de rand van Weillen. We klommen uit Weillen en kregen een mooi panorama aangeboden op het lager gelegen Weillen. Langs een bosrand stapten we opnieuw naar Gerin.

Op het plateau boven de Flavion stapte we, over mooie natuurpadne in de zon, via Serville naar Ostemerée. Hier dwarsten we opnieuw de Flavion en kwamen langs Le Château d’Ostemerée. Dit kasteel van het begin van de 20e eeuw met park en vijvers gevoed door de Flavion, is de jongste van de drie kastelen van Anthée. Van bij het kasteel klommen we naar een bos om opnieuw te dalen naar de Flavion. We dwarsten de rivier (hier dicht bij de bron) een laatste maal en klommen terug naar Anthée. Het mooie ijssalon op het dorpsplein van Anthée trok onze aandacht. We genoten met 2 ijsjes nog na van een mooie tocht voor we voldaan terugbolden.

Op weg naar Morville….de kerk van Anthée waar we van start gingen op de achtergrond
de kerk van Morville
Op weg naar Bois du Roy
Bois du Roy
Mooie paden in Miavoye
Op weg naar Gerin
de kerk van Gerin
Weillen in het dal
Hier zetten we de afdaling in naar de vallei van de Flavion
Steeds meer dalen
Hier bereikten we de Flavion
Stevige rotspartijen
Mooie grotten in de rotspartijen
Verder langs de heerlijk kabbelende Flavion
Weidedoorsteek langs de Flavion
Ruines van Château de Montaigle
We klommen uit de vallei van de Flavion, die hier in de Molignée uitmondt…..en zetten hier de terugtocht in
We daalden opnieuw naar de Flavion
Dit pad bracht ons opnieuw langs de Flavion
Even rusten bij de Machine à l’Eau in Sommière langs de Flavion
We ontmoetten er zowaar wandelvriend Guy Masuy
Verder langs de Flavion
We bereikten Weillen
de kerk van Weillen
Hier klommen we uit Weillen….en ook uit de vallei van de Flavion
Tijdens de klim….prachtig zicht op het dorp Weillen
Helemaal boven….prachtig zicht op de streek rond het riviertje de Flavion
In de bosrand op weg naar Gerin
Vanuit Gerin stapten we over een plateau hoog boven de vallei van de Flavion
Mooie, in de zon badende, natuurpaden
Dalen naar Ostemerée en terug naar de vallei van de Flavion
In Ostemerée dwarsten we opnieuw de Flavion
Le Château d’Ostemerée
Zijaanzicht van het kasteel
Mooie golvende bospaden
Daar moeten we naar toe…..de kerk van Anthée = eindpunt van onze wandeling
Laaste maal over de Flavion (hier dicht bij de bron)
Laatste klim van de Flavion terug naar Anthée
Hier bereikten we Anthée
Nagenieten op het dorpsplein van Anthée met 2 lekkere ijsjes
Het mooie 37km lange parcours van vandaag door de vallei van de Flavion

6 gedachten over “Door de vallei van de Flavion vanuit Anthée 3/4/2021

  1. Dag Gina en Krist, een mooie puzzel , maar voor mij onmogelijk wegens te lang en te moeilijk bereikbaar : Anthée is met het openbaar vervoer in de voormiddag niet mogelijk van bij ons; terugreis wel; echter, op basis van jullie gegevens heb ik toch 2 tochten kunnen uittekenen:

    1. Yvoir , Anhée (zonder T), ferme de Grange, GR 125 tot net voor Haut Le Wastia, dan GR 129 tot boven Montaigle, vervolgens de Flavion volgen tot Weillen, en via Gerin naar Anthée (boven N 97 blijven); dan ijs…

    2. Dinant GR 125 richting Bouvignes,maar na 1 km linksaf Chaussée Romaine volgen tot aan een boomgaard; daar links naar beneden via een lange veldweg naar Onhaye; van Onhaye via de Anciennes Sablieres naar Gerin; dan N 97 oversteken en naar Miavoye; uit Miavoye naar boven (niet via het bos) naar Anthée; dan ijs… ofwel van Onhaye via le Vieux Chemin de Givet naar Hastière (goede frituur) en de bus naar Dinant; Bedankt voor de info, grts, Rudi

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s