Naar Kesterheide vanuit Gooik 4/4/2021

Vandaag stapten we vanuit Gooik een mooie 25km lange knooppuntenwandeling. Gooik is een gemeente in Vlaams-Brabant en het arrondissement Halle-Vilvoorde. De gemeente telt meer dan 9000 inwoners en noemt zichzelf “de parel van het Pajottenland”. De tocht stapten we op het wandelnetwerk Pajottenland. Dit is het grootste wandelnetwerk van Vlaanderen met 620km trage wegen. We wilden naar het hoogste punt van de streek stappen op de Kesterheide.

We gingen van start bij de kerk van Gooik. We passeerden direct “de Cam”. Dit geklasseerd gebouw bevat niet alleen een gekend gemeenschapscentrum maar ook een geuzestekerij en een volkinstrumentenmuseum. Mooi natuurpaden stuurden ons weg. Paadjes tuusen de velden en langs beekjes brachten ons in Strijland. Door het gemeentelijk sportcentrum trokken we terug naar de rand van Gooik.

We klommen weer weg en stapten door een koolzaadveld. Een brede veldweg stuurde ons naar de rand van Leerbeek. We stapten de Oude trambaan op door het Lombergbos. Op het einde van de trambaan kwamen we bij het bezoekerscentrum Paddenbroek. Van hieruit maakten we een heerlijk ommetje over prachtige natuurpaden tussen de veel bloeiende bomen.

We dwarsten de Ninoofsesteenweg en kregen een verhard stuk voor de voeten die ons naar het natuurreservaat Kesterheide brachten. Vroeger was dit natuurgebied gekend als motocrossterrein…nu is het onder meer een wandelparadijs. Oorspronkelijk was het hier heide, nu is het bosrijker. Heerlijke natuurpaden stuurden ons naar de top van Kesterheide. Dit hoogste punt van het Pajottenland ligt 112 m boven de zeespiegel. Boven bevindt zich eveneens een herdenkingsplaats “PERVIVO” waar de kindjes worden herdacht die overleden aan een zeldzame stofwisselingsziekte. Daarnaast staat een reusachtig kruisbeeld uit 1901 omringd door taferelen van de Kruisweg. Langs deze Kruisweg daalden we van de top af. We stapten naar Leerbeek.

Hier volgden we even de Edingsesteenweg voor een veldweg ons naar het dorp Kester stuurde. Een andere veldweg stuurde ons weer weg en liet ons opnieuw de Edingsesteenweg dwarsen. Van hieruit stapten we over veel veldwegen (dit vond ik persoonlijk een wat eentonig stuk) terug naar de rand van Gooik. Via enkele stapwegels bereikten we opnieuw de kerk van Gooik na een mooie wandeling

Knooppunten : 27-28-203-202-201-204-226-227-230-233-224-222-221-223-214-215-218-217-252-253-254-255-257-256-264-263-262-260-261-303-219-20-210-205-206-27

We gingen van start bij de kerk van Gooik
Direct mooie natuurpaden
Dwars door de velden richting Strijland
Terug naar de rand van Gooik
We klommen weer weg….
Boven dwars door een koolzaadveld
Hier stapten we op de oude trambaan door het Lombergbos
We klommen een mooi stukje natuur in
Vanuit deze natuurzone kregen we een eerste glimp van Kesterheide te zien…
Hier klommen we Kesterheide in
Kesterheide
Nog een stukje verder klimmen om de top van 112m te bereiken
het kruisbeeld op de top
Dalen langs een kruisweg
We bereikten Leerbeek
Op weg naar Kester….de kerk op de achtergrond
Wat ééntonige veldwegen brachten ons geleidelijk terug naar Gooik
Paaslammetjes
Stapwegels richting Gooik
Terug bij de kerk van Gooik na een mooie wandeling
Het parcours van vandaag

2 gedachten over “Naar Kesterheide vanuit Gooik 4/4/2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s