De Kempense Meren en de Lommelse Sahara vanuit Mol 17/04/2021

Vandaag waren we op stap in de Antwerpse Kempen. We gingen van start op de parking bij het Zilvermeer in Mol voor een 32km lange knooppuntenwandeling. Deze tocht zou ons niet alleen langs de vele Kempense Meren sturen maar bracht ons ook naar de prachtige Sahara in Lommel.

Vanop de parking dwarsten we de Postelsesteenweg en trokken het natuurgebied De Maat in. Bospaden stuurden ons direct naar het eerste meer, de Put van Rauw genaamd. De opkomende zon bood ons idyllische beelden aan. Van bij de Put van Rauw trokken we opnieuw het natuurreservaat De Maat in. Heerlijke bos- en zandpaden stuurden ons langs verschillende meren. Deze zwerftocht mondde uit op het gehucht de Blauwe Kei.

Hier volgden we over natuurpaden het kanaal van Beverlo. We verlieten na een tijdje het Kanaal en trokken een jong natuurgebied in. Dit zette ons af in de plaats Lommel-Werkplaatsen. Op een bank bij een kapel rustten we een eerste maal na een twaalftal kilometer.

Na onze pauze volgden heerlijk bospaden. We dienden een stevige zandpassage te overwinnen en kwamen langs de Ringlaan rond Lommel. We dwarsten de Ringlaan na een tijdje en trokken het natuurgebied rond de Lommelse Sahara in. De Lommelse Sahara is een zand- en duinlandschap met een grootte van 193 hectare. Door naaldbossen trokken naar de midden van het natuurgebied waar een meer ligt. Net voor dit meer namen we een twee pauze.

We rondden heerlijk dit meer op de oever langs het water over zandpaden. De zon scheen heerlijk en het was puur genieten. Van bij het meer stapten we naar de prachtige uitkijktoren. De touwen die rond de toren gedrapeerd zijn weerspiegelen het lijnenspel van de duinen in de Sahara. Als je al het touw achter elkaar zou leggen is het zo lang als 30 voetbalvelden achter elkaar ( zo’n 3,5 km). Met de 144 trappen raak je tot de top, op een hoogte van wel 30 meter. Wij trokken niet naar de top van de toren maar stapten verder….

We kwamen in de bedding van het Kanaal van Bocholt naar Herentals. Bospaden, single tracks en het jaagpad wisselden elkaar af om opniuew de omgeving van de Blauwe Kei te bereiken. Hier dwarsten we het kanaal. We kwamen in het natuurreservaat Den Diel. Mooie bospaden langs de vele meren en vennen namen ons op sleeptouw. Met de brug van Bailly dwarsten we opnieuw het kanaal.

We stapten vervolgens mooi langs het Kanaalmeer. Een fietpad stuurde ons langs het natuurreservaat Het Stort. Een mooi pad stuurde ons uiteindelijk deze natuurzone in. We rondden heerlijk een volgend meer om terug uit te komen op de parking van het Zilvermeer bij onze wagen na een zeer mooie wandeling op een mooie zonnige zaterdag.

Knooppunten : 1-71-70-68-74-69-58-54-52-55-53-10-45-49-48-47-11-13-14-15-18-19-20-22-7-6-4-8-10-32-33-36-37-31-30-1-9-28-29-44-43-TP-42-41-75-56-57-58-89-78-77-1

Direct bospaden in het natuurreservaat de Maat
de Put van Rauw
Langs vele meren in de natuurzone de Maat
De Blauwe Kei
Langs het kanaal van Beverlo
We ruilden het kanaal in voor dit jong natuurgebied
Dit jong natuurgebied bracht ons in Lommel-Werkplaatsen waar we een eerste maal rustten
Mooie bospaden
Stevige zandpassage
Hier doken we de natuurzone rond de Lommelse Sahara in
Tweede rustpauze
We bereikten het meer van de Lommelse Sahara
Op pad langs de oever van het meer
Zicht op de uitkijktoren
Bij de prachtige uitkijktoren
We verlieten de Lommelse Sahara via dit bospad in de bedding van het kanaal van Bocholt naar Herentals
Over het jaagpad langs het kanaal
Met deze brug, in de omgeving van de Blauwe Kei, dwarsten we het Kanaal
We stapten het natuurreservaat Den Diel binnen
Met de brug van Bailly dwarsten we opnieuw het Kanaal
Het Kanaalmeer
Natuurzone ’t Oud Stort
Met deze bospaden rondden we een mooi meer op weg naar de parking van het Zilvermeer

Voor meer Foto’s klik op deze link      FOTO’S

Het zeer mooie 32km lange parcours van vandaag

6 gedachten over “De Kempense Meren en de Lommelse Sahara vanuit Mol 17/04/2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s