De Dendervallei rond Lessen vanuit Ollignies

Vandaag waren we op stap in de streek rond Lessen. Deze omgeving is een niet zo gekend wandelgebied voor ons. Daarom wilden we met een zelf gemaakte 26km lange tocht vanuit Ollignies deze streek ontdekken. Ollignies is een deelgemeente van Lessen en ligt ten zuiden van Lessen.

We parkeerden deze morgen onze wagen rechttegenover het kasteel van Ollignies. We namen eerst een kijkje bij dit vervallen kasteel voor we op pad trokken. Stapwegels stuurden ons door Ollignies. We passeerden de moderne kerk en trokken de Chemin des Etangs in. Die zette ons af in Bois Bara. We dwarsten dit 100ha groot bosgebied. We pikten hier de GRP123 (Tour de la Walllonie picarde) op, die we een tijdje gingen volgen. Via een oplopende veldweg verlieten we Bois Bara en trokken richting Bois-de-Lessines. Een mooie stapwegel door een stevige vallei bracht ons in het centrum van Bois-de-Lessines.

Vanuit Bois-de-Lessines stapten we naar het Akrenbos. Een eerste stukje van dit bos was getooid met prachtige witte (bosanemoon) en blauwe bloempjes (boshyacint). De zon trakteerde ons op prachtige plaatjes. We verlieten even het Akrenbos om langs het prachtige Château de l’Estriverie te komen. Het Kasteel van Estriverie is omgracht, heeft een vaste stenen toegangsbrug en twee ronde torens. Het kasteel wordt vandaag bewoond door de familie van markies d’Yve de Bavay en is niet te bezoeken. Het kasteel is beschermd als monument.

Na wat foto’s te hebben genomen, trokken we verder door het Akrenbos. Uiteindelijk verlieten we het bos. Een mooie aaneenschakeling van veldwegen bracht ons naar de grens tussen Wallonië en Vlaanderen in de buurt van Overboelare. Hier pikten we de vallei van de Mark op. Een heel tijd genoten we van een prachtig pad langs dit rustig kabbelend riviertje. Met een voetgangersbrugje dwarsten we de Mark. Een prachtig (soms wat modderig) stuk parcours volgde en leidde ons geleidelijk richting Deux-Acren. Langs een oude Dender arm kwamen we in Deux-Acren toe. We dwarsten de Dender en een mooie aaneenschakeling van stapwegels brachten ons bij de kerk van Deux-Acren. Een bakker trok onze aandacht…Tijd om ons suikergehalte aan te vullen na 18km.

Via een volgende stapwegel stapten we terug naar de Dender. Over het jaagpad langs de Dender stapten we naar Lessen. We trokken de stad in. We kwamen bij l’Hôpital Notre-Dame à la Rose. Dit is een museum en voormalig ziekenhuis. De poort stond open en we namen een kijkje op het binnenplein en de tuin. Langs de kerk stapten we de Grand Rue in. Die bracht ons terug naar de Dender. Die volgden we opnieuw tot bij een spoorwegbrug. Hier dwarsten we opnieuw de Dender.

Met stapwegels stapten we naar Parc Waterman. Van hieruit bracht een gevarieerd parcours ons langs de kerk van Notre Dame de la Médialle Miraculeuse terug naar de Dender. Een volgend stukje langs deze rivier bracht ons aan de rand van Ollignies. Het “Grand Marais” pad bracht ons uiteindelijk volledig terug tot bij onze wagen aan het vervallen kasteel. Voldaan bolden we terug na een mooie tocht.

We parkeerden onze wagen bij dit vervallen kasteel van Ollignies
Stapwegels stuurden ons Ollignies in
de kerk van Ollignies
Hier kwamen we in Bois Bara
Hier verlieten we Bois Bara en stapten via deze oplopende veldweg naar Bois-de-Lessines
We kregen de kerk van Bois-de-Lessines in zicht
Dit pad leidde ons naar het centrum van Bois-de-Lessines
Centrum Bois-de-Lessines
Ingang van Akrenbos
Château de l’Estriverie
Akrenbos (deel 2)
Na Akrenbos volgden er wat veldwegen
Rustpost in Coronatijden
We kwamen in de vallei van de Mark
Prachtig pad langs de Mark
Hier dwarsten we de Mark
We kwamen bij de Dender in Deux-Acren
Stapwegels brachten ons van bij de Dender naar het centrum van Deux-Acren
Kerk van Deux-Acren
Tijd om het suikergehalte aan te vullen
Hier kwamen we terug bij de Dender
Langs de Dender over het jaagapd van Deux-Acren naar Lessen
We bereikten Lessen
Hôpital Notre Dame à la Rose in Lessen
Binnenplein van het Hôpital
de tuin van L’hôpital Notre Dame à le Rose
Eglise Saint-Pierre Lessen
Terug bij de Dender bij een stuk archeologische industrie
Opnieuw langs de Dender
Met een spoorwegovergang naar de andere zijde van de Dender
Mooie natuurpaden
Notre Dame de la Médaille Miraculeuse
Terug over de Dender
Opnieuw langs de Dender
Dit pad (Grand Marais) stuurde ons van bij de Dender terug naar onze wagen in Ollignies

Voor meer Foto’s klik op deze link FOTO’S

Het mooie 26km lange parcours van vandaag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s