Tussen de bloesems in de Getevallei vanuit Zoutleeuw 24/04/2021

Vandaag waren we op stap in Zoutleeuw. Dit stadje ligt in het oosten van de Provincie Vlaams-Brabant. Het ligt op de grens van het Hageland met Haspengouw en niet ver van Sint-Truiden. Zoutleeuw heeft niet alleen veel bouwkundig erfgoed dat getuigt van een groots verleden, maar ook een prachtig natuurgebied Het Vinne. We wilden met ons 34km lange wandeling niet alleen het bouwkundig verleden van Zoutleeuw en het natuurdomein de Vinne verkennen, maar hoopten ook wat van de bloesempracht (die in volle bloei staan op dit ogenblik) in deze streek mee te pikken.

Rond 7 uur parkeerden we onze wagen in het centrum van Zoutleeuw. We genoten van de mooie gebouwen in dit stadje en trokken door het stadspark. We volgden even de Vestenwandeling en stapten vervolgens tussen de eerste fruitbomen naar het provinciaal domein de Vinne. Dit prachtig natuurgebied (waar werken aan de gang zijn) bevat het grootste natuurlijke binnenmeer van Vlaanderen. Over knuppelpaden trokken we langs dit meer. Natuurpaden namen het over en de vele vogels op het meer bezorgden ons een mooie serenade. Bij de Vinnehoeve namen we een kijkje op de uitkijktoren en verlieten we een eerste maal dit domein…later op de dag komen we hier nog terug.

Het prachtige wijngaardpad nam ons mee over golvende paden. De typische veldwegen voor deze streek namen het over en leidden ons naar Hof ter Rode, dat we rondden. Een mooie aaneenschakeling van voetwegen bracht ons op het gehucht Grazen. Achter de kerk van Grazen door stapten we het natuurreservaat Betserbroek in. Dit natuurgebied, in de vallei van de Gete, loopt soms onder water. Hier overheersen vooral graslanden, omzoomd door boomrijen of meidoornhagen. Horizon Donk organiseerde in deze buurt een Corona wandeling en we ontmoetten hier dan ook de eerste wandelaars die deze tocht stapten. Een verhard verbindingsstuk stuurde ons uit Betserbroek naar een volgende natuurzone in Geetbets, namelijk Aronst Hoek.

Een mooi pad langs de Gete stuurde ons deze natuurzone in. Aronst Hoek is een breed overstromingsdal langs de samenvloeiing van de Gete en de  Melsterbeek. We verlieten hier even de knooppunten voor een extra lusje en trokken door een mooi begrazingsgebied in op zoek naar een mooie vijver (Vijver Tallon). Uiteindelijk vonden we de vijver niet maar genoten we wel van prachtige paden langs de Gete. Genietend trokken we verder door dit prachtig natuurgebied. We kwamen naadloos in het Warandebos. Net voor dit bosje ontmoetten we François Gheysen en zijn vrouw (bezig aan de wandeling van Horizon Donk)…..tijd om wat bij te babbelen…Met een doorsteek van dit klein bosje bereikten we Rummen.

We trokken door dit kleine plaatsje voor veldwegen ons weer meenamen en onder meer langs het kasteel van Ter Lenen brachten. Op een bankje genoten we er van onze boterhammen. Het parcours bleef enorm bekoren. De graspaden wisselden af met zandpaden en er kwam zelfs een privédoorsteek door een fruitgaard aan te pas. Tussen vele fruitboomgaarden stapten we terug naar Het Vinne. We kozen nu voor de andere zijde van het meer. We stapten direct een  stukje langs het meer. De zon bezorgde ons prachtige plaatjes. Tussen de bomen door trokken opnieuw naar knuppelpaden. Met een prachtige aaneenschakeling van knuppelpaden rondden we het volledige meer. Met een stukje heen en terug van deze morgen verlieten we dit natuurgebied en trokken we rond Zoutleeuw naar de vallei van de Kleine Gete. Een mooi wandelpad langs het riviertje nam ons mee. Langs de Bethaniakapel stapten we uiteindelijk terug naar Zoutleeuw. Met een doorsteek van het centrum bereikten we opnieuw onze wagen op de Markt van Zoutleeuw na een ronduit prachtige wandeling in heerlijk zonnig lenteweer.

Knooppunten : 31-32-33-309-308-307-304-305-340-341-428-TP-427-45-415-414-419-433-420-421-432-431-418-417-416-426-425-424-342-343-305-306-344-345-308-309-33-35-37-37-3-31 = 32km

Wij voegden nog 2 extra lussen toe :

  1. tussen knooppunt 45 en 415 door het begrazingsgebied van Aronts Hoek
  2. tussen de 2 knooppunten 37 bijna op het einde door de vallei van de Kleine Gete
Stadhuis van Zoutleeuw
Sint Leonarduskerk Zoutleeuw
Direct natuurpaden
Ingang van natuurgebied Het Vinne
Prachtige knuppelpaden in Het Vinne
Het mooi meer van Het Vinne
Zicht op het meer vanuit de uitkijktoren
Via dit wijngaardpad verlieten we Het Vinne
Prachtige fruitgaarden
Omgeving Hof ten Rhode
We kregen het kerkje van Grazen in zicht
Langs de Gete trokken we de natuurzone Aronts Hoek in
Hier verlieten we de knooppunten voor een extra lus door het begrazingsgebied
de Gete
Prachtige paden in Aronts Hoek
Een eerste pauze na een twaalftal kilometer
Blij weerzien met François en Agnes
Het Warandebos
Op weg naar de kerk van Rummen
Kasteel van Ter Lenen
Mooie privé doorsteek
We bereikten opnieuw Het Vinne….nu aan de andere zijde van het meer
Prachtige paden in Het Vinne
de Vinnehoeve aan de overzijde van het meer
Met deze paden rondden we Zoutleeuw bij het verlaten van Het Vinne
Zicht op de torens van Zoutleeuw
Extra lusje in de vallei van de Kleine Gete
Bethaniakapel
Terug in het centrum van Zoutleeuw na een prachtige tocht

Voor meer Foto’s klik op deze link FOTO’S

Het prachtige 34km lange parcours

2 gedachten over “Tussen de bloesems in de Getevallei vanuit Zoutleeuw 24/04/2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s