Marche-en-Famenne – Hotton – Marche-en-Famenne 30/04/2021

We waren vandaag weer op stap in de Famenne. We knutselden verschillende stukken GR aan elkaar tot een 34km lange wandeling vanuit Marche-en-Famenne. Dit stadje is is het belangrijkste verkeersknooppunt en verzorgingscentrum, en geldt als onofficiële hoofdstad van de Famenne.

We parkeerden onze wagen aan de rand van het centrum. Het was 7 uur en de thermometer wees 0°C. De koude eerste kilometer van de tocht was dan ook een verkenning van het historisch centrum van Marche-en-Famenne. We stapten langs het Musée de la Famenne naar de Place du Roi Albert waar de Eglise Saint Remacle overheerst. Door enkele winkelstraten verlieten we Marche-en-Famenne. We pikten de GR577 Tour de la Famenne op en stapten door de natuurzone Fond des Vaulx. Deze mooie vallei nam ons mee en leidde ons naar de splisting tussen de GR577 en de GR151 Tour de Luxembourg Belge. We kozen voor deze laatste en stapten over een bosrijk parcours rond Champlon-Famenne naar Grimbiemont. Net voor Grimbiemont verlieten we de GR151. Een veldweg stuurde ons naar de GR57 Sentiers de l’Ourthe. Een zeer mooie passage door het bos bracht ons aan de rand van Waharday (deelgemeente van Rendeux). Een bank deed dienst als eerste rustpost na een twaalftal kilometer.

Verhard daalden we stevig door deze Luxemburgse gemeente Waharday. We dwarsten beneden een riviertje en klommen een bos in. Een zeer stevig klim volgde, die maar bleef duren. Boven trokken we even over het plateau door een bos. Snel daalden we stevig. Eénmaal uit het bos, verlieten we de GR57. We klommen opnieuw een bos in en kozen voor een mooi bospad. We werden getrakteerd op enkele mooie vergezichten. We daalden uiteindelijk stevig en kwamen in het gehucht Hampteau in de Ourthe vallei. We dwarsten de Ourthe en trokken verder over een prachtig pad in de Ourthe vallei. We passeerden de Résurgence d’Isabelle, waar het riviertje d’Isabelle uit een grot te voorschijn komt. Vandaag geen riviertje te zien…de bedding was droog. Enkel bij regen blijkbaar is het riviertje zichtbaar. Het bleef klimmen en dalen langs de Ourthe. Het mooie pad stuurde ons prachtig tussen de Ourthe en de rotspartij, Rochers de Rénissart, door. We genoten van het spektakel op de rotsen met bergbeklimmers die probeerden boven te geraken op deze rotspartijen. We verlieten uiteindelijk even dit pad voor een kort verhard stukje. Snel dwarsten we opnieuw een riviertje en kwamen op Het eiland “L’Oneux” in Hotton. Het eilandje l’Oneux is gevormd door de Ourthe en door het kanaal dat water voert naar de molen. We stapten over het eiland tot bij de kerk van Hotton, waar we opnieuw de Ourthe dwarsten. Net voor de kerk bood een picknicktafel ons de mogelijkheid onze tweede pauze te nemen en te genieten van onze boterhammen in de zon na een twintigtal kilometer.

Verhard verlieten we Hotton met de GR577. Snel pikten we een mooi pad op langs Le Ruisseau de l’Agauche. Na een heel tijd verlieten we het pad en klommen verhard naar Menil-Favay. Met een heel mooi wandelpad stapten we vervolgens naar Marenne en verder naar Verdenne. De volgende stapwegel stuurde ons terug naar het einde van Fond des Vaulx van deze morgen. Hier verlieten we de GR577 en trokken niet opnieuw de vallei in, maar stapten over veldwegen op het plateau naar het station van Marche-en-Fammene. Van hieruit daalden we over enkele trappenpassages opnieuw het historisch centrum van Marche-en-Famenne in. Met een nieuwe doorsteek van deze woonkern bereikten we terug onze wagen aan de rand van het centrum na een zeer mooie tocht in zonnig weer met een heel koude start. De tocht was niet alleen zeer mooi maar ook pittig met meer dan 1000m klimmen en meer dan 1000m dalen….

Direct door het centrum van Marche-en-Famenne
Door enkele starten van Marche-en-Famenne
Het is koud in de vallei van Fond des Vaulx
De zon vecht tegen de wolken en de mist
We klommen uit Fond des Vaulx en bereikten het plateau
We pikten de GR151 Tour du Luxembourg Belge op
We rondden Champlon-Famenne
We verlieten het bos en trokken over het plateau richting Grimbiemont
We verlieten de GR151 in de buurt van Grimbiemont en stapten onder meer door dit bosje naar de GR57 Sentiers de l’Ourthe
Op weg naar Waharday
de kerk van Waharday
Na een stevige afdaling dwarsten we dit riviertje
Wat volgde was een prachtige maar stevige klim
Je zou er warm van krijgen
We hebben de daling ingezet
Hier verlieten we de GR57
We klommen opnieuw een bos in
Het bospad boven
Prachtige vergezichten vanop dit bospad
We daalden stevig van het bospad naar de Ourthe
In Hampteau dwarsten we de Ourthe
Pad in de Ourthevallei
Résurgence d’Isabelle met een droge bedding
Verder klimmen en dalen in de Ourthevallei over een prachtig pad
De klimmers proberen Rochers de Rénissart te bedwingen
Prachtig pad tussen de rotsen de Ourthe
de watermolen op Ile d’Oneux in Hotton
Tijd voor een hapje en een drankje op Ile d’Oneux in Hotton na een goeie 20km
de kerk van Hotton langs de Ourthe
Dit pad leidde ons uit Hotton
Zicht op de Famenne…net voor Menil-Favay
Met dit pad verlieten we Menil-Favay
Op weg naar Marenne
Centrum Marenne
Met dit pad verlieten we Verdenne
De laatste stukje natuur
Station Marche-en-Famenne
We daalden de stad in
Terug in het centrum van Marche-en-Famenne na een prachtige tocht
Het 34km lange parcours van vandaag

4 gedachten over “Marche-en-Famenne – Hotton – Marche-en-Famenne 30/04/2021

  1. HALLO, een mooie combinatie, en Waharday lijkt me wel de moeite; ik zou de tocht echter beperken tot Hotton, dat is ver genoeg voor mijn capaciteit, bedankt, Rudi

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s