Door de bossen van de Baronie van Breda (NL) vanuit Meersel-Dreef (B) 15/05/2021

Meersel-Dreef is een dorp en parochie in de Belgische provincie Antwerpen, direct grenzend aan de Nederlandse grens. Het is het noordelijkste dorp van België met een actieve en hechte leefgemeenschap. Sinds 1895 is het Mariapark met de Lourdesgrot in België en Nederland een bekend bedevaartsoord. De verschijning van Maria in Lourdes bracht ook in Meersel-Dreef een ongeziene Maria-devotie op gang. De Kapucijnen van het klooster aan de overzijde, speelden hier graag op in en ‘Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes in Meersel-Dreef’ werd de spil van de devotie aan de grens.

We parkeerden onze wagen deze morgen pal bij het klooster en de grot. Dit zou het startpunt worden van een grensoverschrijdende 34km lange tocht die ons door de Baronie van Breda zou leiden. De Baronie van Breda, gelegen in het westen van het Nederlandse Noord-Brabant, kent de mooiste en oudste bossen in de omgeving. De bossen zijn aangelegd door 16e-eeuwse stadsbaronnen, met lange lanen, heide, vennetjes en beken….en een lange geschiedenis van prinsen, stropers en smokkelaars.

We stapten direct de vallei van de Mark in. Op een fietspad volgden we de Mark Nederland binnen. Veldwegen stuurden ons naar het prachtige Patersmoer, een in de zon badende waterpartij. Mooie natuurpaden stuurden ons langs deze vijver. Van bij het Patersmoer trokken we opnieuw België binnen voor een doorsteek van het domeinbos de Elsakker. We wandelden opnieuw Nederland binnen en kwamen bij het prachtig ven, Het Zwart Goor. We ontmoetten er zowaar Nederlandse wandelvrienden, bezig aan het Oranje Nassaupad….tijd om uitgebreid bij te praten.

We genoten vervolgens van een passage door de Strijbeekse Heide voor een fietspad ons even op sleeptouw nam. We kwamen in het landgoed Hondsdonk. Hondsdonk maakte de verbinding tussen de Strijbeekse Heide en het landgoed Valkenberg. Het bleef puur genieten van de natuur en de prachtige paden. We liepen even verkeerd maar pikten snel weer de draad op. Door het Landgoed Valkenberg kwamen we in de Ulvenhoutse bossen. De heerlijke trektocht door dit bosgebied werd even onderbroken voor een passage onder de snelweg A58. Naadloos stapten we uit de Ulvenhoutse bossen naar het park en het natuurgebied rond het kasteel van Wolfslaar. Van hieruit trokken we direct de vallei van de Boven-Mark in. We dwarsten deze rivier en kwamen bij een volgend hoogtepunt, Kasteel Bouvigne aan de zuidrand van Breda.

Van bij het kasteel dwarsten we de weg en trokken het Mastbos in. Met statige dreven tussen prachtige vennen trokken we door deze mooie natuurzone. Een prachtig plankenpad leidde ons uit het Mastbos. We dwarsten opnieuw de A58. Met een heerlijke aaneenschakeling van natuurpaden…nu eens in het bos dan weer tussen enkele grachten en door wandelportjes stapten we geleidelijk terug richting België. Het was zowaar beginnen regenen maar het parcours kon ons danig bekoren dat dit eigenlijk een voetnoot werd. Bij het binnenkomen van België en Meersel-Dreef rustten we nog even op een terras. Dwars door Meersel-Dreef stapten we terug naar onze wagen waar we meer dan voldan deze tocht afsloten. Het was een echte aanrader….Met geen 5km verhard op de 34km….Een prachtige aaneenschakling van natuurzones!

De tocht was gebaseerd op deze knooppunten van het Belgisch en Nederlands netwerk….Maar we pasten dit hier en daar aan : 35-2-72-95-60-99-01-7-6-98-97-96-85-54-52-51-70-37-36-38-29-91-79-77-78-23-92-71-72-64-63-62-60-17-4-5-6-8-10-42-3-71-58-57-59-35

We gingen van start bij het Kapucijnenklooster van Meensel-Dreef
Direct op pad langs de Mark
Nederland binnen
Veldwegen leidden ons weg uit de vallei van de Mark
We doken de eerste bossen binnen
We kwamen bij de prachtige waterpartij, Patersmoer
Met deze paden rondden we het Patersmoer
de Strijbeekse Heide
Domeinbos de Elsakker
Het prachtig ven, het Zwartgoor
We ontmoetten er zowaar Nederlandse wandelvrienden….tijd om uitgebreid bij te praten
Hier trokken we landsgoed Hondsdonk binnen
de Ulvenhoutse Bossen
Kasteel Wolfslaar
de natuurzone Wolfslaar
Hier dwarsten we de Boven-Mark aan de zuidrand van Breda
de vallei van de Boven-Mark
Kasteel Bouvigne, ten zuiden van Breda
We stapten het Mastbos in
Ook hier in het Mastbos….prachtige vennen
We verlieten het Mastbos met dit mooie plankenpad
Ook na het Mastbos bleef het parcours bekoren
Nog even een terrasje doen bij het binnenkomen van Meensel-Dreef
Terug bij het Kapucijnenklooster na een prachtige tocht
Het 34km lange natuurparcours vanuit Meensel-Dreef

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s