De Oude Kale en de Vinderhoutse Bossen vanuit Vinderhoute 30/05/2021

Rond Gent worden groenpolen uitgebouwd. Dit zijn natuurgebieden waar iedereen kan wandelen, fietsen en genieten. Eén van deze groenpolen is de Groenpool Vinderhoutse bossen. In deze groenpool zijn recent veel gronden aangekocht, plannen uitgetekend en nieuwe bossen aangeplant. Vanaf april 2020 werden de toegankelijke paden open gesteld voor de wandelaars en werden wandellussen gecreeerd. Op deze PDF vind je hier mee info over deze wandellussen terug https://publicaties.vlaanderen.be/view-file/39594. We gebuikten grote delen van deze wandellussen vandaag om een 30km lange wandeling te maken in de buurt van Vinderhoute.

We gingen van start bij de kerk van Vinderhoute en hadden wat verharde wegen nodig om het dorp te verlaten. Het eerste natuurpad was de Langekantweg en die bracht ons bij de Van Vlaenderensmolen. Van hieruit trokken we het natuurgebied de Oude Kale in. We zwerfden een hele tijd door deze natuurzone. De onverharde paden stuurden ons tussen de velden en nu en dan langs een beekje…maar eigenlijk weinig spectaculairs….Het viel ons wet tegen en er is nog wat ontwikkeling nodig om van een volwaardige natuurzone te kunnen spreken…..vinden wij.

We verlieten de Oude Kale en een mooi wandelpad bracht ons bij de OLV-kerk. Hier startten veel wandelaars aan de Corona wandeling van de Reigerstappers. We trokken met hen door een jong natuurgebied naar de Campagne. Het domein De Campagne vind je in Drongen-Luchteren. Het bestaat uit een kasteel, een park met vijver, graslanden, bosgedeelten en grachten. We verkenden eerst het park voor een mooi graspad ons wegstuurde. Wat volgde was een leuke aaneenschakeling van natuurpaden die ons naar de Vinderhoutse Bossen brachten. Een zeer mooi pad (tussen de hoge netels) stuurde ons het bos in…Een gewoon bospad nam het over en stuurde ons opnieuw het bos uit aan de overzijde. We dwarsten de Ringvaart en stapten even langs het kanaal Gent-Oostende. Hier trokken we opnieuw een mooie boszone in. Een prachtig bospad leidde ons het landschapspark Groene Velden in. Een mooie rondleiding door dit mooi gebied stuurde ons naar het park van het kasteel Claeys-Bouüaert. Kasteel Claeys-Bouüaert, is een kasteel in Mariakerke bij Gent en eigendom van de stad Gent. Het werd gebouwd in 1890-1892 voor Edmond Bracq-Hurraux naar ontwerp van Antwerps architect Joseph Schadde. Het omwalde waterkasteel bevindt zich in een boomrijk domein. We dwarsten dit domein en met een mooie dreef bereikten we het centrum van Mariakerke. We namen er een pauze op het terras van het café recht voor de kerk.

Door enkele woonwijken stapten we naar de volgende natuurzone Bourgoyen-Ossemeersen. Na een korte verkenning van dit natuurdomein dwarsten we opnieuw de Ringvaart en trokken opnieuw de Vinderhoutse Bossen in voor een nieuwe verkenning. Vanuit de Vinderhoutse Bossen stuurde een kort verbingsstuk ons naar de Durmmeersen. Een wandellus van 1,3 kilometer leidde ons door dit uniek stukje natuurgebied. De drie vogelkijkwanden bieden je een mooie schuilplek om de talrijke water- en rietvogels op de mooie vijver onverstoord te bekijken.

Vanuit de Durmmeersen zetten we koers naar Vinderhoute. We namen nog een pauze in de gezellige babbeltuin ’t Wegeltje voor enkel stapwegels ons terugstuurden naar de kerk van Vinderhoute. We hadden er een mooie wandeling opzitten….Alleen het eerste deel door de Oude Kale viel ons wat tegen…

We parkeerden onze wagen in het centrum van Vinderhoute
de Langekantweg
Van Vlaenderensmolen
We trokken de vallei van de Oude Kale in
Dit wandelpad leidde ons weg uit de Oude Kale
de OLV-kerk bij de sint-Paulusschool
Door een jong natuurgebied
de Campagne
Door het park van De Campagne
Dit mooie pad leidde ons een eerste maal door de Vinderhoutse Bossen
de goede bewegwijzering van de wandellussen van de groenpool Vinderhoutse Bossen
Over de Ringvaart
De volgende natuurzone….het landschapspark Groene velden
het park van het kasteel Claeys-Bouüaert
het kasteel Claeys-Bouüaert
de kasteeldreef die ons naar het centrum van Mariakerke bracht
Aan dit gezellig terras in het centrum van Mariakerke konden we niet weerstaan
de kerk van Mariakerke
Het natuurgebied Bourgoyen-Ossemeersen
Terug over de Ringvaart
Terug in de Vinderhoutse Bossen
Ingang van de Durmmeersen
de gezellige babbeltuin ’t Wegelke
Tijd om te genieten
Deze stapwegels brachten ons terug naar het centrum van Vinderhoute
Terug bij de kerk van Vinderhoute na een mooie tocht
Het mooie 30km lange parcours van vandaag vanuit Vinderhoute

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s