Langs de GR128 van Tielt naar De Pinte 12/06/2021

Vandaag zochten we het niet zo ver van huis. We stapten een 38km lange lijntocht van het station van Tielt naar het Station van De Pinte, hoofdzakelijk over de GR128 (Vlaanderenroute).

Om 7u01 namen we de trein in De Pinte die ons probleemloos een goed kwartier later afzette aan het station van Tielt. Langs de achterzijde bracht een stapwegel ons naar de Zuiderring die we dwarsten. Een eerste natuurpad (in ’t Poelbergbosje) bracht ons in de omgeving van de Poelberg, waar we GR128 opppikten. Na een lichte beklimming zetten we koers naar het Meikensbos. Dit bos vind je aan de voet van de heuvel en is ongeveer 63 hectare groot. Je vindt er een afwisselend landschap van oud en jong bos, dreven, hooi- en weilanden en ook hier en daar een poel. Men had er juist gemaaid…En het was soms wat ploeteren door het gemaaide gras… Ondanks dat het 17° C was stond er een fris windje en vielen er nu en dan wat druppels

Na het bos dienden we even wat verhard te verwerken om in de vallei van de Speibeek te komen. Het eerste deel van deze vallei trokken we door een niet onderhouden veldweg. Het was survival tussen de netels, distels en bereklauws. Ook de aanduiding van de GR was overgroeid….we twijfelden even….Maar uiteindelijk bereikten we een grote weg net voor Aarsele. We dwarsten deze weg en gingen naadloos over in de vallei van de Sterrebeek. Langs de spoorweg en via enkele stapwegels bereikten we Wontergem. Tijd voor een eerste pauze (na 12km) op een bank bij het monument van Lucien Buysse (tourwinnaar in 1926 en geboren in Wontergem). Enkele knuppelpaden langs de spoorweg brachten ons heel mooi door de Zeverenbeekvallei naar Grammene. Na Grammene maakten we een heel mooie lus langs een oude Leiemeander. Met een spoorwegbrug dwarsten we de Oude Leiemeander en vonden aan de overzijde opnieuw een mooie aaneenschakeling van knuppelpaden. Langs de meander bereikten we over heerlijke graswegels het Schipdonkkanaal (de Vaart). We volgden de Vaart om die vervolgens te dwarsen en op de Markt van Deinze aan te komen. Tijd voor een terrasje na 21km.

We trokken over de Markt van Deinze naar de Leieboorden. En visser haalde zowaar een karper van 12,5kg uit de Leie. We namen enkele foto’s en volgden de Leie verhard tot bij het Sas van Astene….Onverhard paden brachten ons bij de dreven rond het kasteel van Ooidonk. In een meander van de Leie, ligt het sierlijke en statige kasteel Ooidonk. Het kasteel en park zijn niet gratis te betreden…we moesten het stellen met een glimp van het kasteel en park. Met een mooie dreef verbonden we het kasteel met het dorpje Sint-Martens-Leerne. We konden wederom niet weerstaan aan een terrasje in dit gezellig dorp (28km). Na onze Dame Blanche dwarsten we verhard opnieuw de Leie. De typische zanddreven tussen kasten van huizen wezen ons de weg naar Deurle. We rondden de kerk over stapwegels en trokken richting de Kortrijksesteenweg. Hier verlieten we de GR28 en maakten een eigen parcours naar het station van De Pinte.

We dwarsten deze drukke weg en rondden de waterpartij de Westerplas. Die werd aangelegd in 2006 naar aanleiding van waterbeheersingswerken om de wijk Hooglatem te beschermen. Voor het ogenblik blijkbaar weinig gevaar voor overstroming want de Westerplas stond zo goed als droog. Een mooi pad langs de Rosdambeek leidde ons een woonwijk in. We dwarsten de woonwijk om bij het station van De Pinte uit te komen na een genietbare tocht met een frisse start en na de middag toch zonnig weer.

De trein zette ons af in het station van Tielt

’t Poelbergbosje

De Poelbergmolen

Meikensbos

Survival pad langs de Speibeek

Pad langs de Sterrebeek

Monument van Lucien Buysse in Wontergem, tourwinnaar in 1926 en geboren in Wontergem

We trokken de Zeverenbeekvallei in

Mooie knuppelpaden

de kerk van Grammene

We bereikten een oude Leie meander

Mooi pad langs de Meander

Aan de overzijde van de meander volgen we dit pad

Zicht op de kerk van Grammene van de overzijde van de Meander

Met de Lorenzobrug naar de overzijde van de meander

Zicht op de Meander vanop de Lorenzobrug

Nog steeds langs de Meander

Hier dwarsten we het Schipdonkkanaal (de Vaart) om Deinze te bereiken

Terrasje doen na 21km in Deinze

We verlieten Deinze langs de Leie

Verder langs de Leie

Sas van Astene

Ingang van het park van het kasteel van Ooidonk

Genieten van een Dame Blanche in Sint-Martens-Leerne

We dwarsten de Leie om Sint-Martens-Leerne te verlaten

Op weg naar Deurle

Deurle

De typische zandwegen rond Deurle

Omgeving van de Westerplas

De zo goed als droge Westerplas

Mooi pad in de Rosdambeekvallei

Het station van De Pinte bereikt na een genietbare tocht

Voor meer Foto’s klik op deze link FOTO’S

Het 38km lange parcours van het station van Tielt naar het station van De Pinte

2 gedachten over “Langs de GR128 van Tielt naar De Pinte 12/06/2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s